Sony: τηλεοράσεις σχεδιασμένες για το PlayStation5

Ποιά μοντέλα του προωθεί ο ιαπωνικός κολοσσός ως έτοιμα για το PS5 και... είναι;

Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι η Sony Interactive Entertainment, το τμήμα της Sony που έχει ως αντικείμενο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες PlayStation, είναι το πλέον δημοφιλές και πιθανότατα το πλέον προσοδοφόρο - καμία έκπληξη, λοιπόν, που το 2020, την χρονιά που θα διατεθεί στην παγκόσμια αγορά το PlayStation5, έχουμε συνέργειες ανάμεσα στην SIE και άλλα τμήματα του ιαπωνικού κολοσσού. Τηλεοράσεις Bravia, για παράδειγμα, που συνεργάζονται αρμονικά με το νέο PlayStation είναι προϊόντα με ολοφάνερα μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης τέτοιας συνέργειας. Αυτήν ακριβώς ανακοίνωσε λοιπόν η Sony πριν από λίγες μέρες με την προώθηση του χαρακτηρισμού "Ready for PlayStation5" που αποδίδει σε δύο συγκεκριμένα μοντέλα της. Είναι, ωστόσο, αυτά στην πραγματικότητα... "ready";

Αν θέλει να... ακριβολογεί κανείς, η απάντηση είναι μονολεκτική: όχι. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Και τα δύο μοντέλα - η Bravia HX90 στην οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα και η Bravia ΖΗ8 που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην CES τον Ιανουάριο - θα δεχθούν μελλοντική ενημέρωση λογισμικού που αναβαθμίζει τις θύρες HDMI τους έκδοσης 2.1 ώστε αυτές, σε σύνδεση με ένα PS5, να αξιοποιούν μία σειρά από λειτουργίες που εκείνο προσφέρει. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την δυνατότητα προβολής περιεχομένου ανάλυσης 4Κ στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, την δυνατότητα προβολής περιεχομένου με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης οθόνης (VRR), την δυνατότητα αυτόματης εναλλαγής σε κατάσταση λειτουργίας για games (ALLM αν και η Sony την ονομάζει Bravia Game Mode), καθώς και την δυνατότητα προβολής υλικού ανάλυσης 8Κ σε "έως και" 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (στην περίπτωση της Bravia ZH8).

Επειδή ωστόσο... "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", τα δύο αυτά μοντέλα τηλεοράσεων της Sony δεν προσφέρουν τα ίδια πράγματα συνδεόμενα με ένα PlayStation5: φέρουν διαφορετικές οθόνες, διαφορετικά chip ελέγχου και διαφορετικά υποσυστήματα επεξεργασίας εικόνας εν τέλει. Εκπληκτικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι είναι το φθηνότερο εκ των δύο μοντέλων, η Bravia ΗΧ90, αυτή που προσφέρει τα περισσότερα, καθώς είναι ανάλυσης 4Κ και ενσωματώνει νεότερο chip ελέγχου: με την προαναφερθείσα αναβάθμισή του θα προσφέρει και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε υπερυψηλή ευκρίνεια, και VRR, και ALLM, ενώ η Sony υποστηρίζει πως θα χαρακτηρίζεται και από καλύτερα "αντανακλαστικά" (input lag στα 7.2 ms!). Η Bravia ΖΗ8, που είναι ανάλυσης 8Κ, θα προσφέρει μεν τα 120 καρέ σε ανάλυση 4Κ και τα "έως" 60 καρέ σε ανάλυση 8Κ, αλλά ούτε VRR, ούτε ALLM - ενώ παράλληλα ενσωματώνει μόνο μία θύρα έκδοσης HDMI 2.1 (ενώ η Bravia HX90 ενσωματώνει δύο).

Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ακόμη δημοσιευθεί αναλυτικές παρουσιάσεις για την Sony Bravia ZH8 - της οποίας η κυκλοφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί στην χώρα μας αλλά, ως τηλεόραση ανάλυσης 8Κ, σαφώς δεν θα είναι προσιτή στο ευρύ κοινό αν διατεθεί στην Ελλάδα το φθινόπωρο. Αναλυτικές παρουσιάσεις έχουν δημοσιευθεί για την Bravia HX90, ωστόσο, και είναι ευνοϊκότατες: πρόκειται μεν για τηλεόραση μέσης κατηγορίας, δεν μπορεί δηλαδή να αναμετρηθεί με τις κορυφαίες "κινηματογραφικές" τηλεοράσεις άλλων κατασκευαστών ή της ίδιας της Sony, όμως στον τομέα του gaming δείχνει να μην έχει γίνει οποιαδήποτε "έκπτωση" ή παράλειψη. Κανένας δημοσιογράφος δεν ήταν σε θέση να δοκιμάσει τα εξελιγμένα της χαρακτηριστικά που θα έλθουν με την προαναφερθείσα ενημέρωση λογισμικού (δεν υπάρχει ακόμη καμία πηγή περιεχομένου με θύρα HDMI 2.1 ούτως ή άλλως) όμως όλα τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν μία τηλεόραση που προορίζεται για χρήση κυρίως σε video games είναι παρόντα και πολλά υποσχόμενα στην HX90.

Είναι δεδομένο, εξάλλου, το γεγονός ότι η Bravia HX90 θα προσελκύσει εντονότερο ενδιαφέρον από την Bravia ZH8 καθώς είναι τιμολογημένη σίγουρα περισσότερο ελκυστικά, ανταγωνιστικά θα έλεγε κανείς (πάντοτε για ποιοτική τηλεόραση της Sony): ξεκινά από τα €1450 για τις 55 ίντσες και προσφέρεται σε 65 (€1650), 75 (€2350) και 85 ίντσες (€3400). Οι τιμές αυτές, δε, είναι οι επίσημες προτεινόμενες λιανικής της Sony και όλα τα μοντέλα HX90 μπορούν ήδη να βρεθούν στην ελληνική αγορά με κόστος χαμηλότερο. Το ερώτημα για όσους και όσες ήδη ενδιαφέρονται για μία HX90 είναι: την αγοράζει κανείς τώρα ή μόλις γίνει διαθέσιμη η σημαντική αναβάθμιση λογισμικού που προαναφέραμε; Ή, ίσως, όταν κυκλοφορήσει το PlayStation5 στην χώρα μας; Αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες του καθενός, επιφυλασσόμαστε ωστόσο να μεταφέρουμε λεπτομερώς τις εντυπώσεις μας από την απόδοση μίας Bravia HX90 με το PlayStation5 (και ως τηλεόραση γενικής χρήσης προφανώς) το συντομότερο δυνατό. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ