Sony Bravia 65A90J

Απόλυτα κινηματογραφική, ασυζητητί κορυφαία

Η Α90J είναι φυσικά τηλεόραση OLED και αυτές - γενικά μιλώντας - συνήθως χαρακτηρίζονται από αποδεκτό αλλά όχι ακριβώς... συναρπαστικό ήχο ακριβώς λόγω του πολύ λεπτού τους προφίλ. Η Sony όμως πάντοτε επεδίωκε να προσφέρει ποιοτικό ήχο με τα κορυφαία της μοντέλα τηλεοράσεων, η συγκεκριμένη λοιπόν δεν αποτελεί εξαίρεση: είναι από τις ελάχιστες της αγοράς αυτήν την στιγμή που μπορούν να αποδώσουν έξοχα τον ήχο μοντέρνων ταινιών και σειρών χωρίς την συνοδεία μιας soundbar. Ναι, ακριβώς έτσι. Οι Ιάπωνες είχαν υλοποιήσει την τεχνολογία Acoustic Surface Audio - η οποία "πάλλει" την ίδια την οθόνη OLED μετατρέποντάς την σε ηχείο κατά μία έννοια - και σε παρελθούσες Bravia, όμως τα φετινά αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα χάρις τόσο στα ισχυρότερα συμπληρωματικά ηχεία στο πίσω μέρος της τηλεόρασης, όσο και στον... επεξεργαστή XR, ο οποίος συνεισφέρει και στον ήχο!

Η διαφορά γίνεται αντιληπτή αμέσως. Η Α90J όχι μόνο προσφέρει ήχο με περισσότερο "σώμα", "εύρος" και λεπτομέρεια σε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου (από φιλμ και σειρές μέχρι μουσική και games) αλλά όντως δίνει την εντύπωση πως οι διάλογοι και τα εφέ "έρχονται" από διαφορετικά σημεία της οθόνης, καθώς ο επεξεργαστής XR - που αναλύει την εικόνα για να την βελτιώσει ούτως ή άλλως οπότε έχει τα απαραίτητα δεδομένα ήδη - "τοποθετεί" την ομιλία ή τα εφέ στην περιοχή της εικόνας όπου βρίσκεται η πηγή τους. Το αποτέλεσμα: οι διάλογοι ακούγονται με διαύγεια και "πειστικότητα", ενώ τα εφέ χαρακτηρίζονται από "κίνηση" αναλόγως του τί συμβαίνει στην εικόνα που προβάλλεται. Οι απαιτητικοί θεατές πιθανώς θα ζητούσαν περισσότερα μπάσα σε ταινίες που αξιοποιούν έντονα τις χαμηλές συχνότητες - οπότε η ύπαρξη ενός subwoofer είναι ούτως ή άλλως επιβεβλημένη - όμως, αν εξαιρέσει κανείς αυτές τις λιγοστές περιπτώσεις, ο ήχος της A90J είναι ασυνήθιστα υψηλού επιπέδου.

Αυτή η τηλεόραση είναι επίσης μία από τις πρώτες Bravia που στηρίζονται στο Google TV, το λειτουργικό σύστημα που θα αντικαταστήσει πλήρως το Android TV από το 2022. Σε αυτό έχουμε κάνει ήδη αναφορά και είναι, στην ουσία, ένα νέο γραφικό περιβάλλον που "τρέχει πάνω από" το Android TV και φέρνει στο προσκήνιο το ίδιο το ψυχαγωγικό περιεχόμενο που συγκεντρώνει από διαφορετικές συνδρομητικές υπηρεσίες και άλλες Δικτυακές πηγές. Το Google TV στην Α90J είναι ευπαρουσίαστο και γρήγορο, αξιοποιώντας την ανάλυση 4Κ, την άψογη απόδοση του μαύρου και τα ισχυρά της υποσυστήματα για να προσφέρει μία εμπειρία χρήσης αισθητικά ευχάριστη, μοντέρνα και συνολικά σημαντικά καλύτερη από αυτήν του Android TV. Φυσικά συνεχίζει να στηρίζεται σε αυτό, οπότε όλα τα apps του Google Play λειτουργούν κανονικά.

Mόνο σε έναν τομέα δεν μπορεί για την ώρα να διεκδικήσει άρτια παρουσία η Α90J και αυτός είναι του gaming. Η καλύτερη τηλεόραση OLED της Sony για το 2021 ενσωματώνει μεν τις δύο προαναφερθείσες θύρες HDMI 2.1, αλλά αυτές δεν υποστηρίζουν ακόμη τις δύο σημαντικότερες λειτουργίες για τους gamers, την VRR και την ALLM. Την απουσία της δεύτερης υποκαθιστά σε έναν βαθμό η δυνατότητα της A90J να "αυτορρυθμίζεται" σωστά όταν ξεκινά την λειτουργία του ένα PlayStation5 συνδεδεμένο με αυτήν, αλλά φυσικά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η απουσία της λειτουργίας VRR είναι η σημαντικότερη και η Sony έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως θα την προσθέσει με μελλοντική αναβάθμιση λογισμικού (έχουμε δημοσιεύσει ήδη άρθρο για το όλο θέμα πρόσφατα). Φήμες θέλουν αυτήν την αναβάθμιση να προσφέρεται ως το τέλος του χρόνου, ίσως και μέσα στον Οκτώβριο, αλλά από την στιγμή που η ίδια η Sony δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τίποτε, θα πρέπει απλώς να περιμένουμε.

Εννοείται πως η A90J προβάλλει χωρίς κανένα πρόβλημα games σε αναλύσεις 4K/60 και 4K/120 (και μάλιστα με υπέροχη απεικόνιση λόγω των γενικότερών της επιδόσεων), όμως οι κάτοχοι PS5, Xbox Series S|X και PC που παίζουν πολλά games... "υψηλών ταχυτήτων" - όπου η ομαλή κίνηση και η ακρίβεια στον χειρισμό είναι μεγάλης σημασίας - οφείλουν να έχουν τα παραπάνω "στα υπ' όψιν". Για την ώρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ