PlayStation5: διαθέσιμη η αναβάθμιση λογισμικού Σεπτεμβρίου

Και πρακτικές εντυπώσεις από την επέκταση αποθηκευτικού χώρου με M.2 SSD

Πληροφόρηση σχετικά με αυτήν την αναβάθμιση είχαμε για πρώτη φορά στο τέλος Ιουλίου όμως η Sony μόλις την διέθεσε στο ευρύ κοινό: πρόκειται για την δεύτερη "μεγάλη" αναβάθμιση λογισμικού του PlayStation5 από την ημέρα της κυκλοφορίας του, αυτή που προσφέρει πλειάδα νέων λειτουργών κι επιλογών, ανάμεσά τους και αυτήν που ζητούσαν περισσότερο απ' όλες οι κάτοχοι του συστήματος. Αναφερόμαστε φυσικά στην δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού του χώρου μέσω της ειδικής θύρας για δίσκους Μ.2 SSD, η οποία είναι απαραίτητη αν θέλει να έχει κανείς εγκατεστημένα games του PS5 συνολικού όγκου δεδομένων μεγαλύτερου των 667 GB (τα games του PS4 μπορούν να παιχθούν και από εξωτερικό δίσκο USB).

Καθώς αυτό είναι PlayStation και όχι ένα οποιοδήποτε π.χ. PC, ο τρόπος χρήσης αυτής της υποδοχής δίσκων M.2 SSD δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. Το PS5 χρειάζεται δίσκους M.2 SSD που προσφέρουν ταχύτητες ανάγνωσης δεδομένων ενός επιπέδου "και πάνω", είναι συγκεκριμένων διαστάσεων και συνοδεύονται από ψύκτρα (heatsink). Όλα είναι προαπαιτούμενα έτσι ώστε αυτοί οι δίσκοι SSD επέκτασης αποθηκευτικού χώρου να μην υπολείπονται του αρχικού SSD του PS5, να χωρούν με άνεση στην εσωτερική υποδοχή και να μην μειώνονται οι επιδόσεις τους (throttle) όταν διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων. Η Sony τα έχει περιγράψει όλα αυτά με λεπτομέρεια στον σχετικό οδηγό υποστήριξης που ανανέωσε πρόσφατα, δημοσίευσε δε και επίσημο video "βήμα-βήμα" που καθοδηγεί τους κατόχους PS5 στην διαδικασία εγκατάστασης ενός τέτοιου δίσκου M.2 SSD από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες - είναι κατανοητές και η όλη διαδικασία εύκολη - προσθέσαμε στο PS5 που χρησιμοποιούμε στο Αθηνόραμα Digital έναν Gigabyte AORUS 7000s 1TB, από τους λίγους M.2 SSD που και τις προδιαγραφές της Sony πληροί σε ταχύτητες ανάγνωσης κι εγγραφής δεδομένων, και ενσωματωμένη ψύκτρα έχει (και από τις δύο πλευρές), και χαμηλό προφίλ, και καλαίσθητο περίβλημα. Την πρώτη φορά που επανεκκινεί κανείς το PS5 του έχοντας τοποθετήσει έναν M.2 SSD στην ειδική υποδοχή, το σύστημα του ζητά να "κάνει format" τον νέο δίσκο και να αξιολογήσει τις επιδόσεις του. Ο συγκεκριμένος ξεπερνά με άνεση τις προαπαιτούμενες ταχύτητες που θέτει η Sony - πολλοί χρήστες στο Web πάντως αναφέρουν πως έχουν ήδη αξιοποιήσει άλλα μοντέλα M.2 SSD για τα οποία το PS5 αναφέρει χαμηλότερες ταχύτητες, χωρίς πρόβλημα. Επειδή όμως κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον οι σχεδιαστές games για PS5 τους SSD... ας είμαστε καλύτερα ασφαλείς!

Στην δοκιμή μας μετακινήσαμε ορισμένα games του PS5 από τον αρχικό ενσωματωμένο SSD του PS5 στον νέο M.2 - ανάμεσά τους τα δύο Spider-man της Sony, το Ratchet & Clank, το Returnal και το Dirt 5 - καθώς και ορισμένα του PS4 από τον εξωτερικό δίσκο SSD που χρησιμοποιούμε, όπως τα Soul Calibur VI, Concrete Genie και Gran Turismo Sport, επίσης στον νέο M.2. Όλα λειτούργησαν άψογα, ακριβώς όπως και πριν. Δεν διαπιστώσαμε απολύτως καμία διαφορά στα games για PS5 - όχι, ούτε στο Ratchet & Clank - και ελάχιστη διαφορά στα games για PS4 (γιατί δεν έχουν σχεδιαστεί ουσιαστικά ώστε να αξιοποιούν δίσκους τεχνολογίας SSD ασχέτως των επιδόσεων που μπορούν να επιτυγχάνουν). Όλα ωστόσο "δούλεψαν ρολόι" με την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου του PS5 στην πράξη... και αυτό είναι το σημαντικό.

Η αλήθεια είναι πως οι δίσκοι M.2 SSD που πληρούν τις απαιτήσεις της Sony για χρήση με ένα PS5 δεν είναι ακριβώς φθηνοί (ειδικά αυτοί με τις ενσωματωμένες ψύκτρες που είναι και προτιμότεροι). Οι πιο πολλοί πάντως κινούνται στο ίδιο κόστος με την κάρτα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου που προσφέρει η Microsoft για τα Xbox Series S|X στην ίδια χωρητικότητα του 1 ΤΒ (ανάμεσα στα €210 και τα €240). Με τον καιρό ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους διάφορους κατασκευαστές SSD θεωρούμε πως θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών πώλησης αυτών των μοντέλων, ενώ - επίσης πολύ σημαντικό - όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια μπορούν ήδη να επιλέξουν και μοντέλα M.2 SSD συμβατά με το PS5 χωρητικότητας 2 ή και 4 ΤΒ.

Η Μicrosoft αναμένεται να μειώσει και αυτή την τιμή των καρτών επέκτασης μνήμης που διαθέτει σε κάποιο μελλοντικό χρονικό σημείο, όμως επειδή αυτές κατασκευάζονται μόνο από μία εταιρεία - την Seagate - θα πάρει σαφέστατα περισσότερο καιρό. Η Sony θα έχει ένα πλεονέκτημα έτσι σε αυτόν τον τομέα για το προσεχές μέλλον, πάντοτε προϋποθέτοντας ότι θα επιβεβαιωθούν περισσότερα μοντέλα M.2 SSD ως συμβατά με το PS5 και ότι ο ανταγωνισμός της αγοράς θα λειτουργήσει.

Η νέα αναβάθμιση λογισμικού για το PS5 φέρνει στο προσκήνιο κι άλλες λειτουργίες, αλλαγές ή προσθήκες. Προσφέρει, για παράδειγμα, υποστήριξη σε πολυκατευθυντικό ήχο (3D Audio) μόνο με τα ηχεία της τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας το χειριστήριο DualSense ως μετρητή ακουστικής (το ίδιο το χειριστήριο θα πρέπει να αναβαθμιστεί επίσης). Το Control Center προσφέρει πιο πολλές επιλογές παραμετροποίησης και οι κάτοχοι PS5 είναι σε θέση να βλέπουν μηνύματα και να απαντούν σε αυτά απευθείας μέσω του Game Base. Η περιοχή Friends προσφέρει καλύτερη διαχείριση γενικότερα. Γίνεται, δε, σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις εκδόσεις του ίδιου video game για PS4 και PS5, κάτι που προφανώς ζητούσαν πολλοί παίκτες.

Η λειτουργία PS Remote Play - αυτή που επιτρέπει στους καταναλωτές να παίζουν games των PS4/PS5 σε άλλες συσκευές μέσω game streaming από το ίδιο το σύστημά τους - επεκτείνεται επίσης έτσι ώστε κινητά ή tablet βασισμένα σε iOS ή Android να μπορούν να την αξιοποιήσουν μέσω δικτύων 4G/5G. Τα προαπαιτούμενα όσον αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης παραμένουν ίδια (τουλάχιστον 5 Mbps και προτεινόμενα 15 Mbps). Μιλώντας για κινητά και tablet, το επίσημο PlayStation app θα δεχθεί αναβάθμιση την επόμενη εβδομάδα η οποία θα επιτρέπει την θέαση της Share Screen των φίλων του παίκτη σε πραγματικό χρόνο.

H δυνατότητα χρήσης της ειδικής θύρας επέκτασης αποθηκευτικού χώρου με M.2 SSD και όλα όσα προσφέρει η νέα αναβάθμιση λογισμικού του PS5 είναι ευπρόσδεκτα, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν πράγματα που η Sony μπορεί να κάνει ώστε να καταστήσει το σύστημά της ακόμη περισσότερο ευέλικτο και χρήσιμο. Πολλά από αυτά τα είχαμε συγκεντρώσει σε ειδικό άρθρο προ μηνών μα η αλήθεια είναι πως και μόνο την δυνατότητα προβολής μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης οθόνης (Variable Refresh Rate) να προσθέσει η εταιρεία σύντομα, οι πιο πολλοί παίκτες θα είναι απολύτως ικανοποιημένοι πλέον με το PS5. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ