Logitech Z500 Wireless Notebook Speakers

Μουσική, με ή χωρίς καλώδια, παντού

Είδος: Ηχεία
Τιμή: €149,99

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Με τους φορητούς υπολογιστές κάθε είδους να έχουν καταστεί τόσο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, είναι μάλλον λογικό ότι και η... μουσική που έχουν αποθηκευμένη στους σκληρούς τους δίσκους θα είχε αργά ή γρήγορα την "ανάγκη να ακουστεί" έξω, οπουδήποτε. Ένα μικρό πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει: πώς ακριβώς θα ακουστεί από όλη την παρέα η μουσική αυτή, και όχι μόνο από τον κάτοχο του εκάστοτε laptop ; Ει δυνατόν, μάλιστα, χωρίς πολλά-πολλά καλώδια και συνεχή ανάγκη για μία... πρίζα τριγύρω; Η Logitech έχει προτείνει και παλαιότερα διάφορες λύσεις για το εν λόγω "θέμα" - κάθε χρόνο ωστόσο βελτιώνει το design και τις δυνατότητές τους σε βαθμό που, πλέον, χρειάζεται... προσπάθεια να αντισταθεί κανείς στη σκέψη του πόσο βολικό θα ήταν να έχει μονίμως στη διάθεσή του κάτι που αναλαμβάνει π.χ. να αποδώσει σε έναν εξωτερικό χώρο όλη τη μουσική που έχει πάντοτε αποθηκευμένη στον φορητό του Η/Υ. Το νέο Z500 Wireless είναι το είδος του σετ ηχείων που καθιστά εφικτό ακριβώς αυτό το σενάριο - και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία και στυλ.

To Z500 Wireless είναι μία συσκευή συμπαγής, σχετικά μικρή σε μέγεθος και με βάρος πρακτικά αμελητέο - γεγονότα ενδεικτικά της προόδου που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία των ηχείων εν γένει και στην τεχνογνωσία της Logitech συγκεκριμένα. Το design του είναι σαφέστατα καλαίσθητο - αν σκεφτεί κανείς τί... περιθώρια για πρωτότυπο σχεδιασμό έχει κανείς με ένα προϊόν του είδους - και η ποιότητα κατασκευής του σχεδόν άψογη, τόσο όσον αφορά στα υλικά όσο και τη συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του. Στο εσωτερικό του το εν λόγω σετ φέρει 4 ηχεία των 2 ιντσών έκαστο, δύο ενεργητικά και δύο παθητικά, που τροφοδοτούνται από την ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία του για 12 ώρες περίπου.

Σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου φορητού σετ ηχείων εντοπίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από όλα τα laptop, με πολλαπολούς τρόπους. Ένας είναι αυτός μέσω σύνδεσης με τυπικό καλώδιο USB, οπότε και η συσκευή θα αναπαράγει τη μουσική που βρίσκεται στο σκληρό δίσκο του χρήστη, προφανώς με πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου από τα ενσωματωμένα ηχεία του laptop. Ένας άλλος είναι μέσω ασύρματης διασύνδεσης Bluetooth και μάλιστα με το προφίλ A2DP. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να επικοινωνήσει από απόσταση δέκα μέτρων περίπου με τον εκάστοτε φορητό υπολογιστή και να αναπαράγει τη μουσική του στερεοφωνικά. Και στις δύο περιπτώσεις η όποια "εγκατάσταση" είναι ουσιαστικά... μη-διαδικασία, αφού το περιφερειακό αναγνωρίζεται απευθείας από Windows XP ή Vista, οπότε drivers δεν χρειάζονται (μόνο το γνωστό pairing στην περίπτωση του Bluetooth) για την άμεση λειτουργία του.

Στην πράξη, το Z500 Wireless αποδίδει πολύ καλά, ειδικά αν λάβει στα υπόψιν κανείς το μέγεθός του. Βέβαια, είναι γενικώς προτιμότερο να βρίσκεται κοντά στο περιφερειακό το εκάστοτε laptop, διαφορετικά γίνεται αισθητό ένα "φύσημα" σε τραγούδια που βασίζονται στις χαμηλές συχνότητες. Πέρα από αυτό, όμως, δεν υπάρχει κανένας άλλος πρακτικός περιορισμός όσον αφορά στη λειτουργία της συσκευής. Μεγάλο plus, άλλωστε, στη συνολική του αξία εντοπίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από κινητά τηλέφωνα (τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν πλέον υποστήριξη Bluetooth, όχι όλα όμως Α2DP γι' αυτό... προσοχή), και από MP3 players τύπου iPod, αφού διαθέτει standard στερεοφωνική "είσοδο-καρφάκι" των 3.5 χιλιοστών.

Η μόνη ένσταση της στήλης όσον αφορά στο Z500 Wireless, από το οποίο οι εντυπώσεις του ήταν άριστες, βρίσκεται στην τιμή πώλησής του. Τα 149 ευρώ που ζητά μπορεί να μην είναι πάρα πολλά για τα όσα προσφέρει (το αντίθετο μάλιστα), παραμένουν όμως ένα υπολογίσιμο ποσό που δεν μπορεί να καταβάλλει ο καθένας, αλλά και ένα ποσό που έχει νόημα να καταβληθεί αν ο επίδοξος κάτοχός του γνωρίζει εξ αρχής ότι θα χρησιμοποιεί το περιφερειακό συχνά. Μόνο για ακρόαση μουσικής από το laptop "μια στο τόσο", είναι αλήθεια ότι το Z500 Wireless θα καταλήξει αναξιοποίητο. Σε συνδυασμό όμως με ένα π.χ. iPod ή "μουσικό κινητό" - με τα οποία η χρήση μπορεί να είναι σαφώς συχνότερη - πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να "βγάλει τα λεφτά της" πολύ ευκολότερα και να προσφέρει πολύ περισσότερη ψυχαγωγία. Κρίνοντας και... ακούγοντας, λοιπόν!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ