Οι νέες nVidia προ των πυλών

Τεχνικά στοιχεία, τιμές και... πότε;

Η σύγκρουση ετών ανάμεσα στην AMD - που εξαγόρασε την ΑΤΙ πριν από 3 χρόνια περίπου - και την nVidia στην αγορά των καρτών γραφικών μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με την αντίστοιχη των AMD και Intel στην αγορά των επεξεργαστών. Και η AMD αναμφισβήτητα έχει την τεχνολογική υπεροχή εδώ και εννιά μήνες με τη σειρά των μοντέλων Radeon HD 5xxx, διάστημα αντικειμενικά μεγάλο. Για το νέο όπλο της nVidia, την αρχιτεκτονική Fermi βάσει της οποίας θα κάνει την αντεπίθεσή της, έχουμε αναφερθεί από τον Οκτώβριο κιόλας - φαίνεται ωστόσο ότι... ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για να δούμε και στα καταστήματα τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης αυτής. Θεωρητικά πάντοτε, δηλαδή, γιατί υπάρχουν και τα λεγόμενα... paper launch, πρακτική απουσία προϊόντων παρά την επίσημη κυκλοφορία τους δηλαδή. Λέμε τώρα.

Το είδος των πληροφοριών που διαρρέει λίγο πριν την κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων δημοσιεύτηκε σε μία σειρά από Web sites εξειδικευμένα στο hardware των PC: οι δύο καινούργιες κάρτες γραφικών της nVidia θα είναι διαθέσιμες στο εμπόριο από τις 26 Μαρτίου. Η GeForce GTX 480 θα λειτουργεί με τον πυρήνα της χρονισμένο στα 700 MHz (μνήμη στα 1848 MHz), θα αξιοποιεί εύρος διαύλου στα 384-bit και θα ενσωματωνει μνήμη 1.5 GB. Tο κόστος ανέρχεται κατά πάσα πιθανότητα στα 500 δολάρια, σε φυσιολογικά δηλαδή επίπεδα για high-end κάρτα γραφικών.

Η "μικρότερη" GeForce GTX 470, από την άλλη, θα λειτουργεί με τον πυρήνα της χρονισμένο στα 607 MHz (μνήμη στα 1674 MHz), θα αξιοποιεί εύρος διαύλου στα 320-bit και θα ενσωματώνει μνήμη 1.3 GB. Με άλλα λόγια, προσεκτικό overclocking μπορεί να την φέρει κοντά στην μεγαλύτερη "αδελφή" της, κάτι ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι η 470 το πιθανότερο είναι να μην ξεπερνά τα 350 δολάρια. Οι πρώτες μετρήσεις, δε, αποκαλύπτουν ότι η GTX 470 είναι 5-10% πιο ισχυρή από την Radeon 5850 και η GTX 480 5-10% πιο ισχυρή από τη Radeon 5870. Τα ποσοστά, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών, δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά - αν σκεφτεί κανείς ότι οι Fermi έρχονται το λιγότερο έξι μήνες καθυστερημένες στην αγορά - όμως περιμένουμε περισσότερα τεστ για να διαμορφώσουμε γνώμη. Η nVidia, πάντως, έχει δηλώσει πως αναπτύσσει ήδη κάρτες με δύο επεξεργαστές Fermi, ώστε να αντιμετωπίσει τις Radeon 5950 που είναι και οι ισχυρότερες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ