News Snacks 11/3/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Το συνέδριο της GDC 2010 - όπου οι εταιρείες δημιουργίας video games απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τα θέματα και τις τάσεις του κλάδου - έχει ήδη ξεκινήσει, η πρώτη μεγάλη είδηση που προέκυψε από εκεί, ωστόσο, δεν έχει να κάνει με games! Για την ακρίβεια, αφορά περισσότερο στους σινεφίλ: η Sony ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του τμήματος του PlayStation Network που θα νοικιάζει ή/και θα πωλεί ταινίες υψηλής ευκρίνειας. Η ιαπωνική εταιρεία, μάλιστα, κατάφερε κάτι που ούτε η Apple με το άκρως επιτυχημένο iTunes Store δεν έχει ακόμη καταφέρει: να συγκεντρώσει και τις έξι μεγάλες κινηματογραφικές - Disney, Fox, Paramount, Universal, Warner και την Sony Pictures βέβαια - κάτω από την ίδια "στέγη". Έτσι ξεκινά με πολύ καλές προϋποθέσεις μία υπηρεσία με έτοιμη εγκατεστημένη βάση - αυτή των 30 εκατομμυρίων PlayStation3 - άμεσα στις ΗΠΑ, σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία το καλοκαίρι και σε άλλες χώρες σταδιακά. Για την Ελλάδα το θέμα μελετά η Sony Computer Entertainment Europe, θα χρειαστεί ωστόσο κάποιος καιρός μέχρι να διευθετηθούν όλα τα σχετικά με πνευματικά δικαιώματα, υποτίτλους κλπ. Εν αναμονή!

Μιλώντας πάντως για το PlayStation3, η θετική εμπορική του πορεία τους τελευταίους μήνες ήταν αρκετά εμφανής ώστε να οδηγήσει τους αναλυτές σε προβλέψεις άρδην διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Ο David Mercer της Strategy Analytics, για παράδειγμα, εξέφρασε πριν από μερικές ημέρες την πεποίθηση ότι το PS3 θα ξεπεράσει σε αριθμό εγκατεστημένων συστημάτων το Wii μέχρι το 2013. Το στηρίζει όχι μόνο στην επιβράδυνση του Wii, το οποίο αναμένει να πλατυάσει σε πωλήσεις το 2011, αλλά και στο γεγονός ότι η Sony θα συνεχίσει να προωθεί το PS3 ως πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας για το σπίτι, πολυμορφικό και πέραν των games μόνο, για μία πενταετία το λιγότερο. Βάσει αυτών ο Mercer θεωρεί πως, στο τέλος της διαδρομής τους, τα Wii και PS3 θα έχουν σημειώσει πωλήσεις 103 εκατομμυρίων και 127 εκατομμυρίων συστημάτων αντίστοιχα. To χέρι μας στη φωτιά δε βάζουμε (αναλυτές είναι αυτοί) αλλά αν αληθεύουν οι φήμες για Wii HD του χρόνου... λέτε;

Μιλώντας πάντως για... πολύ καιρό μπροστά, η Intel παρουσίασε χθες τον καινούργιο της κορυφαίο επεξεργαστή, τον Core i7 980X. Αυτός ανήκει μεν στην οικογένεια των i7, αλλά φέρει 6 πυρήνες (άρα 12 "νήματα" επεξεργασίας δεδομένων) και δική του ενσωματωμένη μνήμη που ανέρχεται στα 12 ΜΒ. Οι κατασκευαστές motherboards ανανεώνουν αυτές τις ημέρες τα BIOS τους για να τον υποδεχθούν και τιμολογιακά τοποθετείται στο... κλασικό σημείο που καταλαμβάνει πάντα ο κορυφαίος επεξεργαστής της Intel, τα 1000 δολάρια/900κάτι ευρώ - ειδικά όταν τυγχάνει και Extreme Edition, όπως αυτός. Όλα ωραία και καλά, πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Ότι στις μετρήσεις "σκίζει", αλλά σε λίγα σημεία ξεπερνά τον επεξεργαστή που αντικαθιστά ως κορυφαίο, τον i7 975. Όπου το καταφέρνει είναι με διαφορές του 40% ή και 50%, αλλά όχι συχνά. Ο λόγος; Απλά δεν υπάρχουν ακόμη εφαρμογές και games ικανά να αξιοποιήσουν σοβαρά τόση ισχύ και πυρήνες. Γι' αυτό και η ίδια η Intel δηλώνει πως ο i7 980X πιθανότατα θα παραμείνει ο κορυφαίος της για πολύ καιρό. Να μία καλή επένδυση για τους έχοντες, ίσως!

Μιλώντας για επενδύσεις, πάντως, η Microsoft πριν από μερικές ημέρες υποστήριξε και πάλι τη θέση που έχει εδώ και δύο χρόνια περίπου: δεν προτίθεται να επενδύσει στο φορμά του Blu-ray όχι μόνο επειδή αυτό... εχμ... προέρχεται από αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά και επειδή θεωρεί ότι η Δικτυακή διανομή ταινιών έχει ωριμάσει στο βαθμό που να μη καθιστά συμφέρουσα την επένδυση σε υλικό μέσο διανομής, όπως τους δίσκους BD. Και για τις ταινίες συζητήσιμο είναι αυτό, αλλά... ας πούμε εντάξει. Ίσως. Στα games, όμως; Έχουν ξεκινήσει γκρίνιες κάποιων εταιρειών ανάπτυξης τίτλων για Xbox 360/PS3 τελευταία, καθώς η χωρητικότητα του "απλού" DVD για τα games του πρώτου ενίοτε αποδεικνύεται ανεπαρκής όταν η παραγωγή γίνεται ταυτόχρονα για τα δύο φορμά. Για την ώρα το πρόβλημα είναι μικρό. Αργότερα, όμως; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί (και) αυτό το θέμα.

Μιλώντας, ωστόσο, για PS3 και Xbox 360, το Super Street Fighter IV που θα κυκλοφορήσει και στα δύο φορμά μας θύμισε γιατί... αγαπάμε Capcom περισσότερο απ' ότι πολλές άλλες εταιρείες δημιουργίας video games: είναι από τις λίγες που διατηρούν αυτήν την περίεργη αίσθηση του χιούμορ που χαρακτήριζε παλαιότερα τις ιαπωνικές παραγωγές! Η εταιρεία αποκάλυψε προχθές τον Hakan, τελευταίο από τους 10 νέους χαρακτήρες του SSFIV και είναι ένας κατ' εξοχήν... ανέκδοτο-μαχητής: Τούρκος παλαιστής με άξεστη προφορά, αστεία αλαζονικός, αλείφεται - κατά βάση... λούζεται - με λάδι πριν ή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και οι λαβές του έχουν ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να τού... γλιστρούν μέσα από τα χέρια με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Δεν χορταίνουμε να βλέπουμε τα σχετικά trailer. Έτσι, μαμά Capcom! Γιατί πολλές εταιρείες έχουν... πάρει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους, σε μία αγορά που βασικός της στόχος είναι, αν μη τί άλλο, να φέρει το γέλιο και τη διασκέδαση. Ε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ