nVidia: GeForce GTX 580, άμεσα

Σαφές βήμα μπροστά, είναι όμως αρκετό;

Όπως είχε διαρρεύσει στο Web εδώ και μέρες, η nVidia ανακοίνωσε εγκαίρως για την εορταστική περίοδο το ισχυρότερο chip επεξεργασίας γραφικών 3D που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στην αγορά. Πρόκειται για το διάδοχο των GeForce GTX 480, με την ονομασία (φυσικά...) GTX 580 και αποκλειστικό λόγο ύπαρξης τη διεκδίκηση του "στέμματος" για το ταχύτερο προϊόν της κατηγορίας του που θα βρίσκεται στα ράφια τα φετινά Χριστούγεννα. Ο στόχος της nVidia, όπως δείχνουν εκ πρώτης όψεως τα πράγματα τουλάχιστον, είναι επιτεύξιμος - αλλά απομένει να αποδειχθεί αν αυτό έχει μακροπρόθεσμα τη σημασία που η κορεάτικη εταιρεία αποδίδει στην κυκλοφορία της GTX 580, με την κατάσταση στην αγορά ως έχει σήμερα.

Συγκεκριμένα: στις μετρήσεις που έχουν ήδη γίνει και δημοσιευτεί από έναν αριθμό εξειδικευμένων Web sites, η GTX 580 αναδεικνύεται όντως στο ταχύτερο "μονό" chipset επεξεργασίας γραφικών 3D (εννοώντας όχι σε διάταξη "δύο σε ένα" όπως οι 5890 της AMD), στη μεγάλη πλειοψηφία των τεστ όπου αυτά τα προϊόντα συναγωνίζονται. Είναι επίσης ένα σαφές βήμα μπροστά σε σχέση με την GTX 480 σε σημαντικούς τομείς, όπως αυτόν της θερμότητας λειτουργίας και της κατανάλωσης ενέργειας, πέρα από αυτόν των επιδόσεων (όπου εμφανίζεται 20%-25% ισχυρότερη ανά μέσο όρο). Η υποστήριξη της έκδοσης 1.4a στη θύρα HDMI, άλλωστε, σημαίνει πως υποστηρίζει καλύτερα από ποτέ τόσο την στερεοσκοπική 3D εικόνα, όσο και τον οκτακάναλο ήχο των ταινιών Blu-ray.

Το πρόβλημα για την nVidia είναι ότι, προωθώντας την GTX 580 ως την top πρότασή της για το 2010, την τιμολογεί στο γνωστό... hi-end όριο των $499/€499. Το ποσό αυτό θεωρείται πια πολύ μεγάλο όχι μόνο σε "απόλυτα νούμερα" (δεδομένης της οικονομικής δυστοκίας που συνεχίζει να επικρατεί), αλλά και σε σχετικά: με το κόστος αυτό μπορεί να αγοράσει κανείς κατά τι περισσότερη ισχύ όχι μόνο με την καθιερωμένη AMD Radeon 5970, αλλά και τοποθετώντας σε διάταξη Crossfire δύο από τις ολοκαίνουργιες AMD Radeon 6870 (!). Δύο GTX 580 σε διάταξη SLI δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τίποτε, βέβαια, αλλά αφενός απαιτούν τροφοδοτικό των 1000 Watt για να λειτουργήσουν άνετα, αφετέρου... θα καταστήσουν τον κάτοχό τους "ειδικό πελάτη" στα μάτια της ΔΕΗ!

Νίκη εντυπώσεων, λοιπόν, για την nVidia η GTX 580, αλλά όχι απαραίτητα και ουσίας. Η αναμενόμενη AMD Radeon 6970 εικάζεται πως επίσης θα κυκλοφορήσει έγκαιρα για τα Χροστούγεννα σε τιμή χαμηλότερη της GTX 580 και παραπλήσιες επιδόσεις, ενώ η 6990 (με "δύο σε ένα" διάταξη), που λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων δεν θα κυκλοφορήσει μέσα στην εορταστική περίοδο, θα είναι σχεδόν σίγουρα σημαντικά ισχυρότερη της GTX 580. Έστω κι έτσι, οι φίλοι της nVidia έχουν ένα νέο αντικείμενο πόθου για να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους, η GTX 480 περνά στην ιστορία ως όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη και τα Χριστούγεννα συνεχίζουν να φαντάζουν ντέρμπι για τις κάρτες γραφικών με υψηλές επιδόσεις. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ