Sony: επιτέλους, αναβάθμιση για τηλεοράσεις Bravia XH90

Νέες σημαντικές λειτουργίες για gamers, μετάβαση στο Android 10 και κάποιοι περιορισμοί

Και ενώ πολλοί καταναλωτές που είχαν αγοράσει την πλέον προσιτή "ιδανική για το PlayStation5" τηλεόραση της Sony το 2020, την Bravia XH90, είχαν... αρχίσει να απελπίζονται - ορισμένοι φτάνοντας στο σημείο να εγκαταστήσουν το λογισμικό άλλης τηλεόρασης, της φετινής X90J - οι Ιάπωνες δικαίωσαν όσους είχαν πίστη στην εταιρεία πως θα κρατήσει την υπόσχεσή της. Διαθέσιμη αρχικά στο επίσημο κινεζικό site της Sony και μετά σε μορφή αρχείου για τις υπόλοιπες αγορές, είναι η μεγάλη αναβάθμιση των XH90 που περίμεναν αμέτρητοι κάτοχοί της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (το συγκεκριμένο μοντέλο είχε σημειώσει σημαντική εμπορική επιτυχία) για την προσθήκη λειτουργιών gaming που έλειπαν και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Η αναβάθμιση αυτή ενεργοποιεί στις XH90 τις λειτουργίες VRR και ALLM, τις δύο σημαντικότερες που προσφέρονται από τις προδιαγραφές των θυρών HDMI 2.1 και αυτές που χρειάζονται περισσότερο οι gamers για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των PlayStation5 και Xbox Series S|X. Η ίδια ενημέρωση λογισμικού αναβαθμίζει τις συγκεκριμένες τηλεοράσεις από Android 9 σε Android 10 (όχι όμως στο νέο λειτουργικό σύστημα Google TV που φέρουν οι Sony Bravia XR του 2021), κάνοντας παράλληλα τις σχετικές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον χειρισμού. Υπάρχουν και κάποιες άλλες προσθήκες μικρότερης σημασίας αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, και μόνο την λειτουργία VRR να ενεργοποιούσε η συγκεκριμένη αναβάθμιση λογισμικού, οι κάτοχοι των XH90 θα ήταν ικανοποιημένοι.

Η Sony είχε αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα με την αναβάθμιση των συγκεκριμένων τηλεοράσεων από τον Αύγουστο του 2020, όταν έγινε σαφές πως οι αυτές - οι οποίες είχαν προωθηθεί ως οι ενδεδειγμένες από τον ιαπωνικό κολοσσό για χρήση με το PlayStation5 - δεν θα προσέφεραν τις λειτουργίες VRR και ALLM εγκαίρως για την κυκλοφορία του τελευταίου. Έκτοτε οι υποθέσεις και οι φήμες που κυκλοφορούσαν στο Web ήταν τόσες και τέτοιες, ώστε να αναγκάσουν την Sony να επιβεβαιώσει σε πολλαπλές περιπτώσεις πως η σχετική αναβάθμιση λογισμικού συνεχίζει να βρίσκεται στα πλάνα της (χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί σχετικό χρονοδιάγραμμα). Τί ακριβώς είχε συμβεί στο μεσοδιάστημα αναλύσαμε πρόσφατα σε ξεχωριστό άρθρο.

Βάσει των πρώτων εντυπώσεων από καταναλωτές που εγκατέστησαν την νέα αυτή αναβάθμιση στις ΧΗ90 τους, πάντως, συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η υλοποίηση των λειτουργιών που έλειπαν ή οι διορθώσεις σε γνωστά προβλήματα. Πρώτον: οι gamers δεν μπορούν να έχουν ενεργοποιημένη την λειτουργία VRR και την απεικόνιση Dolby Vision ταυτόχρονα (κάτι που ομολογουμένως περιμέναμε). Δεύτερον: οι καταναλωτές δεν μπορούν να έχουν ενεργοποιημένη την λειτουργία VRR και ταυτόχρονα το σύστημα τοπικού υποφωτισμού (local dimming), οπότε η ποιότητα της απεικόνισης αναπόφευκτα μειώνεται. Τρίτον: το πρόβλημα της μειωμένης ανάλυσης που προκύπτει όταν οι παίκτες παίζουν games σε ανάλυση 4K στα 120Hz, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λεπτομέρειας της εικόνας, δείχνει εν τέλει να μην μπορεί να διορθωθεί στις XH90.

Η Sony πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κλαδικού μέσου, δηλώνει πως αυτή δεν είναι η τελική μεγάλη αναβάθμιση για τις τηλεοράσεις αυτές και πως εκείνη θα γίνει διαθέσιμη παγκοσμίως μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συστήνουμε στους φίλους και φίλες του Αθηνόραμα Digital να περιμένουν λίγο ακόμη ώστε η επίσημη αναβάθμιση να "έλθει" στις τηλεοράσεις τους μέσω Internet, αντί να την εγκαταστήσουν τώρα μέσω αποθηκευτικού μέσου USB. Μετά από αυτήν την μεγάλη αναβάθμιση, δε, θα διατεθεί και δεύτερη ενημέρωση λογισμικού μέσα στο έτος ειδικά για την λειτουργία VRR.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η αναβάθμιση λογισμικού - αν και προφανώς όχι τέλεια - επιτρέπει στην Sony να υποστηρίξει πως, έστω και 16 μήνες μετά από την εμπορική διάθεση των XH90, κράτησε την υπόσχεσή της για την προσθήκη τουλάχιστον των σημαντικών λειτουργιών που σχετίζονται με το gaming. Το επόμενο βήμα αφορά στα μοντέλα Bravia XR του 2021: την μέσης κατηγορίας X90J LED/LCD, την κορυφαία A90J OLED, την κορυφαία X95J LED/LCD, την περισσότερο προσιτή A80J OLED και την φετινή 8Κ της εταιρείας, την Z9J. Η Sony υπόσχεται να προσφέρει την ίδια ενημέρωση λογισμικού μέχρι το τέλος του έτους. Θα έχει ενδιαφέρον, φυσικά, να διαπιστώσουμε αν η αντίστοιχη αναβάθμιση γι' αυτές τις τηλεοράσεις θα έχει τους ίδιους περιορισμούς με αυτούς των XH90 ή αν η Sony θα τους ξεπεράσει στα μοντέλα του 2021 καθώς αυτά είναι τεχνικά ανώτερα (π.χ. έχουν συνεπεξεργαστή για τις θύρες HDMI 2.1).

Οι κάτοχοι PlayStation5 μάλλον θα έχουν στραμμένη επίσης την προσοχή τους στις αναβαθμίσεις αυτές των Bravia, καθώς αυτό είναι πιθανό να σημαίνει πως... "ήλθε το πλήρωμα του χρόνου" να αποκτήσει και αυτό την λειτουργία VRR με αντίστοιχη ενημέρωση λογισμικού. Το PS5 υποδέχθηκε ήδη μία μεγάλη τέτοια δική του αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες και η λειτουργία VRR είναι η μόνη σημαντική που λείπει από το "οπλοστάσιό" του. Φημολογία θέλει την Sony να έχει ήδη υλοποιήσει αυτήν την λειτουργία στο PS5 (το Xbox Series X που στηρίζεται σε παρόμοια υποσυστήματα της AMD την προσφέρει εξ αρχής οπότε δεν είναι θέμα hardware) και είναι πιθανό να την προσφέρει στο κοινό μαζί με την ενημέρωση λογισμικού για τις Bravia XR. Τότε... τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ας πούμε; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ