Sony Bravia 65A90J

Απόλυτα κινηματογραφική, ασυζητητί κορυφαία

Η Bravia A90J είναι η μία εκ των πέντε σειρών τηλεοράσεων της Sony για το 2021 που αξιοποιούν τον επεξεργαστή "γνωστικής νοημοσύνης" XR - όρος marketing ο οποίος ακούγεται ίσως... παραδοσιακά υπερβολικός, όμως εν τέλει αποδεικνύεται πως εκπληρώνει τις υποσχέσεις του όσον αφορά στην βελτίωση της ποιότητας απεικόνισης των μοντέλων αυτών. Βοηθά, για παράδειγμα, όπως διαπιστώσαμε την Bravia X90J, η οποία είναι μία μέσης κατηγορίας τηλεόραση LED/LCD με μικρό αριθμό ελεγχόμενων ζωνών υποφωτισμού, οπότε υπήρχε εκεί ούτως ή άλλως ένα όριο στο τί μπορούσε να κάνει ο XR. Σε μία οθόνη όμως όπου κάθε ένα pixel της είναι αυτόνομα ελεγχόμενο...; Εύλογα οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες βρίσκονταν πάρα πολύ ψηλά.

Η A90J ξεπέρασε και τις δύο με ευκολία χαρακτηριστική.

Ναι, η νέα πρόταση της Sony προσφέρει όλα όσα αναμένουν πλέον τα τελευταία χρόνια από μία τηλεόραση OLED: η απόδοση του μαύρου είναι τέλεια με οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο, ως αποτέλεσμα η αντίθεση είναι επίσης απίθανα υψηλή ο,τιδήποτε κι αν προβάλλεται στην οθόνη, ενώ η κίνηση είναι ομαλότατη χωρίς να αλλοιώνει την σινε-αίσθηση που αναζητούν οι θιασώτες της κινηματογραφικής εικόνας ή την λεπτομέρεια που απαιτούν οι φίλαθλοι θεατές. Όλα αυτά είναι παρόντα μα θεωρούνταν δεδομένα έτσι κι αλλιώς από τηλεόραση OLED, όπως την (περισσότερο προσιτή) A80J της ίδιας της Sony, όσο και από άλλες της ίδιας κατηγορίας. Η A90J "προχωρά ένα βήμα παραπέρα" αξιοποιώντας τις νέες, φωτεινότερες οθόνες "Evo" OLED, τις οποίες μάλιστα συνδυάζει και με ειδική ψύκτρα έτσι ώστε όχι μόνο να αποδίδει υψηλότερη φωτεινότητα αλλά και να την διατηρεί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους, της νέας οθόνης και του συστήματος ψύξης της, είναι εκπληκτικό. Ορισμένοι τεχνικοί συντάκτες κατόρθωσαν να ωθήσουν την φωτεινότητα της Α90J στα 1300 nits (!), επίπεδο ανήκουστο μεν για τηλεόραση OLED αλλά μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μόνο στην ρύθμιση λειτουργίας Vivid, η οποία δεν είναι χρωματικά ακριβής. Στις δύο ρυθμίσεις που ενδιαφέρουν τους θιασώτες της ποιοτικής απεικόνισης, τις Cinema και Custom, η A90J απέδωσε και πάλι πάνω από 850 nits, σημαντικά πιο πολλά από τα 650 ή 700 που επιτυγχάνουν συνήθως οι τηλεοράσεις OLED μετά από βαθμονόμηση (calibration). Αφού μιλάμε για τεχνολογία OLED η αυξημένη φωτεινότητα δεν επηρεάζει την απόδοση του μαύρου, οπότε η αντίθεση είναι ακόμη υψηλότερη, τα χρώματα ζωηρότερα και η συνολική οπτική εντύπωση της εικόνας σαφώς περισσότερο εντυπωσιακή απ' ότι είχαμε συνηθίσει από τηλεοράσεις αυτής της κατηγορίας στο παρελθόν - ειδικά σε περιεχόμενο διαμόρφωσης HDR, όπου λάμψεις, φωτιά, γυαλάδα και αντανακλάσεις αποδίδονται συναρπαστικά.

Kαι μετά... έρχεται η σειρά του XR να παίξει τον ρόλο του.

Το τί επιτυγχάνει ο επεξεργαστής "γνωστικής νοημοσύνης" της Sony με την A90J είναι κατά πολύ ανώτερο του τί ήταν εφικτό με την X90J. Λόγω της πάρα πολύ υψηλής φωτεινότητας και της άψογης απόδοσης του μαύρου, ο XR είναι σε θέση να αναδείξει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στα στοιχεία της εικόνας που προσελκύουν την προσοχή του θεατή - ασχέτως όμως αν αυτά τυγχάνει να βρίσκονται σε σκοτεινές ή ιδιαίτερα φωτεινές περιοχές του κάδρου. Σε κάθε καρέ που προβάλλεται υπάρχει περισσότερη υφή, περισσότερος "όγκος", περισσότερο "ζωντανό" χρώμα. Η εικόνα ενίοτε φαντάζει σχεδόν τρισδιάστατη γιατί η αίσθηση του "βάθους" είναι στην A90J κατά πολύ εντονότερη απ' ότι σε άλλες τηλεοράσεις, ανεξαρτήτως ανάλυσης. Όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την υπερβολή ως εργαλείο marketing, όμως η Sony αυτή τη φορά κυριολεκτούσε: αυτή η προσέγγιση της "επιλεκτικής βελτίωσης" όντως λειτουργεί υπέροχα.

Το ίσως καλύτερο χαρακτηριστικό του επεξεργαστή XR, ωστόσο, είναι η ευφυΐα των αλγορίθμων που αξιοποιεί ώστε να βελτιώνει το πώς απεικονίζεται το εκάστοτε περιεχόμενο συνολικά χωρίς να το... παρακάνει. Η επιθετική επεξεργασία εικόνας είναι κάτι που οι θιασώτες της ποιοτικής απεικόνισης μισούν (και με το δίκιο τους) γιατί όχι μόνο αναδεικνύει τις αδυναμίες του προβαλλόμενου υλικού αλλά τού προσδίδει και την εντύπωση του "τεχνητού", του "ψεύτικου". Ο επεξεργαστής XR δεν κάνει ποτέ αυτό το λάθος: "επαμβαίνει" όσο ακριβώς χρειάζεται στην καταστολή των τεχνουργημάτων στην επιλογή χρωμάτων και στην όξυνση της εικόνας σε συγκεκριμένα σημεία της, ώστε αυτή να παραμείνει πιστή στο πώς την ήθελε αρχικά ο δημιουργός της. Τίποτε δεν είναι υπερτονισμένο ή αλλοιωμένο. Απλώς όλα δείχνουν να είναι περισσότερο... "εκεί", πιο πολύ "παρόντα" αν θέλει κανείς να το περιγράψει έστω και έτσι.

Απτή απόδειξη, πάντως, του πόσο υψηλότερα στέκεται αυτήν την στιγμή η A90J σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο στην αγορά όσον αφορά στην απεικόνιση των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών συγκεκριμένα, είναι το... πόσο πολύ θα πρέπει να προσπαθήσει κανείς κατά την δοκιμή της να μην καθήσει να παρακολουθήσει όλα τα φιλμ κι επεισόδια που χρησιμοποιεί για την σχετική αξιολόγηση, από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι άνθρωποι που θα αποκτήσουν αυτήν την τηλεόραση είναι πρακτικά βέβαιο πως θα παρακολουθήσουν... όλη την ταινιοθήκη τους από την αρχή, γιατί είναι απλώς πολύ δύσκολο να μην αναρωτηθούν μετά τις πρώτες θεάσεις "Ναι, αλλά πώς θα δείχνει εκείνη η σκηνή από εκείνο το αγαπημένο μου φιλμ, στην A90J;". Όπως και στην X90J, πάντως, ο επεξεργαστής XR δείχνει να αποδίδει καλύτερα με υλικό που είναι ποιοτικό εξ αρχής - ταινίες σε Ultra HD Blu-ray, σειρές στο Disney Plus ή το Apple TV Plus, όπως και φιλμ από την νέα υπηρεσία Bravia CORE της ίδιας της Sony - χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνει εξαιρετική δουλειά και με περιεχόμενο κατώτερης αρχικής ποιότητας.

Σε όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας όπου η Sony παραδοσιακά υπερέχει, η A90J απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο πολλαπλασιασμός γραμμών από χαμηλότερες αναλύσεις σε 4Κ είναι άκρως αποτελεσματικός (υπάρχει σαφής πρόοδος και στους αλγόριθμους που αποκαθιστούν συμπιεσμένο υλικό όπως αυτό του YouTube ή του Netflix), η βελτίωση της κίνησης είναι αποδοτική σε όλες τις αναλύσεις (χρειάζεται κάποια προσοχή στις σχετικές ρυθμίσεις), η απόπλεξη και καταστολή θορύβου από παλαιότερες πηγές περιεχομένου πλήρως αποδοτικές. Η A90J προσφέρει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση βάσει των προσδοκιών που έχει κανείς από αυτήν: δηλαδή την φυσική, όμορφη εικόνα χωρίς κανένα εμφανές πρόβλημα που αγαπά το ευρύ καταναλωτικό κοινό, συνδυασμένη με την λεπτομερή, στιλπνή εικόνα που σέβεται σε κάθε είδος περιεχομένου στις προθέσεις του δημιουργού, όπως την ζητούν οι θιασώτες της ποιότητας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το θέσει κανείς: για φιλμ και τηλεοπτικές σειρές συγκεκριμένα, αυτή η τηλεόραση πρακτικά δεν έχει ανταγωνισμό σήμερα.

Οπότε... ας θέσουμε αυτήν την διαπίστωση στο κατάλληλο πλαίσιο: η Bravia A90J δεν είναι τηλεόραση προσιτή σε καμία περίπτωση. Για την ακρίβεια είναι μία από τις ακριβότερες, αν όχι η ακριβότερη, OLED του 2021. Κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να υποστηρίξει πως είναι και δυσανάλογα ακριβή σε κάθε της διαγώνιο, ακόμη και συγκριτικά με την A80J της ίδιας της Sony, μία υπέροχη τηλεόραση που θα προσφέρει στους περισσότερους καταναλωτές το 80% όσων προσφέρει η A90J με σημαντικά λιγότερα χρήματα (ενσωματώνοντας μάλιστα και τον επεξεργαστή XR).

Αλλά... να, αυτό ακριβώς είναι το θέμα: η Sony Bravia A90J δεν σχεδιάστηκε ποτέ για "τους περισσότερους καταναλωτές". Δημιουργήθηκε για τους λάτρεις της ποιοτικής απεικόνισης που απαιτούν το υπόλοιπο εκείνο 20% και προτίθενται να πληρώσουν γι' αυτό ώστε να αποκτήσουν την απολύτως καλύτερη τηλεόραση OLED του σήμερα. Η A90J ανήκει στην σειρά Master Series των Bravia (οπότε θα αποδώσει ακριβή χρώματα σε τουλάχιστον δύο ρυθμίσεις λειτουργίας απευθείας από το εργοστάσιο), αξιοποιεί τις νέες, φωτεινότερες οθόνες Neo OLED (τις οποίες η Sony διαλέγει μία-μία σε αντίθεση με αυτές που αξιοποιούνται στις A80J) και συνοδεύεται από αξιόλογο δωρέαν περιεχόμενο μέσα από την υπηρεσία Bravia CORE. Ο σχεδιασμός της είναι εκπληκτικός, η ποιότητα κατασκευής της υψηλή, ο ήχος της ακόμη υψηλότερης ποιότητας. Είναι αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκει να είναι κάθε κορυφαία τηλεόραση: ξεχωριστή.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, που είναι τόσο εύκολο να προτείνει κανείς χωρίς τον παραμικρό δισταγμό αυτήν την τηλεόραση σε οποιονδήποτε μπορεί να την αποκτήσει - αλλά επίσης να την χαρακτηρίσει και το καλύτερο "κινηματογραφικό" μέσο απεικόνισης του 2021. Για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται κυρίως για την παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ασχέτως πηγής, η A90J είναι η κορυφαία επιλογή αυτήν την στιγμή. Είναι σαφώς μία επένδυση, ναι, αλλά η συγκεκριμένη θ' αντέξει στο πέρασμα του χρόνου - κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς με ευκολία σήμερα για οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας, αλλά κάτι που η A90J μπορεί να στηρίξει. Με άνεση!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ