Sony Bravia 85XH90

Συντελεστής αξίας/κόστους υψηλός, ανέτοιμη για gaming

Είδος: TV LCD
Τιμή: €3600,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Τί ακριβώς κάνει μία οποιαδήποτε μοντέρα τηλεόραση, "τηλεόραση για gaming"; Αρχικά - ας... είμαστε ειλικρινείς - ο όρος είχε να κάνει περισσότερο με marketing παρά με ουσία, καθώς δεν υπήρχαν τηλεοράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες των gamers. Απλώς ορισμένες ήταν καλύτερες στην απόδοση games από άλλες. Σιγά-σιγά η ιδιότητα αυτή μίας τηλεόρασης άρχισε να έχει περισσότερο "ειδικό βάρος" και να συμπεριλαμβάνεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα ορισμένων μοντέλων, οπότε τα τελευταία 2-3 χρόνια οι κατασκευαστές όντως προωθούν τηλεοράσεις σχεδιασμένες (και) για αυτό το σενάριο χρήσης ανάμεσα στ' άλλα.

Η αλήθεια είναι πως η Sony δεν ανήκε μέχρι πρόσφατα σε αυτούς τους κατασκευαστές - οι τηλεοράσεις της ήταν κατάλληλες για gaming, αλλά όχι οι καλύτερες δυνατές. Αυτή η θέση άλλαξε άρδην με την έλευση του PlayStation5: από το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ιπαωνικός κολοσσός προωθεί, μέσω συνεργασίας ανάμεσα στην Sony Electronics και την Sony Interactive Entertainment, δύο συγκεκριμένα μοντέλα τηλεοράσεων Bravia ως "PS5-ready", ως προτεινόμενων δηλαδή για αρμονική χρήση με το νέο οικιακό PlayStation. Η πλέον προσιτή εκ των δύο αυτών τηλεοράσεων είναι η Bravia XH90. Τί αξίζει να γνωρίζουν γι' αυτήν οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται να την συνδυάσουν με PS5, Xbox Series S|X ή gaming PC τελευταίας τεχνολογίας;

Ο σχεδιασμός της XH90 δίνει την εντύπωση του απλοϊκού με την πρώτη ματιά. Είναι καλαίσθητη, μα δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό στο design της που να ξεχωρίζει. Μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, ωστόσο, συνειδητοποιεί κανείς πως πρόκειται για συνειδητή επιλογή της Sony: το περίβλημα της τηλεόρασης δεν αποσπά ποτέ την προσοχή του θεατή από την εικόνα, παραμένοντας "αόρατη" πρακτικά κατά την λειτουργία της. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη δεν είναι το λεπτότερο που υπάρχει στην αγορά, είναι όμως όσο λεπτό περιμένει κανείς από μία μοντέρνα ποιοτική τηλεόραση. Ο σχεδιασμός της XH90 είναι φροντισμένος, μα πάνω απ' όλα λειτουργικός.


Ως μοντέλο της μεσαίας-προς-υψηλής κατηγορίας η Bravia XH90 χαρακτηρίζεται από προσεγμένη κατασκευή και καλοδιαλεγμένα υλικά που "συνεργάζονται" άριστα μεταξύ τους χωρίς να είναι απαραίτητα πολυτελή. Η προσοχή που έχει δοθεί στην ευελιξία τοποθέτησής της, πάντως, είναι εμφανής καθώς όλες οι θύρες σύνδεσης βρίσκονται στα πλάγια διευκολύνοντας έτσι την πρακτική εφαρμογή της τηλεόρασης σε τοίχο. Όσοι και όσες προτιμήσουν να την τοποθετήσουν πάνω σε έπιπλο, πάντως, μπορούν να έχουν τα στηρίγματα της XH90 είτε στα δύο άκρα της οθόνης της, είτε στην μέση: στην δεύτερη περίπτωση η τηλεόραση μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρότερου πλάτους έπιπλο, ενώ στην πρώτη υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης και μίας soundbar ανάμεσα στα στηρίγματα ακριβώς κάτω από την συσκευή.

Μιλώντας για soundbar, ίσως ορισμένοι κάτοχοι μιας XH90 να χρειαστούν μία τέτοια μελλοντικά. Ο ήχος της συγκεκριμένης Bravia είναι μάλλον τυπικός κι ευθυγραμμισμένος με αυτό που περιμένει κανείς από τις πιο πολλές τηλεοράσεις: δεν έχει να επιδείξει πολλά πράγματα στις χαμηλές συχνότητες, αποδίδει αξιοπρεπώς αλλά χωρίς πολλή λεπτομέρεια στις μεσαίες και πάσχει από παραμορφώσεις στις υψηλές όταν ο ήχος αυξηθεί πολύ σε ένταση. Πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ως εκ τούτου, "ακούγονται" τονικά άχρωμες (οι διάλογοι ωστόσο είναι πάντοτε διαυγείς). Η XH90 υποστηρίζει, πάντως, το πρότυπο eARC, οπότε υψηλής ποιότητας ήχος - όπως αυτός επιπέδου Dolby Atmos - μπορεί πάντοτε ν' ανακατευθυνθεί σε soundbar ή άλλο εξωτερικό ηχοσύστημα που θα τον αποδώσει σωστά.


Καλό θα ήταν, βέβαια, η θύρα HDMI που υποστηρίζει το πρότυπο eARC να... μην ήταν μία εκ των δύο που ενδιαφέρουν περισσότερο τους gamers, των δύο έκδοσης HMDI 2.1 όπου μπορεί να συνδέσει κανείς ένα PlayStation5, Xbox Series S/X ή υψηλών επιδόσεων PC για να εκμεταλλευτεί προηγμένες λειτουργίες όπως οι VRR και ALLM. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει κανείς συνδεδεμένη και soundbar και πάνω από ένα τέτοια συστήματα για games νέας γενιάς. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς, μελλοντικά μιλώντας πάντοτε, περισσότερη ευελιξία στην σύνδεση πηγών με θύρα HDMI 2.1 είναι να επενδύσει σε εξωτερικό ενισχυτή A/V ανάλογα εξοπλισμένο.

Όλες οι υπόλοιπες θύρες που περιμένει να βρει κανείς σε μία ποιοτική σύγχρονη τηλεόραση είναι παρούσες: η θύρα Ethernet για ενσύρματη δικτύωση (επιπέδου Fast και όχι Gigabit), θύρες USB (για αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων από εξωτερικά μέσα αποθήκευσης), ακόμη και θύρες που έχει... οριακά νόημα να υφίστανται πια (όπως της εισόδου εικόνας component ή της εξόδου ήχου optical). Η XH90 υποστηρίζει ασύρματη διασύνδεση μέσω γρήγορου Wi-Fi (επιπέδου AC) και Bluetooth 4.2 για διάφορες χρήσεις. Η λειτουργία Chromecast είναι διαθέσιμη εξ ορισμού, ενώ οι κάτοχοι συσκευών της Apple μπορούν να τις αξιοποιήσουν και μέσω των προτύπων AirPlay2 και HomeKit. Διαθέσιμη είναι και η φωνητική βοηθός της Amazon, η Alexa, στην περίπτωση που προτιμά κανείς την δική της χρήση αντί για τον Google Assistant του Android TV.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ