News Snacks 07-05-10

Intel και nVidia σε αβέβαια βήματα, Nintendo σε πτώση

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Έτσι! Η μαμά Intel... ξύπνησε, μύρισε τα τριαντάφυλλα (sic) και διαπίστωσε ότι τα πιθανά έσοδα από τους τομείς των εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων ή των υπερφορητών συσκευών - δεν μιλάμε όμως για laptop - είναι εν δυνάμει μεγαλύτερα από αυτά που έχει από τα PC. Ενώ λοιπόν οι προτάσεις της μέχρι τώρα για τις δύο πρώτες κατηγορίες ήταν ουσιαστικά "κομμένες" εκδόσεις τωρινών ή παρελθόντων επεξεργαστών της, η σειρά επεξεργαστών με το κωδικό όνομα Moorestown υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί ακριβώς έτσι ώστε να προσφέρει ισχύ αλλά να εξοικονομεί όσο το δυνατόν περισσότερη μπαταρία. Αυτό οι νέοι επεξεργαστές το επιτυγχάνουν ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας "έξυπνα" τους πυρήνες τους, σε αντίθεση με το παρελθόν που ενέργεια καταναλωνόταν ακόμη κι αν... κανένας πυρήνας δεν έκανε απολύτως τίποτε.

Η Intel θεωρεί ότι έτσι μπορεί να προσφέρει λειτουργία 10 ημερών σε αναμονή, αν και αυτό το... εντυπωσιακό χρονικό διάστημα φυσικά είναι δίχως νόημα όταν μειώνεται στις 5-6 ώρες ομιλίας ή τις 4 ώρες αναπαραγωγής video υψηλής ευκρίνειας. Ο ανταγωνισμός είναι ήδη σε αυτά τα επίπεδα σχεδόν με υπαρκτές συσκευές, ενώ η Intel είναι ακόμη στα... σχέδια όσον αφορά συνεργάτες για την κατασκευή συσκευών. Περιέργεια έχουμε όντως να δούμε τί κινητά και τί tablets ή άλλες συσκευές θα μπορούσαν να στηριχθούν σε Moorestown, αλλά... ε. Πώς να το κάνουμε. Δεν κρατάμε και την ανάσα μας κιόλας για μεγάλες ανατροπές, ειδικά με τον Α4 της Apple να αναμένεται στο νέο iPhone και τόσους SnapDragon της Qualcomm σε κινητά Android. Για να δούμε, ωστόσο!

Την ανάσα μας δεν κρατούσαμε και για το Ion 2, τον διάδοχο του chipset εκείνου της nVidia που υποτίθεται πως θα προσέφερε στις μάζες φθηνά Media Center PC με πλήρεις δυνατότητες αναπαραγωγής high definition εικόνας και ήχου, ακόμη και με σχετικά αδύναμο επεξεργαστή. Το Ion μόνο εν μέρει εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του - ευθύνεται η nVidia και οι δικοί της drivers γι' αυτό - και τα πρώτα συστήματα με Ion 2 έχουν ήδη φθάσει στα εργαστήρια μεγάλων hardware sites του εξωτερικού, με την ίδια υπόσχεση. Οι εντυπώσεις; Ανάμικτες. Το Ion 2 αποδίδει ελάχιστα καλύτερα στην αναπαραγωγή video HD (κάτι απογοητευτικό), αποδίδει... χειρότερα στα games (λόγω σχεδιασμού hardware), ενώ δείχνει ανώριμο και πάλι από πλευράς drivers (δεν αποκωδικοποιεί σωστά τα Flash videos). Εδώ εν πολλοίς η nVidia επιτυγχάνει το... αυτογκόλ της χρονιάς: αντί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Intel τής αφήνει το περιθώριο να "παίξει μόνη της", δεν το αξιοποιεί σοβαρά. Όταν θα το αποφασίσει, ενδεχομένως να είναι αργά.

Αργά δεν είναι ποτέ, πάντως, να... ρίξουμε λίγο αλάτι στην πληγή των φανατικών φίλων της Nintendo, που συνεχίζουν να αρνούνται πως το Wii και το DS δεν έχουν πια τη "φόρα" στις πωλήσεις που είχαν μέχρι τις αρχές του 2009. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ιαπωνικής εταιρείας δείχνουν πτώση εσόδων για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31/3 της τάξης του 22% παγκοσμίως, 34% στην Ευρώπη συγκεκριμένα. Η Nintendo αποδίδει την πτώση στις χαμηλές πωλήσεις του software, τη μείωση της τιμής πώλησης του Wii και το ισχυρό γεν. Η αλήθεια, δε, είναι πως σε "απόλυτους αριθμούς" οι πωλήσεις της και τα έσοδά της παραμένουν υψηλά, ειδικά δεδομένης της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να επικρατεί. Όμως, ολοφάνερα τη φορά, όντως το πάρτυ έχει τελειώσει. Η ιαπωνική εταιρεία το γνωρίζει, θεωρεί όμως ότι με το 3DS, τo Vitality Sensor, το Super Mario Galaxy 2 του Ιουνίου και ό,τι άλλο σκοπεύει να φανερώσει στην έκθεση της Ε3, θα ανακάμψει. Έχει δίκιο; Θα δείξει.

Αυτό που δεν θα... δείξει, αλλά έχει ήδη δείξει, είναι πως η Nintendo και σε μικρότερο βαθμό η Sony είχαν εν τέλει υποτιμήσει πόσο υπολογίσιμη απειλή μπορεί να αποδειχθεί για τα φορητά τους συστήματα το iPad. Έρευνα που διεξήγαγε η Morgan Stanley και δημοσίευσε το περιοδικό Fortune αποδεικνύει ότι το 17% των ερωτηθέντων αντί για DS/DSi/DSi XL ή PSP/PSPgo θα προτιμούσε να αγοράσουν ένα iPad για games. Υποθέτουμε πως το στηρίζουν όχι μόνο στο... wow factor του iPad, αλλά και στο γεγονός ότι πολλά από τα κορυφαία games γι' αυτό κοστίζουν λιγότερο από το 1/4 της τιμής των αντίστοιχων σε PSP και DS. Το σημαντικό, δε, είναι ότι δεν... έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την κυκλοφορία του iPad. Σε ένα χρόνο, πόσο θα μπορούσε να είναι αυτό το ποσοστό; Όπως και οι δύο ιαπωνικές εταιρείες, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε!

Ένα τελευταίο που θα θέλαμε να μάθουμε: αυτά τα διακριτικά πιστοποίησης Energy Star, για την κατανάλωση ρεύματος από τηλεοράσεις και άλλες συσκευές, τα δημιουργούν και τα εξελίσσουν; Για τα μάτια του κόσμου; Αφού νομικά δεν μπορούν να επιβληθούν... παρά μόνο στην πολιτεία της California και οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να τα τηρήσουν προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους στο εμπόριο! Καταλαβαίνει κανείς τί σημαίνει άλλο ένα λογότυπο με αστεράκι στα πλάγια ενός χαρτόκουτου, πόσο μάλλον αν είναι το 3.0 (που ίσχυε μέχρι τώρα), το 4.0 (που ισχύει εδώ και λίγες μέρες) ή το 5.0 (που θα ισχύσει το 2012); Γιατί ναι, θεμιτό να περιορίζεις τα Watt που "καίει" μια plasma από τα 318 στα 153, αλλά... ποιός το μετρά και ποιός το γνωρίζει; Στην Ελλάδα, υποψιαζόμαστε, κανείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ