Οι μικρότεροι σκληροί, μεγαλύτεροι

Νέοι mini σκληροί δίσκοι για gadgets και... πάνλεπτα laptops

Είναι αλήθεια ότι, από την άφιξη του MacBook Air και μετά, όλη η αγορά των φορητών υπολογιστών δίνει πολύ περισσότερη σημασία στο πόσο λεπτό και γενικότερα εντυπωσιακά σχεδιασμένο είναι ένα laptop - και μπορεί ο πρωταθλητής αυτή τη στιγμή να είναι το νέο, υπέροχο Vaio της σειράς Χ, και το Adamo της Dell να βρίσκεται προ των πυλών, η Τoshiba όμως... κοιτάει μπροστά. Η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες νέα μοντέλα στη σειρά σκληρών δίσκων της 1.8 ιντσών, που προορίζονται για χρήση τόσο σε φορητούς υπολογιστές μικρού μεγέθους και περιορισμένου βάρους, όσο και σε εξελιγμένα, ισχυρά φορητά media player.

Αυτοί οι σκληροί δίσκοι, αν και πάχους μόλις 5 ή 8 χιλιοστών (ανάλογα με τη χωρητικότητα) και μεγέθους πιστωτικής κάρτας, παραμένουν μηχανικοί - όχι δηλαδή αποτελούμενοι από τσιπ μνήμης όπως οι τεχνολογίας SSD. Αναπόφευκτα λοιπόν θα επιβαρύνουν περισσότερο τη μπαταρία της όποιας συσκευής τους φιλοξενεί, από την άλλη όμως φέρουν αντικραδασμική προστασία που προστατεύει τα δεδομένα του χρήστη σε σενάρια πτώσης της συσκευής. Διατίθενται, δε, σε χωρητικότητες τόσο των 120, όσο και των 250 και 320 GB, ενώ μέχρι στιγμής οι δίσκοι SSD των 2.5 ιντσών για laptop δεν διατίθενται ακόμη ευρέως σε μεγέθη μεγαλύτερα των 128 GB και οι μηχανικοί δίσκοι 2.5 ιντσών διατίθενται σε μεγαλύτερες χωρητικότητες, αλλά καταναλώνουν και περισσότερο ρεύμα χωρίς να προσφέρουν σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις.

Άλλο ένα βήμα μπροστά στη φορητή χωρητικότητα, λοιπόν, και... αυτό που απομένει να δούμε είναι τί είδους προϊόντα θα βασίσουν οι εταιρείες που συνεργάζονται με την Τοshiba στους νέους αυτούς δίσκους. Apple, εσένα κοιτάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ