News Snacks 25-01-11

3D χωρίς γυαλιά και ένας Άρχοντας... Extended

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Βασανιστικές προβλέπονται οι ώρες μέχρι το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου, οπότε και θα λάβει χώρα η συνέντευξη Τύπου της Sony που - εκτός μεγάλης έκπληξης - υποτίθεται πως θα δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το PSP2. Οι φήμες και οι "διαρροές" είναι σχεδόν καθημερινές πια. Η πιο πρόσφατη θέλει το περίβλημα του νέου συστήματος να είναι "συρταρωτό" όπως του PSPgo (παρά πρότερες αναφορές για το αντίθετο), θέλει τη χρήση καρτών μνήμης SD και όχι Memory Stick, καθώς και γραφίδας για την οθόνη αφής (για την πιθανότητα αυτού του τελευταίου δεν είμαστε κι εμείς βεβαιοι). Επειδή ακριβώς αυτές οι μέρες προσφέρονται και για το σπορ του... Photoshopping περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες, λαμβάνουμε τα πάντα στα υπόψιν με δυσπιστία και περιμένουμε στωϊκά. Δύο και σήμερα...

Αυτή που δεν μπορούσε να περιμένει στωϊκά, και πολύ καλά έκανε που εν τέλει πίεσε την Intel να υποκύψει, ήταν η αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Είχαμε γράψει πως στη CES 2011 σύσσωμοι οι κατασκευαστές motherboards αποφάσισαν να υποστηρίξουν το πρότυπο διασύνδεσης περιφερειακών USB 3.0, είτε άρεσε στην Intel - που επιθυμούσε να προωθήσει το δικό της Light Peak - είτε όχι. To Light Peak είναι τεχνικά εντυπωσιακό, αλλά μακριά ακόμη από το σημείο υλοποίησης που θα επέτρεπε τη χρήση του σε εμπορικά προϊόντα. Και στο μεσοδιάστημα η αγορά χρειαζόταν κάτι ταχύτερο από το USB 2.0, το οποίο δεν είναι πια αρκετό για το μεγάλο όγκο δεδομένων που πολλοί χρήστες μετακινούν από PC σε PC. Έτσι η Intel, φοβούμενη πια μην παραγκωνιστεί και ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, έβαλε στο πρόγραμμα την υποστήριξη USB 3.0 και στα δικά της επόμενα chipset για motherboards (τα Ivy Bridge και Panther Point). Ο χρονικός ορίζοντας εμπορικής διάθεσης και των δύο, ωστόσο, παραμένει άγνωστος.

Άγνωστος παραμένει, ωστόσο, και ο χρονικός ορίζοντας εμπορικής διάθεσης των πρώτων τηλεοράσεων που θα μπορούν να προβάλλουν εικόνα 3D χωρίς την ανάγκη χρήσης σχετικών γυαλιών. Έχουμε ξαναγράψει πως η Toshiba στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε ήδη μοντέλα μικρών διαγωνίων, στη CES μάλιστα υποσχέθηκε και μοντέλα πολύ μεγαλύτερων (56 και 65 ιντσών). Το θέμα είναι όμως: αυτές οι τηλεοράσεις θα μπορούν να λειτουργήσουν και "φυσιολογικά" σε 3D, δηλαδή να μπορεί να κάθεται κανείς σε διάφορες θέσεις απέναντί τους και να μην "χάνει" το εφέ του 3D, ή θα είναι απλώς... γιγάντιες οθόνες Nintendo 3DS, το οποίο προϋποθέτει ότι ένας θεατής θα έχει στραμμένη την οθόνη 3D στη σωστή γωνία και μόνο αυτός θα απολαμβάνει το εφέ του 3D σωστά; Σαν... νωρίς μάς ακούγεται το 2012 για να προσφέρει οποιοσδήποτε κατασκευαστής κάτι τέτοιο χωρίς προβλήματα (και μάλιστα στην υπερυψηλή ευκρίνεια των 4096x2160 pixel που αναφέρει η Toshiba) αλλά η τεχνολογία μας έχει εκπλήξει ευχάριστα σε διάφορες φάσεις, οπότε... ίδωμεν!

Μια εταιρεία στην οποία πάντα μπορείς να υπολογίζεις πως θα σε εκπλήξει ευχάριστα, πάντως, είναι η Valve. Η δημιουργός των Half Life και του Portal, του πιο ενδιαφέροντος puzzle game των τελευταίων ετών, επιβεβαίωσε πως το Portal 2 - που κυκλοφορεί στα τέλη Μαρτίου - θα προσφέρει δύο διαφορετικές ρουτίνες "τέλους" και διαφορετικά credits. Ένα "τέλος" θα αφορά στο παιχνίδι για έναν παίκτη και ένα άλλο στο συνεργατικό παιχνίδι για δύο παίκτες. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν ασχοληθεί με το αρχικό Portal ή έχουν παρακολουθήσει στο YouTube την απίθανα έξυπνη τελική σεκάνς του (5 εκατομμύρια θεάσεις έχει μέχρι σήμερα!), καταλαβαίνουν γιατί η συγκεκριμένη είδηση άξιζε αναφοράς. Για τους υπόλοιπους, αρκεί η επιβεβαίωση εκ μέρους της Valve πώς όλες οι πίστες και το extra υλικό που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι οι gamers με τα εργαλεία του Portal 2, θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν χωρίς πρόβλημα οι κάτοχοι της έκδοσης του τίτλου για PC, PS3 και Xbox 360. The icing on the... cake, δηλαδή!

Με... cake ή όχι, σημαντικός μήνας προβλέπεται να είναι φέτος για τους φίλους των τριλογιών ο Σεπτέμβριος. Εκτός από τις τριλογίες των Star Wars σε Blu-ray (η γνώμη μας γι' αυτές είναι γνωστή), σε Blu-ray θα κυκλοφορήσουν επιτέλους και οι Extended εκδόσεις των τριών ταινιών που απαρτίζουν την κινηματογραφική μεταφορά του The Lord of the Rings του JRR Tolkien. Δεν θα έχουν σε υψηλή ευκρίνεια καινούργια extras - θα πρέπει να περιμένουμε την Ultimate Edition γι' αυτό - αλλά όλοι ελπίζουμε πως οι ταινίες αυτές καθ' αυτές θα καταλαμβάνουν δύο δίσκους και, ως εκ τούτου, θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας από την ανομοιογενή, άστατη κι απρόβλεπτη που προσέφεραν οι εκδόσεις Theatrical, απογοητεύοντας σε ένα βαθμό τους φανατικούς των LOTR. Το σίγουρο είναι πως όσοι είχαν αναβάλλει την αγορά της τριλογίας στην Theatrical έκδοση των ταινιών, έναν λόγο παραπάνω θα τον έχουν το Σεπτέμβρη. Ας ελπίσουμε η Warner να κάνει και την καλή... κρίμα δεν είναι, Gandalf με κόκκο ή Aragorn υπερεπεξεργασμένος...; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ