Logitech Z5

Ήχος, προς κάθε κατεύθυνση

Είδος: Ηχεία
Τιμή: €79,99

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Με την μουσική σε μορφή ψηφιακών αρχείων να έχει πλέον αποσπάσει μεγάλο τμήμα από την... διαθέσιμη ακουστική ώρα πολλών από μας καθημερινά (οι άνθρωποι που την ακούν έτσι και όχι από CD ή ραδιόφωνο είναι περισσότεροι από ποτέ), τα ηχεία για προσωπικούς υπολογιστές έχουν ανάλογα διευρυνθεί ως αγορά. Η Logitech προσφέρει τέτοια σετ ηχείων εδώ και χρόνια, από τα "απλά" στερεοφωνικά έως τα προηγμένα επιπέδου home cinema, οπότε είχε την σχετική τεχνογνωσία και ήταν άριστα τοποθετημένη ώστε να εξελίξει την "τυπική" λειτουργία των ηχείων στο επόμενο επίπεδο. Η φετινή της πρόταση για αυτό ακριβώς το "επόμενο βήμα" στα ηχεία για Η/Υ είναι τα Z5 και, οφείλει να ομολογήσει η στήλη, είναι σαφώς αξιοπρόσεκτη.

Το σετ των Z5 αποτελείται από τα... απολύτως απαραίτητα - και αυτό είναι απολύτως θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξηγούμαστε: ο αγοραστής του προϊόντος θα βγάλει από τη συσκευασία μόνο τα δύο ηχεία, το λιλιπούτειο τηλεχειριστήριο, το συνοδευτικό CD και... τίποτε άλλο. Για τους φίλους και τις φίλες της στήλης που έχουν την αίσθηση ότι "κάτι λείπει", έχουν δίκιο: λείπει το τροφοδοτικό, που σε άλλα σετ κάτω από κανονικές συνθήκες συνδέουμε με πρίζα για να λειτουργήσουν τα ηχεία. Στα Z5 αυτό δεν χρειάζεται, γιατί τα ηχεία αυτά τροφοδοτούνται επαρκώς από την τάση που μπορεί να διοχετεύσει ένας προσωπικός υπολογιστής σε μία θύρα USB. Το γεγονός αυτό καθιστά και τα ίδια τα ηχεία πιο εύκολα μεταφερόμενα, και το όποιο γραφείο στο οποίο θα τοποθετηθούν λιγότερο... ακατάστατο λόγω καλωδίων.

To δεύτερο - και σημαντικότερο - πλεονέκτημα των Z5, γίνεται αντιληπτό από τη στιγμή που ο κάτοχός τους τα συνδέσει σε PC (τα Windows XP και Vista τα αναγνωρίζουν απευθείας, είναι συμβατά και με Mac). To σετ αυτό ενσωματώνει μία νέα τεχνολογία της Logitech, η οποία διοχετεύει τον ήχο ολόγυρα από το κάθε ηχείο, όχι μόνο προς την κατεύθυνση προς την οποία συνήθως "κοιτά" καθένα από αυτά (δηλαδή προς τον χρήστη του εκάστοτε H/Y). Αυτό σημαίνει ότι με τα δύο αυτά ηχεία είναι κατά πολύ ευκολότερο να "γεμίσει με ήχο" κανείς ένα δωμάτιο, ώστε η μουσική να ακούγεται ομοιόμορφα σε όλο το χώρο, αντί ο ήχος απλώς να αντανακλάται από τοίχο σε τοίχο. Από μία πλευρά, πρόκειται για τα πρώτα... "κοινωνικά ηχεία", τρόπον τινά, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους να ακούσουν τη μουσική που επιλέγει π.χ. ο χρήστης ενός PC μέσα σε ένα γραφείο. Pas mal!

Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι τα ηχεία αυτά δεν θυσιάζουν ηχητική πιστότητα για να επιτύχουν τη διοχέτευση της μουσικής προς όλες τις κατευθύνσεις: για το μέγεθός τους: είναι από τα καλύτερα που είχε ποτέ η στήλη την ευκαιρία να δοκιμάσει, στερούμενα προφανώς αρκετά στοιχεία στις χαμηλές συχνότητες (λόγω απουσίας subwoofer), αλλά αποδίδοντας πεντακάθαρα στις μεσαίες και υψηλές. Εν μέρει, άλλωστε, βοηθά και το γεγονός ότι με τη σύνδεση USB η ηχητική πληροφορία που προέρχεται από το PC παραμένει ψηφιακή και δεν υπάρχουν απώλειες λόγω αναλογικής μετατροπής. Για εκείνους και εκείνες, δε, που αμφιβάλλουν για το αν και κατά πόσο ένα σετ ηχείων που τροφοδοτείται από θύρα USB μπορεί να αποδώσει σε αρκετά υψηλή ένταση, οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι για ο,τιδήποτε λιγότερο από... πάρτυ, αυτή είναι υπεραρκετή. Έτσι κι αλλιώς, δεν ενδείκνυται να τα χρησιμοποιεί κανείς στη μέγιστη ένταση, λόγω των αναπόφευκτων παραμορφώσεων που θα δημιουργηθούν στις χαμηλές συχνότητες, οπότε...

Πολύ καλή, με άλλα λόγια, η συνολική εικόνα που δίνουν τα Z5 όσον αφορά στην βασική τους "αποστολή". Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και το γεγονός ότι (α) είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένα και ποιοτικής κατασκευής, ότι (β) φέρουν είσοδο για εξωτερική πηγή ήχου (π.χ. κάποιο MP3 player) ώστε να αντλούν ήχο και από εκεί, καθώς και ότι (γ) συνοδεύονται από τηλεχειριστήριο ώστε (με το software που η Logitech προσφέρει) να είναι κανείς σε θέση να αναπαράγει μουσική στο PC από απόσταση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους η στήλη δηλώνει άκρως ικανοποιημένο από την πρόταση της ελβετικής εταιρείας. Είναι αλήθεια ότι τα 80 ευρώ που ζητά κινούνται αρκετά πάνω από το μέσο όρο κόστους της αγοράς για στερεοφωνικά ηχεία (υπάρχουν σετ που σε αυτήν την τιμή περιλαμβάνουν και subwoofer), όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι χάρις στην τεχνολογία διοχέτευσης του ήχου προς όλες τις κατευθύνσεις, τα Z5 είναι "ειδική περίπτωση". Για τους... κοινωνικούς λάτρεις της μουσικής ανάμεσά μας, λοιπόν...!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ