Logitech Illuminated Keyboard

Δουλειά και διασκέδαση... στο σκοτάδι

Είδος: Πληκτρολόγιο
Τιμή: €79,99

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Αυτό είναι το είδος των προϊόντων που πολύ απλά... ξέρουμε ότι δεν προέρχονται από κάποιο τμήμα marketing ως ιδέες, αλλά βασίζονται σε διαπιστώσεις καθημερινές. Διαπιστώσεις όπως αυτήν: όλο και πιο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν (ευτυχώς ή δυστυχώς είναι ένα θέμα συζήτησης από μόνο του) τον υπολογιστή τους νυχτερινές ώρες και κατά συνέπεια σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού. Είτε πρόκειται για chat με άλλους χρήστες, είτε για blogging, είτε για casual gaming, είτε για ο,τιδήποτε άλλο, πιο πολύς κόσμος από ποτέ έχει εξοικειωθεί με τη χρήση PC τα βράδυα και τις νύχτες: δεν πρόκειται πλέον για "προνόμιο" των... geeks μόνο. Η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει το ποσοστό των κατόχων Η/Υ που έχουν ανάγει σε συνήθεια τα παραπάνω (και η Logitech δεν μπορεί βεβαίως να έχει... ακριβή στατιστικά για κάτι τέτοιο), το σίγουρο όμως είναι ότι το κοινό αυτό υφίσταται γιατί, πολύ απλά, όλοι γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους. Και γι' αυτούς, η ελβετική εταιρεία μόλις κυκλοφόρησε το... σχεδόν ιδανικό πληκτρολόγιο!

Το Illuminated Keyboard είναι αυτό ακριβώς που "προδίδει" το όνομά του, σε... desktop μορφή όμως: ενώ πληκτρολόγια των οποίων κάθε γράμμα "υποφωτίζεται" για να καθιστά το αντίστοιχο πλήκτρο περισσότερο εύχρηστο σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού υπάρχουν ήδη στην αγορά (π.χ. σε συγκεκριμένα μοντέλα laptop της Apple), το συγκεκριμένο προσφέρεται σε μορφή περιφερειακού για προσωπικούς υπολογιστές - οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα κι αν αυτοί χρησιμοποιούν, αφού ο τρόπος με τον οποίο ελέγχεται ο υποφωτισμός δεν έχει να κάνει με software. Η Logitech έχει "χαρίσει" αυτήν την ιδιότητα στο Illuminated Keyboard "χαράζοντας" σε κάθε πλήκτρο με laser τη μορφή του αντίστοιχου γράμματος και αφήνοντας να περάσει μόνο μέσα από αυτήν το λευκό φως που καθιστά κάθε χαρακτήρα ευδιάκριτο. Το λευκό (τεχνολογίας LED) μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα σε τέσσερις διαφορετικές στάθμες "έντασης" και στο σκοτάδι διακρίνεται πολύ ευκολότερα σε σχέση με άλλα πληκτρολόγια που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν, τα οποία χρησιμοποιούν μπλε χρώμα για το φωτισμό των χαρακτήρων.

Ο υποφωτισμός κάθε πλήκτρου δεν είναι το μόνο αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του Illuminated Keyboard. Η Logitech αξιοποίησε και πάλι την... έφεσή της για καλαίσθητο, μοντέρνο design και κορυφαία εργονομία, προκειμένου να συνθέσει ένα προϊόν άψογο στην όψη και τη συνολική εντύπωση κατά τη χρήση. Το μαύρο, ποιοτικό πλαστικό με προσεγμένο φινίρισμα προδιαθέτει αμέσως τον οποιονδήποτε για την επαφή με hi-end προϊόν, η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του είναι υπεράνω κριτικής, ενώ το διάφανο πλαίσιο γύρω από το πληκτρολόγιο δίνει μία εικόνα... sci-fi που δεν συναντά κανείς συχνά. Το νέο πληκτρολόγιο της ελβετικής εταιρείας έχει, δε, πάχος μόλις 9.3 χιλιοστά: για να αντιληφθεί κανείς πόσο λεπτό είναι, δεν έχει παρά να φανταστεί πως - αν δεν ανασηκώσει κανείς τα στηρίγματα στο πάνω μέρος του - σχεδόν δεν... προεξέχει από την επιφάνεια του γραφείου! Φυσικά, οι άνθρωποι που εννοούν να το χρησιμοποιήσουν εκτενώς, και τα στηρίγματα θα αξιοποιήσουν, και την προέκταση που στηρίζει τους καρπούς σε ξεκούραστη γωνία.

Οι ίδιοι άνθρωποι, αδιαμφιβήτητα, θα παρατηρήσουν πόσο ευχάριστη είναι η αίσθηση των πλήκτρων: αυτή το Illuminated Keyboard τη χρωστά στην τεχνολογία PerfectStroke της ελβετικής εταιρείας, που έχει αυξήσει την "διαδρομή" (το βάθος μέχρι το οποίο μπορεί να πατηθεί ένα πλήκτρο) και την "ελαστικότητα" (το πόση "αντίσταση" προβάλλει κάθε πλήκτρο και πώς γυρνά στην αρχική του θέση) που χαρακτηρίζει το περιφερειακό. Βεβαίως, οι ίδιοι άνθρωποι θα παρατηρήσουν επίσης πως κάποια πλήκτρα, όπως το Delete και το Insert, έχουν μάλλον αντισυμβατική θέση και μέγεθος, ενώ τα ενδεικτικά λειτουργίας των Caps Lock, Num Lock και Scroll Lock βρίσκονται στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου και όχι το σύνηθες πάνω - οπότε έστω και λίγος χρόνος εξοικείωσης ενδέχεται να χρειαστεί για κάποιους χρήστες που έχουν συνηθίσει για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα άλλα πληκτρολόγια.

Το κόστος, λοιπόν, που έχει αποδώσει η Logitech στην πολυτέλεια ενός πληκτρολογίου για... νυχτερινούς χρήστες; Αυτό βρίσκεται σε προσιτό επίπεδο, "χρεώνοντας" εν τέλει σε λογικά πλαίσια το μοναδικό του χαρακτηριστικό του οπίσθιου φωτισμού. Στα 79.99 ευρώ δεν είναι ό,τι οικονομικότερο, είναι όμως ένα αληθινά προσεγμένο προϊόν, κορυφαίο από πλευράς ποιότητας κατασκευής, υποδειγματικό στην αίσθηση και τη χρήση, που προσφέρει ακριβώς αυτό που υπόσχεται: άνετη, απροβλημάτιστη πληκτρολόγηση στο σκοτάδι. Και το κάνει με απαράμιλλο στυλ. Υπάρχει και... τίποτε άλλο που να μπορεί να ζητήσει κανείς από μία πρόταση ουσιαστικά μοναδική στο είδος της; Πιθανότατα όχι!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ