Android TV: έτοιμη και η έκδοση 11

Διαθέσιμη ξανά μόνο στους προγραμματιστές κι όχι στο κοινό, το πρόβλημα πια μεγάλο

Σε μία περίοδο όπου πολλές εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας φαντάζουν απομακρυσμένες από την πραγματικότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν και ορισμένες που... δεν φαντάζουν απλώς, είναι. Ο λόγος για την ανακοίνωση της Google σχετικά με την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος ειδικά σχεδιασμένου για χρήση σε τηλεοπτικές οθόνες, του Android TV: χθες φτάσαμε αισίως στην 11η, θεωρητικά, γιατί... επί του πρακτέου μπορούν να την δουν μόνο όσοι προγραμματιστές αναπτύσσουν apps για Android TV και τυγχάνουν κάτοχοι του περίφημου ADT-3 (media player που παραχωρεί γι' αυτόν τον σκοπό η ίδια η Google). Το λογισμικό αυτό καθ' αυτό του Android TV 11 το λαμβάνουν επίσημα/ανεπίσημα και οι κατασκευαστές συσκευών, αλλά... αν δεν το σημειώναμε, δεν θα το γνώριζε κανείς!

Ο λόγος είναι απλός: αν οι κάτοχοι smartphones με Android νόμιζαν πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ανάμεσα στο πότε η Google ανακοινώνει μία νέα έκδοση και πότε την λαμβάνουν από τους κατασκευαστές των συσκευών τους, τότε μάλλον... δεν θέλουν να ξέρουν τί ισχύει στις τηλεοράσεις και τα media player που βασίζονται σε Android TV. Η έκδοση 10 αυτού του λειτουργικού συστήματος έγινε διαθέσιμη τον Δεκέμβριο του 2019 και έως τώρα δεν υπάρχει ακόμη ούτε μία - χωρίς υπερβολή: καμία απολύτως - συσκευή οποιουδήποτε είδους που να την αξιοποιεί. Όλες οι νέες τηλεοράσεις των Sony, Philips, TCL, Hisense, Xiaomi και Sharp βρίσκονται ακόμη στην έκδοση 9. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο δημοφιλέστερα τέτοια media players, τα nVidia Shield TV και Xiaomi Mi Box. Οπότε και που ανακοινώθηκε η έκδοση 11...

Η μόνη συσκευή που θα πωλείται με το Android TV 10 προεγκατεστημένο δεν είναι άλλη από το επερχόμενο καινούργιο μοντέλο Chromecast, το player της ίδιας της Google δηλαδή, το οποίο έχει διαρρεύσει αμέτρητες φορές και απλώς αναμένουμε να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα. Αυτό βεβαίως είναι περιφερειακό - και στην Ελλάδα δεν εκπροσωπείται επίσημα από κανέναν, οπότε ο καταναλωτής που το θέλει θα πρέπει να το προμηθευτεί από το εξωτερικό - οπότε στην πραγματικότητα δεν αφορά τις πολλές χιλιάδες καταναλωτές της χώρας μας που έχουν αγοράσει τηλεόραση βασισμένη σε Android TV την τελευταία π.χ. τριετία. Αυτοί παραμένουν ακόμη στην έκδοση 9, 8 ή και 7 ακόμη - οι πιο πολλοί κατασκευαστές δεν προσφέρουν σχετική αναβάθμιση ποτέ ασχέτως κόστους τηλεόρασης - με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση: η έκδοση 11 του Android TV δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από την έκδοση 10, προσθέτοντας κάποιες δυνατότητες χωρίς να αλλάξει το γραφικό περιβάλλον ή την όλη συλλογιστική χειρισμού. Προσφέρει, για παράδειγμα, το Auto Low Latency Mode, θέτοντας την εκάστοτε τηλεόραση σε λειτουργία κατάλληλη για video games αυτόματα όταν "εντοπίσει" πως δέχεται περιεχόμενο από π.χ. ένα PlayStation ή ένα Xbox. Υποστηρίζει περισσότερα ασύρματα και ενσύρματα (!) χειριστήρια, την εισαγωγή κειμένου στο εικονικό πληκτρολόγιο με φωνή, την δοκιμαστική εγκατάσταση apps και την ενεργοποίηση συνδρομών υπηρεσιών απευθείας μέσα από το Google Play. Το σημαντικότερο: ο αμερικανικός κολοσσός υπογραμμίζει πως έχει βελτιστοποιηθεί ο κώδικας του Android TV συνολικά και πως η απόδοσή του είναι καλύτερη, ειδικά σε τηλεοράσεις που δεν στηρίζονται στους ταχύτερους επεξεργαστές.

Το αν και κατά πόσο αυτό θα παρακινήσει τους κατασκευαστές να επενδύσουν τους αντίστοιχους πόρους έτσι ώστε να αναβαθμίσουν προηγούμενα μοντέλα τηλεοράσεών τους σε Android 11 είναι... ένα άλλο θέμα, φυσικά. Ορισμένοι από μας τρέφουν την ελπίδα πως τουλάχιστον οι μεγάλοι ανάμεσά τους, όπως οι Sony και Philips για παράδειγμα, δεν ασχολήθηκαν με την έκδοση 10 έτσι ώστε να μεταβούν στην 11 απευθείας - κάτι που θα ήταν σαφώς θετικό, αν ισχύει. Ρεαλιστικά βέβαια οι μόνοι που είναι πρακτικά βέβαιο πως θα λάβουν (κάποια στιγμή...) το νέο Android TV στην συσκευή τους είναι οι κάτοχοι του πιο πρόσφατου μοντέλου Shield TV, καθώς η nVidia έχει αποδειχθεί εξαιρετική στην υποστήριξη αυτών των player. Για να δούμε, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ