Συζητώντας με τη Rumena Bužarovska και τη Lana Bastašić στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Οι συγγραφείς συνομιλούν με τη μεταφράστρια Ισμήνη Ραντούλοβιτς.

εκδόσεις Gutenberg

Οι εκδόσεις Gutenberg μάς προσκαλούν σε μια συνάντηση με τη Rumena Bužarovska και τη Lana Bastašić, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, ώρα 7.30 μ.μ. στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι συγγραφείς συνομιλούν με τη μεταφράστρια Ισμήνη Ραντούλοβιτς.

Δεν πάω πουθενά (Rumena Bužarovska)

Ένα βάζο γίνεται αφορμή να "εκραγεί" η Λίντια από ζήλεια για τη φίλη της που έχει όσα η ίδια λαχταράει. Η γεμάτη ανασφάλειες Βέσνα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Β. Μακεδονίας, που αντιμετωπίζει παθητικά την απιστία του συζύγου της και την απότομη συμπεριφορά του γιου της, βρίσκεται να μιλάει σε φοιτητική διαδήλωση και να συμμετέχει σε εκδήλωση των "ισχυρών γυναικών" στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Η Έλι, παντρεμένη με παιδί, επιστρέφει στην πατρίδα της με την κρυφή ελπίδα να συναντήσει έναν παλιό αγαπημένο. Η Rumena Bužarovska αποκαλύπτει όσα αρνούμαστε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας και γίνεται ανελέητα ειλικρινής περιγράφοντας τις επιφανειακές αλλά και τις βαθύτερες συναισθηματικές μας σχέσεις. 

Ο άντρας μου (Rumena Bužarovska)

Από τη γνωστότερη συγγραφέα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ιστορίες για τις επιπτώσεις της πατριαρχίας, και όχι μόνο, στη ζωή των γυναικών της γειτονικής χώρας. Υποκριτές, απατεώνες, μοιχοί, βάναυσοι οι άνδρες της Μπουζαρόφσκα συμπεριφέρονται στις συζύγους και τις ερωμένες τους σαν να ήταν υπηρέτριές τους, ενώ εκείνες, δασκαλεμένες από τις μητέρες τους ότι αυτός είναι ο ρόλος τους, ξεσπούν η μία στην άλλη και συχνότατα σφίγγουν ακόμα περισσότερο τις αλυσίδες τους.

Πιάσε το λαγό (Lana Bastašić)

Ένα τηλεφώνημα αναστατώνει την ήρεμη ζωή της Σάρα στο Δουβλίνο. Είναι η Λέιλα, αχώριστη παιδική της φίλη, η οποία μετά από δώδεκα χρόνια που έχουν να μιλήσουν, της ζητάει πιεστικά να επιστρέψει στη Βοσνία για να πάνε να συναντήσουν μαζί τον εξαφανισμένο από χρόνια αδελφό της. Υποτίθεται ότι η Λέιλα γνωρίζει πού βρίσκεται και η Σάρα αποφασίζει να κάνει αυτό το ταξίδι. Ωστόσο, η επιστροφή στην πατρίδα την αναγκάζει να ξανασκεφτεί όσα νόμιζε ό,τι γνώριζε καλά: τον τόπο της, την παιδική της φίλη, τις κοινές τους εμπειρίες, τους λόγους για τους οποίους ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους.

Η βραβευμένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας Lana Bastašić (γενν. Ζάγκρεμπ, 1986) διηγείται την περίπλοκη πορεία της φιλίας δύο γυναικών στην "καρδιά του σκότους"των Βαλκανίων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 134-136, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.