Όλα όσα είδαμε στο Μουσείο Ακρόπολης την τελευταία τετραετία

Εκθέσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες, θεματικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτά είναι τα πεπραγμένα του μουσείου για την περίοδο 2021-2023.

Μουσείο Ακρόπολης ΑίθουσαΑρχαϊκής Ακρόπολης © Πάρις Ταβιτιάν

Στις 20 Ιουνίου, το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας. Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, το μουσείο προσκαλεί την Ορχήστρα Νέων Δίου στον προαύλιο χώρο για ένα δωρεάν μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση, στις 20/6, 9 μ.μ. Με αφορμή την επετειακή του εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης παρουσίασε όλες τις δράσεις και τα επιτεύγματα του μουσείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023.

Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής (1940-2022)

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 το Μουσείο Ακρόπολης έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, τον Δημήτριο Παντερμαλή, Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μέγιστο έργο και η προσφορά του ήταν η δημιουργία του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης από το 2000 έως το 2019 και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως το 2022. Το Μουσείο Ακρόπολης δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του μουσείου έδωσε το όνομα του αείμνηστου Προέδρου του στο Αμφιθέατρο και θεσμοθέτησε το Πρόγραμμα Υποτροφίας Κλασικής Αρχαιολογίας "Δημήτριος Παντερμαλής". 

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συνεργασίες

Επιτάφιος, Μουσείο Ακρόπολης
@Ι. Καμπάνης

Την τελευταία διετία το μουσείο πρόσφερε στους επισκέπτες του πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εμπειριών: 

• Παραστάσεις χορού στους εκθεσιακούς χώρους σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (MicroDances Athens, 9-10 Οκτωβρίου 2021). 

• Μουσική βραδιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αίθουσα του Παρθενώνα με θέμα "Οι ξενιτεμένες θεές του Παρθενώνα" και παρουσίαση του έργου ποιητριών της αρχαιότητας, σε μουσική Λένας Πλάτωνος και ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη, μια συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (8 Μαρτίου 2022). 

• Μουσικές εκδηλώσεις στο προαύλιο του μουσείου με τη συμμετοχή γνωστών ερμηνευτών, όπως τη Νατάσα Μποφίλιου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μια συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή (18-20 Απριλίου 2022). 

• Αφιέρωμα Rachmaninoff στην Αίθουσα του Παρθενώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Μουσική δωματίου στα μουσεία", σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (31 Μαρτίου 2023).

Το μουσείο ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή του στο Athens City Festival, όπου διοργάνωσε δύο βραδιές γευσιγνωσίας στο εστιατόριο σε συνδυασμό με ξενάγηση στα εκθέματα που σχετίζονται με την αρχαία διατροφή (12 Μαΐου 2022 και 4 Μαΐου 2023) και δύο συναυλίες τζαζ στη βεράντα του εστιατορίου (16 Μαΐου 2022 και 22 Μαΐου 2023).

Την Πανσέληνο του Αυγούστου το μουσείο πρόσφερε στους επισκέπτες του μια βραδιά με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι και μουσική κινηματογράφου από την Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας (12 Αυγούστου 2022).   

Τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων το μουσείο παρουσίασε κάλαντα από την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (22 Δεκεμβρίου 2022) και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο CHORES (28 Δεκεμβρίου 2022), δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Φιλοξένησε επίσης την περίφημη Ορχήστρα Πνευστών του Μουσικού Σχολείου Ιλίου (19 Δεκεμβρίου 2021) και, για παραδοσιακούς χορούς, τον Όμιλο Βρακοφόρων Ρεθύμνου Κρήτης (23 Δεκεμβρίου 2021) και την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας Νομού Ημαθίας (30 Δεκεμβρίου 2022).

Πρωτότυπες θεματικές παρουσιάσεις

Αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης Ανδρικά Αγάλματα και Κούρου
Φωτογραφίες νέας εκθεσιακής ενότητας Αίθουσας Αρχαϊκής Ακρόπολης "Ανδρικά
Αγάλματα" και Κούρου Ακρ. 596:

Το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους του, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν ενδιαφέρουσες, συχνά άγνωστες, πτυχές του αρχαίου κόσμου. 

Με αφορμή τη δράση "Περιοδικοί ή απρόσμενοι επισκέπτες" με έργα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις "Μια γιορτή για την Αθηνά. Η πομπή και οι αγώνες των Μεγάλων Παναθηναίων" (24 Ιουνίου 2022 - 21 Απριλίου 2023) και "Ο κόσμος της εργασίας στην αρχαία Αθήνα" (5 Φεβρουαρίου 2023 - 30 Ιουλίου 2023). 

Στην παρουσίαση "Κρυφές ιστορίες διασποράς" (22 Μαΐου 2022 - 29 Ιανουαρίου 2023), οι επισκέπτες ανακάλυψαν τις περιπέτειες μικρότερων θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, πέρα από τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και άλλων αρχαιοτήτων της Ακρόπολης που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία. 

Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα η θεματική "Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα", ένας ξεχωριστός περίπατος στους εκθεσιακούς χώρους που μυεί τους επισκέπτες στην αρχαία ελληνική τέχνη μέσα από μύθους και θρύλους, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες.  

Τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρεται σταθερά η παρουσίαση "Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης", ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια. Τη θεματική αυτή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες στις 27-28 Μαΐου 2023, σε δύο έκτακτες παρουσιάσεις στο πλαίσιο της πανελλήνιας επετειακής δράσης "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προγράμματα για ειδικές ομάδες κοινού

ακροπολη.JPG

Ανταποκρινόμενο στον ρόλο του ως πολιτιστικός οργανισμός στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, το Μουσείο υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες επισκεπτών, συμβάλλοντας στην κοινωνική τους ένταξη και επανένταξη. Το Μουσείο περιέλαβε στις δράσεις του τακτικά προγράμματα που απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενθαρρύνοντας τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που τους φιλοξενεί. 

Παράλληλα επέκτεινε τη συνεργασία του με τα καταστήματα κράτησης της χώρας, προσφέροντας διαδικτυακές ξεναγήσεις σε ομάδες μαθητών των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, ενώ πραγματοποίησε προγράμματα για ειδικά σχολεία, δομές περίθαλψης ψυχικά νοσούντων και κέντρα αποκατάστασης εθισμένων ατόμων, ύστερα από σχετικά αιτήματα. Επιπλέον συνεργάζεται με την Ειδική  Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τους εκπαιδευτές των Δομών Φιλοξενίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συμπεριληπτικής δράσης για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες με θέμα "Τέχνες, τεχνίτες και επαγγέλματα στην αρχαία Αθήνα", η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 με μεγάλη ανταπόκριση. 

Σχολεία 

Κατά την περίοδο Ιουνίου 2021 - Ιουνίου 2023 το μουσείο επισκέφθηκαν 139.740 μαθητές σχολείων από την Ελλάδα και 92.802 μαθητές σχολείων από το εξωτερικό. Από αυτούς πολλοί παρακολούθησαν κάποιο από τα 6 εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, περιλαμβάνουν ελκυστικές διαδρομές και σχεδιάζονται με σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και βιωματική προσέγγιση. Επιπλέον το Τμήμα πρόσφερε μία ακόμα δράση με τίτλο "Η ΣΤ’ Δημοτικού στο Μουσείο Ακρόπολης" σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Αιγέας.

Για την καλύτερη επικοινωνία του μουσείου με τα σχολεία διοργανώθηκαν 2 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με τίτλο "Σχεδιάζοντας την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης" (25 Νοεμβρίου 2022 και 9 Δεκεμβρίου 2022). Για τα σχολεία που αδυνατούν να επισκεφθούν το μουσείο, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δημιούργησε πρόσφατα το πρόγραμμα "Το Μουσείο στο σχολείο", όπου τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 5 διαδικτυακά προγράμματα που παρουσιάζουν ζωντανά οι αρχαιολόγοι του Μουσείου. 

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκπαιδευτική δράση "Λιομάζωμα στο Μουσείο Ακρόπολης", μία συνεργασία με το γειτονικό 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Στις 25 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Δ΄ τάξης συγκεντρώθηκαν στους κήπους του Μουσείου όπου οι αρχαιολόγοι τους μίλησαν για τη σημασία του καρπού της ελιάς και του λαδιού της στην αρχαία Αθήνα, ο γεωπόνος τους έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο συγκομιδής στις μέρες μας και τα παιδιά μάζεψαν με ενθουσιασμό τις ελιές από τα ελαιόδεντρα του Μουσείου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού που τους παρείχε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, προετοιμάστηκαν στην τάξη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού και παρουσίασαν στους γονείς τους εκείνα τα εκθέματα του Μουσείου που αφηγούνται ιστορίες για την ελιά και το λάδι στην αρχαία Αθήνα (12 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2023).    

Δείτε αναλυτικά τα πεπραγμένα του μουσείου

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".