Μέσα στο έτος το Ion 2

Ναι, αλλά θα προλάβουν τα προϊόντα τις γιορτές;

To ολοκληρωμένο chipset της nVidia που έχει σχεδιαστεί για χαμηλής κατανάλωσης σύγχρονα PC σε τιμή... κλοπή, το Ion, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον υποτιμημένα προϊόντα της χρονιάς. Οποιοδήποτε υποσύστημα αποκωδικοποιεί με επιτυχία ταινίες υψηλής ευκρίνειας με τη βοήθεια ενός... ταπεινού διπύρηνου επεξεργαστή Atom για netbooks θα άξιζε τα εύσημα - παρ' όλα αυτά ούτε ευρείας αποδοχής έχει τύχει ακόμη, ούτε σε πολλά φθηνά desktop και laptop το έχουμε συναντήσει. H ιδέα στην οποία στηρίζεται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική για το μέλλον των προσιτών ή/και φορητών PC, γι' αυτό και η nVidia είναι γνωστό εδώ και καιρό πως ετοιμάζει το διάδοχο του Ion. Αυτό που δεν ήταν γνωστό, είναι πως... το Ion 2 θα είναι έτοιμο πριν τα τέλη του έτους!

Ένας αριθμός από Web sites αναφέρει ήδη πως ο υπεύθυνος της nVidia για τα ολοκληρωμένα chipsets επιβεβαίωσε την διάθεση του Ion 2 έως το Δεκέμβριο. Το πρόβλημα είναι πως αυτό μπορεί ή μπορεί και να... μην σημαίνει πολλά πράγματα για το καταναλωτικό κοινό: η nVidia μπορεί κάλλιστα να έχει παγιώσει τις κατασκευαστικές προδιαγραφές του Ion 2, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι κατασκευαστές desktop και laptop θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να σχεδιάσουν προϊόντα γύρω από το chipset αυτό εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Ελπίδες υπάρχουν, πάντως, επειδή το Ion 2 από πλευράς αρχιτεκτονικής δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από το αρχικό Ion, ενώ σε μέγεθος οι μητρικές πλακέτες που θα αξιοποιούν το πρώτο θα είναι, αν μη τί άλλο, μικρότερες σε μέγεθος.

Τα επιβεβαιωμένα τεχνικά στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής για το Ion 2 μιλούν για το διπλάσιο αριθμό μονάδων shader σε σχέση με τον προκάτοχό του (κάτι που σημαίνει πως θα τα πηγαίνει καλύτερα στα PC games σε υψηλότερες αναλύσεις), αλλά και για όλες τις... "παιδικές ασθένειες" του δεύτερου λυμένες (λόγος για τον οποίο η αρχική του πορεία στην αγορά ήταν διστακτική). Το Ion 2 δεν θα είναι συμβατό μόνο με επεξεργαστές της Intel, αλλά και της Via - η... λαϊκή απαίτηση αναμένεται να κλείνει προς τους Atom της πρώτης, πάντως, για λόγους κόστους (εκτός αν η Via κάνει την έκπληξη φυσικά). Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ion 2 δεν θα υποστηρίζει επεξεργαστές της Intel όπως οι φορητοί i7 και i5, καθώς η nVidia θα συγκρουστεί με την Intel στα δικαστήρια για το ζήτημα αυτό σε μερικούς μήνες. Όπως πάντοτε... ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ