Microsoft: ένα app, πολλαπλά... Windows

H εταιρεία ανοίγει το δρόμο για κοινές εφαρμογές ανάμεσα σε κινητά, tablet, PC και το Xbox One

Ήταν ουκ ολίγες οι ειδήσεις ή... επιβεβαιώσεις ειδήσεων που προέκυψαν από την εισαγωγική παρουσίαση της Microsoft στο πλαίσιο της εκδήλωσης Build 2014, όμως μία ξεχωρίζει για τη σημασία που έχει στα μακροπρόθεσμα πλάνα της αμερικανικής εταιρείας. Τα στελέχη της όχι μόνο ανακοίνωσαν, αλλά και επέδειξαν πώς οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν εφαρμογές "με κοινή βάση" και "κοινή μορφή υποβολής" στο Windows Store για Windows Phone 8.x, Windows 8.x, Windows RT (χμ) και... Xbox One!

Πράγματι, όπως λειτουργούν τα πασίγνωστα universal apps της Apple - μία έκδοση δηλαδή της ίδιας εφαρμογής για iPhone και iPad - έτσι σχεδιάζεται να λειτουργούν και τα universal apps της Microsoft. Με άλλα λόγια το εκάστοτε app θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και θα "προσαρμόζονται" στοιχεία του ανάλογα με τη συσκευή όπου εγκαθίσταται - π.χ. υψηλότερης ανάλυσης γραφικά για PC με Windows 8.x και χαμηλότερης για smartphones με Windows Phone 8.x - κάνοντας "ευκολότερη τη ζωή" τόσο των καταναλωτών, όσο και των προγραμματιστών. Οι πρώτοι το πιθανότερο είναι να πληρώνουν μία φορά για ένα app και να το έχουν και στις άλλες τους συσκευές (οι διαφορετικές εκδόσεις του app θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Internet για π.χ. συγχρονισμό δεδομένων), ενώ οι δεύτεροι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό κοινό κώδικα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συσκευής αν το επιθυμούν (π.χ. το Kinect στο Xbox One).

Όλοι γνωρίζαμε πως η Microsoft θέλει εδώ και πολύ καιρό να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση της "ευθυγράμμισης" όχι μόνο του γραφικού περιβάλλοντος των διαφορετικών εκδόσεων Windows, αλλά και της όψης και του τρόπου χρήσης των σχετικών εφαρμογών. Τα universal apps είναι σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και αληθινά ανυπομονούμε να δούμε πως οι προγραμματιστές που είναι έμπειροι στο περιβάλλον ανάπτυξης της Microsoft (εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιοι σε όλον τον κόσμο) θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που αυτή η επιλογή πλέον τους παρέχει. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ οι δημιουργοί εφαρμογών θα είναι ελεύθεροι να δημοσιεύουν τα universal apps τους στο Windows Store των Windows 8 και των Windows Phone, για το Xbox Marketplace την τελική απόφαση της δημοσίευσης του σχετικού app ή όχι εκεί συνεχίζει να την έχει η Microsoft. Φοβάται πως είναι μεγάλος ο πειρασμός για... εφαρμογές ακατάλληλες για σαλόνι; Ίσως!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ