Ο Φώτης Ραφτόπουλος αφηγείται την πορεία των γλυπτικών του αναζητήσεων

Ο Φώτης Ραφτόπουλος δημιουργεί γλυπτά που αμφισβητούν τη μνημειακή χρήση της γλυπτικής και αναζητούν μια νέα θέση στην κοινωνική και αισθητική τους πρόσληψη.

Φώτης Ραφτόπουλος

Ο Φώτης Ραφτόπουλος παρουσιάζει την πορεία των γλυπτικών του αναζητήσεων στην νέα ατομική του έκθεση στην γκαλερί Μπαταγιάννη την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Ο Φώτης Ραφτόπουλος, μέσω μιας βαθιάς και ουσιώδους παρατήρησης του κόσμου γύρω του, δημιουργεί γλυπτά που αμφισβητούν τη μνημειακή χρήση της γλυπτικής και αναζητούν μια νέα θέση στην κοινωνική και αισθητική τους πρόσληψη.

Η νέα του εικαστική πρόταση αφορά οργανικές έμψυχες γλυπτικές μορφές, που αναπτύσσονται εκ των έσω αποκαλύπτοντας την εσωτερική τους δομή και κίνηση. Είναι δημιουργημένες με μίαν σχεδόν ερωτική στιλπνότητα και αρτιότητα των επιμέρους μελών τους, ταυτόσημη με την τελειότητα της εξωτερικής τους όψης. Λεπτοφυή και ταυτόχρονα στιβαρά, τα βιομορφικά γλυπτά του Ραφτόπουλου στέκουν στο σταυροδρόμι μεταξύ ακινησίας και κίνησης φορτισμένα με την ένταση του χρόνου που καθηλώθηκε και του χρόνου που κυλά.

Φώτης Ραφτόπουλος

Ο Φώτης Ραφτόπουλος ξεκινά την δημιουργική του διαδικασία, από μια τρισδιάστατη σύνθεση και ανασύσταση των "σχεδίων" του στο "άυλο" περιβάλλον του υπολογιστή. Ακολουθεί η χειρωνακτική κατασκευή του γλυπτού με την έμφαση στον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του επιλεγμένου υλικού. Το στάδιο αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα μια διαδικασία ανασύστασης του γλυπτού, με την ευπρόσδεκτη συνεπικουρία του τυχαίου, κατά την οποία αίρεται το "αχειροποίητο" του ψηφιακού αντικειμένου.

Φώτης Ραφτόπουλος

Η υλικότητα των έργων του Ραφτόπουλου τονίζεται και ταυτόχρονα αναιρείται με την χρήση του χρώματος. Το χρώμα μαζί με τις αντανακλάσεις και τα κενά, αναδεικνύουν τη δομή των γλυπτών και τα εντάσσουν ουσιαστικά στο χώρο, παράλληλα μεταστοιχειώνει τα υλικά, έτσι το βάρος και η μάζα αποκτούν μια αμφισημία που βοηθά στην εξοικείωσή του θεατή με τα έργα και γίνεται ο καλύτερος αγωγός μετάδοσης της ζωτικής ενέργειας την οποία αποπνέουν.

Εγκαίνια: 3/10 (7-10 μ.μ.) 

Info: Batagianni Gallery | 3-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Gallery Batagianni

Αντήνορος 17, Παγκράτι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Tο Μουσείο Ακρόπολης ακολουθεί τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με τη θεματική παρουσίαση με τίτλο "Ανακαλύπτοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στο Μουσείο Ακρόπολης".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τιμήθηκε με τον τίτλο ΟΒΕ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κατοικία του Βρετανού Πρέσβη για τη συνεισφορά του Δασκαλόπουλου στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

Μαθαίνουμε για τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την ελληνική μετάφραση έργων της

Ημερίδα με αφορμή την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη την Σάρτζα.

Τα φιλμ της Κατερίνας Κομιανού κι ένα τραγούδι των Metro Decay

Η Κατερίνα δίνει χρονική απόσταση στο σήμερα από το σήμερα με μια κάμερα Σούπερ 8.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Ιδιότυπες φωτογραφικές εξερευνήσεις, μια έκθεση για το Black Lives Matter και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Μαρμαρυγή": Πώς η τέχνη απαθανατίζει το μεγαλείο της φύσης

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει έργα της στην γκαλερί Batagianni.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).