MacBook Air

Η... αβάσταχτη ελαφρότητα της Apple

Είδος: Laptop
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Apple

Η στήλη δεν θα... κρύψει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι διακατεχόταν από μεγάλη ανυπομονησία να περιεργαστεί το μοναδικό highlight της πρόσφατης MacWorld: τον MacBook Air, το νέο laptop της Apple που προβάλλεται ως το λεπτότερο της αγοράς, ικανό να χωρέσει μέσα σε έναν ταχυδρομικό φάκελο Α4 (!). Ευκαιρία δεν έχασε λοιπόν να "παίξει" με το αμερικανικό μοντέλο (το ευρωπαϊκό αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες), προκειμένου να αποκτήσει μια γενική εικόνα γι' αυτό - και οφείλει να παραδεχτεί ότι ο σχεδιασμός του είναι όντως εντυπωσιακός. Για το κοινό που έχει την πρόθεση να κάνει ένα... σαφές fashion statement στο επόμενο εταιρικό meeting, χωρίς αμφιβολία με το MacBook Air έχουμε μία νέα περίπτωση... "έρωτα με την πρώτη ματιά" (α λα iPod και iPhone).

Οι άνθρωποι όμως που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές όχι για να... δείχνουν ότι τους χρησιμοποιούν, αλλά για να παράγουν με αυτούς, θα ρίξουν μία δεύτερη ματιά "πέρα από το περιτύλιγμα". Και εκεί θα φανούν οι συμβιβασμοί που έκανε η Apple όχι μόνο για να φτάσει σε αυτό το πολύ λεπτό σχήμα, αλλά και για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από εκείνους και εκείνες που θα αγοράσουν ένα MacBook Air. Το νέο "μωρό" της Apple, για παράδειγμα, ναι μεν ενσωματώνει Wi-Fi και Bluetooth, δεν φέρει όμως κανενός είδους ενσύρματη διασύνδεση! Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό... "είναι το μέλλον", το "πανταχού παρόν" Wi-Fi είναι όμως τόσο μακριά από το παρόν (ειδικά στην Ελλάδα), που το Air θα έχουν διαδεχθεί τουλάχιστον δύο ή τρεις εκδόσεις του στο μεσοδιάστημα. Η Apple προσφέρει έναν adaptor που "χαρίζει" μία θύρα Ethernet στον φορητό της, αλλά... με το αζημίωτο, εννοείται.

Η σύνδεση Ethernet δεν είναι το μόνο αυτονόητο πράγμα που δεν προσφέρει το Air. Το νέο laptop της Apple δεν προσφέρει... κανενός είδους οπτικό μέσο (!), αλλά η αμερικανική εταιρεία βεβαίως διαθέτει εξωτερικό DVD reader/recorder (στην προνομιακή τιμή των 100 και πλέον ευρώ). Το κωμικό είναι ότι το λογισμικό που επιτρέπει την αποκατάσταση του συστήματος σε περίπτωση προβλήματος ή την εγκατάσταση εφαρμογών έρχεται, φυσικά, σε DVD. Άλλοι περιορισμοί αφορούν στην έλλειψη θύρας FireWire, στην μόνο μία θύρα USB, στην έλλειψη θύρας μικροφώνου (το ενσωματωμένο είναι μάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων), στην παρουσία ενός μόνο ηχείου στο σώμα του laptop (μονοφωνικό ήχο από συσκευή έχουμε χρόνια να ακούσουμε) και στο υποσύστημα γραφικών (κατασκευής Intel που χρησιμοποιεί μνήμη από την κεντρική για όλες του τις λειτουργίες).

Η Apple έχει βέβαια ενσωματώσει στο Air και στοιχεία όντως θετικά. Για παράδειγμα, η Webcam που βρίσκεται στο πάνω μέρος της πολύ λεπτής οθόνης είναι ικανοποιητικότατη, ενώ το touch pad έχει την ιδιότητα της οθόνης των iPhone, επιτρέπει δηλαδή ταυτόχρονη "πίεση" σε περισσότερα από ένα σημεία (αν και δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν η δυνατότητα αυτή θα αξιοποιηθεί πραγματικά από το λειτουργικό και τις εφαρμογές ή θα καταλήξει να είναι απλώς εκεί "για επίδειξη σε 5 φίλους τις πρώτες μέρες", όπως στο iPhone). Φυσικά, για να... εξισορροπήσει τα θετικά αυτάη Apple, απλώς αισθάνθηκε την ανάγκη να πρωτοτυπήσει ξανά και να καταστήσει την μπαταρία του Air μη αντικαταστάσιμη, τουλάχιστον εύκολα, από τον κάτοχό του (!!). Αν ο χρήστης διαπιστώσει αργότερα ότι αυτή έχει πρόβλημα ή έχουν μειωθεί οι επιδόσεις της και πρέπει να αλλαχθεί, θα πρέπει να καταβάλλει 150 ευρώ περίπου στην Apple. Καθόλου άσχημα... για την Apple, δηλαδή!

Ως "αλάτι στην πληγή" μόνο, άλλωστε, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την τιμή πώλησης του Air. Η Apple πάντοτε ήταν της συλλογιστικής "τιμολογούμε υψηλότερα για... μεγαλύτερο prestige", όμως το Air ίσως ξεπερνά τα όρια του ανεκτού στο θέμα αυτό. Για ένα laptop που προσφέρει επεξεργαστή στο 1.6 GHz, μνήμη των 2 GB (μη αναβαθμίσιμη), σκληρό δίσκο των 80 GB και οθόνη 13.3 ιντσών, τα 2000 ευρώ είναι ήδη πολλά. Ούτε κουβέντα για το μοντέλο με δίσκο τεχνολογίας SSD των 64 GB, για μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη κατανάλωση, (αφού είναι κατά... 1000 ευρώ ακριβότερο) ή αυτό με επεξεργαστή στα 1.8 GHz (300 ευρώ ακόμη). Με άλλα λόγια, το Macbook Air - στην Ελλάδα τουλάχιστον - απευθύνεται ουσιαστικά σε "έχοντες", οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν ως δεύτερο ή και τρίτο μηχάνημα μόνο σε σπίτι ή σε γραφείο με ασύρματο δίκτυο, για απλά, βασικά πράγματα. Θα το κάνουν με άψογο στυλ, σαφώς, αλλά... υπάρχει κι ένα όριο στους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει και στα χρήματα που πρέπει να καταβάλλει κανείς γι' αυτό, σωστά;

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ