Logitech G19 Gaming Keyboard

Βήμα μπροστά... και μάλιστα έγχρωμο

Είδος: Πληκτρολόγιο
Τιμή: €179,00

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Τα πληκτρολόγια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση από gamers δεν είναι... πρόσφατη ανακάλυψη ακριβώς, βέβαια - η εξελικτική τους πορεία την τελευταία πενταετία τα έχει μεταμορφώσει εντελώς, καθιστώντας τα από απλές "εναλλακτικές λύσεις" σε πραγματικά "εργαλεία" για το κοινό που ασχολείται σοβαρά με το gaming. Κάθε φορά, ωστόσο, που η στήλη δοκιμάζει ένα από τα νέα μοντέλα της Logitech, δεν παύει έστω και στιγμιαία να αναρωτιέται "τί παραπάνω θα σκεφτούν να προσθέσουν στα μελλοντικά;". Το είχαμε αναρωτηθεί στην περίπτωση του G15, το είχαμε και πάλι αναρωτηθεί στην περίπτωση του βελτιωμένου διαδόχου που ακολούθησε... και τώρα συλλάβαμε τους εαυτούς μας να αναρωτιέται το ίδιο πράγμα, μετά από κάποιες ώρες χρήσης με το ολοκαίνουργιο G19. Έχουμε αμφιβολίες πως κάτι θα σκεφτούν; Καμία. Έχουμε ιδέες σχετικές; Παραδόξως, για την ώρα... ούτε μία!

Το G19 είναι αλήθεια πως, σε σημαντικό βαθμό, είναι εξελικτικό βήμα και όχι άλμα σε σχέση με τη δεύτερη έκδοση του G15: ο σχεδιασμός τους εμπεριέχει πολλά κοινά στοιχεία, το σκεπτικό της διάταξης των πλήκτρων τους είναι παραλληλήσιμο, ακόμη και το χαρακτηριστικότερό τους στοιχείο, η οθόνη που ενσωματώνουν, είναι κοινό. Από κει και πέρα, όμως, οι διαφορές είναι τόσες πολλές - αρκετές έχουν επέλθει από αιτήματα και παρατηρήσεις των κατόχων G15 - που καθιστούν το G19 σαφώς αξιοπρόσεκτο ακόμη και για το ενδεχόμενο "αναβάθμισης" από ένα G15. Που, ας μην ξεχνάμε, θεωρείται ενάμισι χρόνο μετά την κυκλοφορία του ένα από τα κορυφαία gaming keyboards αυτή τη στιγμή.

Στις διαφορές, λοιπόν. Το G19 φέρει στα αριστερά του δύο σειρές από προγραμματιζόμενα πλήκτρα, αντί για την μία του G15, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν (σε συνεργασία με τα τρία "συνδυαστικά" πλήκτρα) 36 διαφορετικές μακροεντολές. Είναι επίσης υποφωτιζόμενο, όπως το G15, αλλά ο χρήστης μπορεί να ορίσει πλέον ο ίδιος ποιό θα είναι το χρώμα υποφωτισμού (!), σχεδόν για κάθε πλήκτρο ξεχωριστά. Το G19 φέρει επίσης κανονικά, περισσότερο εύχρηστα πλήκτρα ελέγχου για τον έλεγχο αναπαραγωγής μουσικής και video (το G15 τα είχε τοποθετήσει γύρω από τη μονόχρωμη οθόνη του), ενώ παρών είναι και ο... ευλογημένος διακόπτης που απενεργοποιεί το πλήκτρο Windows (που όλοι έχουμε πατήσει κατά λάθος κατά τη διάρκεια του gameplay!). Υπάρχουν φυσικά και οι εικαστικές διαφορές, όπως αυτή στο περίβλημα - του G15 ήταν δίχρωμο με ανθρακί και ασημί ενώ του G19 με δύο τόνους του ανθρακί, που προφανώς δεν "κάνουν τη διαφορά" στη λειτουργία ανάμεσα στα G15 και G19, καθιστούν όμως το δεύτερο ίσως πιο μοντέρνο και hi-tech στην όψη.

Η πιο μεγάλη και ολοφάνερη διαφορά, ωστόσο, δεν είναι άλλη από την καινούργια οθόνη του G19: αυτή είναι έγχρωμη και αντικαθιστά την μονόχρωμη του G15 με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αφού - όντας ανάλυσης 320x240 και ευκρινέστατη - μπορεί να απεικονίσει όχι μόνο κείμενο, αλλά και γραφικά, στατικά ή κινούμενα! H βοηθητική αυτή οθόνη μπορεί να ρυθμιστεί - μέσα από το πληρέστατο συνοδευτικό software της Logitech - ώστε να απεικονίζει ο,τιδήποτε, από πληροφορίες για τις επιδόσεις του Η/Υ όπου είναι συνδεδεμένο το πληκτρολόγιο, μέχρι video clips από το YouTube, ειδήσεις σε μορφή RSS, ειδοποιήσεις για εισερχόμενα e-mail και βέβαια όλων των ειδών τα στατιστικά και τις ενδείξεις από συμβατά PC games. Το G19 μάλιστα ξεκινά με ένα πλεονέκτημα στον τελευταίο αυτό τομέα, αφού η έγχρωμη οθόνη μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς πρόβλημα από τους 60 περίπου τίτλους που αξιοποιούσαν τη μονόχρωμη.

Το περιεχόμενο της εντυπωσιακής έγχρωμης οθόνης μπορεί να ελέγξει ο κάτοχος του πληκτρολογίου τόσο με το παρεχόμενο βοηθητικό πρόγραμμα, όσο και με ένα ειδικό σταυρόνημα που βρίσκεται έχει και μία... παρενέργεια, τρόπον τινά, που θα πρέπει να αναφερθεί. Επειδή η σύνδεση του πληκτρολογίου μέσω USB δεν θα αρκούσε για να την τροφοδοτήσει, το G19 είναι το πρώτο πληκτρολόγιο που μπορούμε να θυμηθούμε το οποίο πρέπει να... συνδεθεί στο ρεύμα (!) για να αξιοποιήσει κανείς όλα τα χαρακτηριστικά του. Ευτυχώς, η Logitech έχει φροντίσει να αποζημιώσει τους χρήστες για τη μικρή αυτή παραχώρηση, ενσωματώνοντας δύο "πλήρεις" θύρες USB 2.0 στο G19: αυτές μπορούν με τη σειρά τους να τροφοδοτήσουν με ρεύμα και να "φορτίσουν" άλλες συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα ή MP3 player), αλλά και να αξιοποιήσουν περιφερειακά που επίσης χρειάζονται τροφοδοσία (όπως π.χ. πολλοί σκληροί δίσκοι).

Είναι λοιπόν το G19 το είδος του περιφερειακού που θα προτείναμε για αγορά στον καθένα; Και ναι, και όχι. Ναι, επειδή όντως είναι ένα εκπληκτικό πληκτρολόγιο με εν δυνάμει απίθανες δυνατότητες, που θα σταθεί αληθινός "βοηθός" σε όλους τους PC gamers, όποιες κατηγορίες τίτλων κι αν αυτοί αγαπούν περισσότερο. Από την άλλη, δεν θα το προτείναμε σε οποιονδήποτε για δύο λόγους. Ο ένας είναι η μάλλον υψηλή τιμή του - κάτι λιγότερο από 190 ευρώ - που είναι μεν δικαιολογήσιμη βάσει των χαρακτηριστικών του, δεν παύει όμως να είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να διαθέσει ο καθένας. Ο δεύτερος λόγος; Δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσο οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές και οι εταιρείες δημιουργίας PC games θα υποστηρίξουν το σημαντικότερό του πλεονέκτημα, την έγχρωμη οθόνη. Φυσικά, κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν θα εμποδίσει όσους έχουν τα χρήματα και την επιθυμία να αποκτήσουν το καλύτερο, να επενδύσουν σε ένα G19: τα hi-end, premium προϊόντα όπως αυτό έχουν πάντοτε αυτή τη γοητεία - και σε αυτούς, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ανυπομονούμε, ωστόσο, να έλθει π.χ. σε 12 ή 18 μήνες από σήμερα η μέρα που το G19 θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ και θα υποστηρίζει πολλές δεκάδες διαφορετικές εφαρμογές στην έγχρωμη οθόνη του. Τότε... πάρτυ!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ