Google TV, μέσω Logitech Revue

Τηλεόραση και Internet... επιτέλους μαζί!

Φήμες και μικροδιαρροές σχετικά με τη νέα δραστηριότητα της Google είχαμε από πέρυσι το καλοκαίρι, αυτές επισημοποιήθηκαν την άνοιξη, όμως αυτές έλαβαν επιτέλους συγκεκριμένο χαρακτήρα στην παρουσίαση της Logitech πριν από 24 ώρες. Αναφερόμαστε στην περίφημη υπηρεσία Google TV της αμερικανικής εταιρείας, την οποία η ελβετική εταιρεία θα υποστηρίξει ως συνεργάτιδα με περιφερειακά που έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνεργάζονται άψογα μ' αυτήν. Το Logitech Revue και τα συνοδευτικά του προϊόντα είναι τα πρώτα που υλοποιούν στο σαλόνι τις δυνατότητες του Google TV - και έχουμε επιτέλους λεπτομέρειες για το πώς.

To Revue είναι μια συσκευή που συνδέεται σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας μέσω θύρας HDMI, όπως κάνουν πάρα πολλά media players της αγοράς προκειμένου να αναπαράγουν ταινίες συμβατικής ή υψηλής ευκρίνειας. Παρεμπιπτόντως, δε, η πρόταση της Logitech παίζει και αυτόν τον ρόλο, όντας συμβατή με τα περισσότερα δημοφιλή αρχεία ήχου και video. Όμως όλη τη διαφορά την κάνει το λειτουργικό στο οποίο στηρίζεται: ενώ στα media players είναι κάποιου τύπου "αόρατη" διανομή του Linux, στο Revue είναι το Android 2.2!

Ναι, πρόκειται για το πολύμορφο λειτουργικό που έχουμε ως τώρα συναντήσει σε κινητά τηλέφωνα και σύντομα θα χρησιμοποιούμε σε tablets τύπου iPad. H επιλογή του σημαίνει ότι το Revue αξιοποιεί κάθε λογής εφαρμογές όπως αυτές που αξιοποιούν οι κάτοχοι κινητών μέσα από το Android Store. Η Logitech και η Google διευκρίνισαν ότι από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του Revue, στα τέλη Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, δεν θα υπάρχουν μεν πολλές εφαρμογές στο Android Marketplace ειδικά γι' αυτό το προϊόν, αλλά ότι αυτές θα αυξηθούν θεαματικά από τις αρχές του 2011. Το Revue είναι αρκετά ισχυρό ώστε να φιλοξενήσει άνετα την επόμενη έκδοση του Android, την 3.0, οπότε το προϊόν έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα μπροστά του.

Σημαντικότερο από τις εφαρμογές, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το Google TV "γεφυρώνει" δύο κόσμους περιεχομένου: αυτόν των τηλεοπτικών προγραμμάτων και του Web. O θεατής μπορεί να βλέπει τις εκπομπές που έβλεπε κανονικά, αλλά διοχετεύοντάς τις στην τηλεόραση μέσα από το Revue καθιστά όλον αυτόν τον όγκο του περιεχομένου αναζητήσιμο και συνδυάσιμο με πληροφορίες από το Internet. Εννοείται πως αμιγώς Δικτυακό video όπως αυτό του YouTube είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ το Revue μπορεί να συνδυάσει τηλεόραση και Web ταυτόχρονα στην οθόνη για να προσφέρει το είδος της πληροφόρησης που μόνο μέσα από PC μπορούσαμε να έχουμε μέχρι σήμερα - αλλά στο σαλόνι και κατά πολύ απλούστερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ