Το State of Concept Athens φιλοξενεί δύο διαλέξεις των Nagehan Uskan και Katarzyna Wojtczak

Η Nagehan Uskan έχει οργανώσει διάφορα εργαστήρια και μαθήματα οπτικής αφήγησης και η Katarzyna Wojtczak θα μοιραστεί την πρακτική που βασίζεται σε διαδικασίες αμοιβαίας μάθησης με καλλιτέχνες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.

state of concept

Το State of Concept, στο πλαίσιο της πρώτης ατομικής έκθεσης του Ahmet Öğüt στην Ελλάδα "Labour after Pay, Love before Work - An Artworkers VIP Lounge'', διοργανώνει δύο διαλέξεις, των Nagehan Uskan και Katarzyna Wojtczak την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο State of Concept Athens, με ώρα έναρξης 6.30 μ.μ., στο Artworkers VIP Lounge.

Το Artworkers VIP Lounge είναι μια νέα εγκατάσταση που περιλαμβάνει προηγούμενα έργα, ο καλλιτέχνης αναδημιουργεί οπτικά ένα VIP Lounge για επισφαλείς εργαζόμενους στον πολιτισμό, κάνοντας ένα ισχυρό σχόλιο για τις επισφαλείς συνθήκες των ελεύθερων επαγγελματιών της τέχνης στην Ελλάδα και όχι μόνο, που πολλές φορές εργάζονται δωρεάν, χωρίς συμβάσεις ή με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης. Μέσα στην εγκατάσταση ενεργοποιούνται προηγούμενα έργα του καλλιτέχνη και ο θεατής μπορεί να δει παραδείγματα από προηγούμενα συνεργατικά και συλλογικά έργα.

Το πρόγραμμα

Nagehan Uskan

Διάλεξη: Collective Interventions in Knowledge Production: the Examples of Silent University and Off-University | 6.30 μ.μ.

 

Το Off University - Πανεπιστήμιο χωρίς σύνορα ιδρύθηκε από ακαδημαϊκούς από την Τουρκία και τη Γερμανία ως απάντηση στις απειλές που δέχονται οι αντιπολιτευόμενοι ακαδημαϊκοί στην Τουρκία. Στοχεύει σε έναν λιγότερο ιεραρχικό και ελεύθερο ακαδημαϊκό χώρο, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες στρατηγικές για την υποστήριξη και διατήρηση της ακαδημαϊκής ζωής και της γνώσης, η οποία απειλείται από αντιδημοκρατικά και αυταρχικά καθεστώτα.

Η Nagehan Uskan έχει οργανώσει διάφορα εργαστήρια και μαθήματα οπτικής αφήγησης που έφεραν σε επαφή μετανάστες χωρίς χαρτιά που δεν είχαν πρόσβαση στον ακαδημαϊκό χώρο, φοιτητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, σχηματίζοντας προγράμματα συν-ερευνας στο νησί της Λέσβου και στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διάλεξης, θα αναλυθούν και θα συζητηθούν δύο συλλογικά βίντεο και τα σχετικά φυλλάδια, τα οποία παρήχθησαν συλλογικά ως αποτέλεσμα αυτών των εργαστηρίων, σε σχέση με τις πρακτικές και ιδεολογικές αρχές και στρατηγικές του "Σιωπηλού Πανεπιστημίου" που ξεκίνησε ο Ahmet Öğüt.

Η Nagehan Uskan ζει και εργάζεται στο νησί της Λέσβου, όπου είναι μέλος διαφόρων συλλογικοτήτων βίντεο μεταναστών βάσης. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διδάσκουσα στο Off University και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Σπουδών Φύλου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την περιοχή της Νότιας Ασίας στο IAAW-Humboldt University του Βερολίνου. Εργάζεται επίσης ως προγραμματίστρια ταινιών και ως δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Katarzyna Wojtczak

Διάλεξη: Off with the limelight, heed the flashlight | 7.30 μ.μ.

Η Katarzyna Wojtczak θα μοιραστεί την πρακτική που βασίζεται σε διαδικασίες αμοιβαίας μάθησης με καλλιτέχνες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό όσον αφορά τις πολιτικές εντάσεις (queer κοινότητα, εργαζόμενοι στο σεξ, ορατότητα και δικαιώματα ηλικιωμένων καλλιτέχνιδων) και τη διεύρυνση των ορίων μεταξύ διαφόρων - επίσημων και ανεπίσημων - οντοτήτων, όπως ο δήμος (και οι υπάλληλοί του), οι τοπικοί ενοικιαστές και η κοινότητα που προκύπτουν από το έργο ως επέκταση της έννοιας των κοινών.

Θα συζητήσει τη μεταβατική δυνατότητα αποκέντρωσης της πρόσβασης και αναδιανομής των πόρων και της γνώσης μέσα σε ομοιογενείς κοινωνίες μέσω της συνεργασίας με τη Λευκορωσική και την Ουκρανική καλλιτεχνική διασπορά (από το 2020) και της δημιουργίας μιας ανατολικοευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εκ νέου μάθηση και πώς αυτή η πρακτική μπορεί να μεταφερθεί σε έναν συνεταιρισμό που δημιουργεί στην Ελλάδα. 

Η DOMIE είναι ένα καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό-οικονομικό μοντέλο συλλογικής αυτοφροντίδας με κοινωνικές αξίες, που εκδηλώνει την ανάγκη για καλές πρακτικές και υπηρεσίες στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, του πολιτισμού και της κοινωνικοπολιτικής. Οι δραστηριότητες του DOMIE βασίζονται σε ένα εναλλακτικό, κοινοτικό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, στο οποίο οι πόροι, οι ιδέες και η γνώση μοιράζονται και αναπτύσσονται μεταξύ της συλλογικότητας που διαχειρίζεται το DOMIE και των κοινοτήτων - αυτής που διαμορφώνεται γύρω από το έργο και της τοπικής. Το DOMIE βρίσκεται σε ένα κτίριο το οποίο αποτελεί τον κύριο αφηγηματικό του άξονα. Το κτίριο είναι ένα οικιστικό ερείπιο, ένα ελεύθερο πόστο-σπίτι του Kaiserpanorama του Poznań.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση. 

Info: State of Concept Athens | Διάρκεια της έκθεσης: 23/6-23/9 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.

20ή ΔΕΒΘ: Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του 3ου Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου

Το Βραβείο έλαβε ο δημιουργός Ορέστης Μαυρουδής για το σχεδιασμό του βιβλίου "GÜNTHER KAUFMANN, Polis Peslikas" και ο δημιουργός Βασίλης Κουτσογιάννης για το βιβλίο "Η ώρα του Ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί".

Μουσείο Μπενάκη και Fougaro Artcenter τιμούν τον Γιάννη Παππά

Μια έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο γλύπτη θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου στο Ναύπλιο.

Τι ετοιμάζει το ΕΑΜ για τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έντονα πάθη και ακραία αισθήματα στο νέο βιβλίο της Αγγέλας Καστρινάκη

Το βιβλίο "Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Penny Siopis: "Η εννοιολογική τέχνη δεν είναι απαραίτητα διδακτική"

Με αφορμή τη νέα αναδρομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, συζητήσαμε με την καταξιωμένη δημιουργό για πολιτική και τέχνη, τον πειραματισμό της με διαφορετικά εικαστικά μέσα και τη διαρκή επιθυμία του θεατή να φτιάχνει ιστορίες.