"Re/member your House": Η αναδρομική έκθεση του Μενέλαου Καραμαγγιώλη αφηγείται ιστορίες αφανών ηρώων της καθημερινότητας

Η έκθεση φιλοξενεί πρόσφατα έργα και βίντεο εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη, ενώ θα παρουσιαστεί μέρος του συλλογικού και σε εξέλιξη έργου "the AfroGreeks" μαζί με την ομάδα Døcumantism, που σύστησε το 2009.

Re/member your House

To Centre d’Art Contemporain Genève (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Γενεύης) παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη, ευρωπαϊκή, αναδρομική έκθεση του Έλληνα καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη, με τίτλο "Re/member your House", η οποία θα διαρκέσει από την 1 Νοεμβρίου έως τις 23 Δεκέμβρη 2023.

Η αναδρομική έκθεση εκτείνεται σε όλους τους ορόφους του κτιρίου φιλοξενώντας, στον τρίτο όροφο, πρόσφατα έργα και βίντεο εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη και στο δεύτερο όροφο θα παρουσιάσει μέρος του συλλογικού και σε εξέλιξη έργου "the AfroGreeks" μαζί με την ομάδα Døcumantism, που σύστησε το 2009. Στο Cinema Dynamo του Κέντρου θα προβάλλεται, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, μια επιλογή ταινιών του από το 1989 έως σήμερα. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Andrea Bellini, Διευθυντής του Centre d’Art Contemporain Genève και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Biennale de l'Image en Mouvement.

Re/member your House

Με τον τίτλο "Re/member Your House", o Μενέλαος Καραμαγγιώλης αναφέρεται στον Αμερικανό συγγραφέα και ακτιβιστή James Baldwin (1924-1987) και το χειρόγραφό "Remember This House", το οποίο άφησε ημιτελές πριν από το θάνατό του το 1987.

Στον τρίτο όροφο, η έκθεση "Re/member Your House" θα εξερευνήσει τη σύνθετη σχέση του Έλληνα καλλιτέχνη με την κινούμενη εικόνα, παρουσιάζοντας πρόσφατα βίντεο έργα και εγκαταστάσεις σε έναν χώρο που εκτείνεται σε περισσότερα από 500 τ.μ. Παράλληλα, θα πραγματοποιείται και η προβολή των ταινιών του στην κινηματογραφική αίθουσα Cinema Dynamo από το "Rom", το "J.a.c.e. Just Another Confused Elephant" μέχρι τις νέες ταινίες του τα τελευταία 10 χρόνια.

Re/member your House

Η πρακτική του Καραμαγγιώλη περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, εικαστικά video installations και δημιουργικές κοινωνικές παρεμβάσεις, με βασικό ζητούμενο να φέρει στο προσκήνιο ιστορίες αφανών ηρώων της καθημερινότητας. Αυτές οι ιστορίες συχνά συνδέονται με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που επηρεάζουν δραστικά τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας, αν και εντέλει αγγίζουν θέματα κοινά και γνώριμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ταινίες του Μενέλαου Καραμαγγιώλη διαδραματίζονται σε άγνωστα και δύσκολα προσβάσιμα τοπία γύρω από και μέσα στην Αθήνα, μια πόλη που ζωντανεύει μέσα από αξιοσημείωτες και απρόβλεπτες αφηγήσεις ηρώων, αλλά και από την μοναδική οπτική του.

Με μια καριέρα που μετρά τέσσερις δεκαετίες, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης αποδεικνύει μέσα από το έργο του ότι η καταγραφή της πραγματικότητας μπορεί να είναι η αφετηρία για μια τέχνη σύγχρονη αλλά και διαχρονικά επίκαιρη. Μέσα από τη μοναδική πρακτική του και τους συνεχείς, πολυμεσικούς πειραματισμούς, ο καλλιτέχνης εξερευνά συστηματικά τη δύναμη του σινεμά στην κοινωνική σφαίρα, ενώ παράλληλα εμπνέει το κοινό να συνδεθεί δυναμικά με τις ταινίες του μέσα από μια ενεργή και διαδραστική σχέση.

Re/member your House

Τιμώντας τη μνήμη του, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης αφιερώνει ένα μέρος της ατομικής του έκθεσης στον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο και φίλο του Στέλιο Φαϊτάκη (1976-2023), με τον οποίο τούς συνέδεε η κοινή τους αγάπη για τη Βυζαντινή Τέχνη αλλά και μια αδιάκοπη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα εκτεθούν τέσσερα έργα τέχνης του Έλληνα ζωγράφου.

Μια εισαγωγή στο έργο "the AfroGreeks" και στην πρακτική της ομάδας Døcumatism θα παρουσιαστεί στον 2ο όροφο του Centre d’Art Contemporain της Γενεύης. To έργο "the AfroGreeks" είναι ένα συλλογικό πρότζεκτ σε εξέλιξη που θα παρουσιαστεί ως βίντεο εγκατάσταση μαζί με ζωντανές εκδηλώσεις, εργαστήρια, δημόσιους διαλόγους, κινηματογραφικές προβολές, συνεργασίες με τις κοινότητες κι άλλες δράσεις με στόχο να δώσει φωνή και βήμα έκφρασης στους "αόρατους" της Αθήνας που διεκδικούν να είναι Έλληνες αφρικανικής καταγωγής.

Re/member your House

Το έργο ξεκίνησε το 2015 από την ομάδα Døcumatism και τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη με δράσεις που οδήγησαν το 2019 σε ένα δηµόσιο διάλογο, στην Κυψέλη, για την Αφρικανική κοινότητα στην Αθήνα και μια αρχική εγκατάσταση που εκτέθηκε στη βιβλιοθήκη για μετανάστες "We Need Books" και στην Καθολική εκκλησία της οδού Επτανήσου με παράλληλες εκδηλώσεις από την Αφρικανική Κοινότητα. Στις δράσεις αυτές, η λέξη Αφρο-έλληνας χρησιμοποιήθηκε ευρέως, δημόσια, για πρώτη φορά -με ιδιαίτερη απήχηση στα social media - και άρχισε να υιοθετείται από νεαρούς/ές αφρικανικής καταγωγής.

Οι 200 περίπου Αφρο-έλληνες που πρωταγωνιστούν ως τώρα στα βίντεο της εγκατάστασης του έργου ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, διεκδικούν το δικαίωµα να είναι καλλιτέχνες και πασχίζουν µε κάθε τρόπο να εκφραστούν. Η συμμετοχή τους στο συλλογικό έργο "the AfroGreeks" τούς δίνει ένα βήµα έκφρασης με στόχο να γίνουν ορατοί, να δηλώσουν πως είναι καλλιτέχνες σχηματοποιώντας μια ηχηρή αντίδραση ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό μέσα από ένα έργο τέχνης στο οποίο συμμετέχουν δημιουργικά με κάθε τρόπο. Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο και μια πρώτη αποτύπωση της ιστορίας της Αφρικανικής διασποράς στην Ελλάδα στον 20ο και 21ο αιώνα ως αναπόσπαστο μέρος του εθνικού αφηγήματος και της Ελληνικής ιστορίας.

Re/member your House

Ως δράση του έργου λειτουργεί και η "Ομάδα Κρούσης" που σε συνεργασία με κοινότητες και οργανώσεις μεσολαβεί για την επίλυση σε καίρια προβλήματα των ηρώων του έργου. Η παρουσίαση των "AfroGreeks" στο Centre d’Art Contemporain Genève θα συνοδεύεται από ζωντανές in-situ εκδηλώσεις: συναυλίες, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και ξεναγήσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει μια εγκατάσταση πολλαπλών βίντεο, live events κι ένα αρχείο- εργαστήριο που θα παρουσιάζει την έρευνα της Døcumatism για την Αφρικανική διασπορά στην Ελλάδα. Την επιμέλεια αλλά και τον συντονισμό των ζωντανών δράσεων του έργου "the AfroGreeks" στο Κέντρο επιμελείται η Grace Chimela Eze Nwoke, Ελληνίδα ανθρωπολόγος και performer νιγηριανής καταγωγής, ενεργό μέλος της ομάδας Døcumatism.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".