Logitech Digital Video Security

Ασφάλεια, εύκολα

Είδος: Άλλα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Logitech

Να, για τέτοια ακριβώς πράγματα χαίρεται η στήλη μερικές φορές, παρακολουθώντας την αγορά της τεχνολογίας να εξελίσσεται: μέσα από την πρόοδο αυτή... "εκδημοκρατίζονται", κατά μία έννοια, και πράγματα που άλλοτε θεωρούνταν είτε "πολυτέλεια" λόγω χρημάτων, είτε "προνόμιο" λόγω της τεχνογνωσίας που χρειαζόταν για να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Τα συστήματα παρακολούθησης με εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία γιατί είτε έπρεπε να πληρώσει κανείς αδρά για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση (ενίοτε και το χειρισμο τους), είτε να έχει τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για να "στήσει" ένα τέτοιο σύστημα μόνος (και δεν ξέρουμε ακριβώς πολλούς ανθρώπους που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σωστά). Όλα αυτά μέχρι πολύ πρόσφατα, γιατί η Logitech έξυπνα διέκρινε αυτό το "κενό" στην αγορά, αξιοποίησε την εμπειρία της στην κατασκευή προηγμένων Webcam και ανέπτυξε το σχετικό software, ώστε να προσφέρει πρακτικά σε όλους ένα επαγγελματικού επιπέδου σύστημα παρακολούθησης. Το όνομα αυτού, Digital Video Security.

H πρόταση αυτή της Logitech συνθέτει ουσιαστικά νέα προϊοντική κατηγορία για την ελβετική εταιρεία, αφού απαρτίζεται από διάφορες "εκδόσεις". Υπάρχει το (α) αρχικό εσωτερικό σύστημα (Indoor Master System), που απαρτίζεται από μία κάμερα εσωτερικού χώρου, τα απαραίτητα για τις συνδέσεις και το συνοδευτικό λογισμικό ελέγχου, το (β) αντίστοιχο σύστημα εξωτερικών χώρων (Outodoor Master System), οι (γ) πρόσθετες κάμερες που προσαρτώνται στο αρχικό εσωτερικό ή/και εξωτερικό σύστημα, καθώς και (δ) μία πρωτότυπη κάμερα εσωτερικού χώρου, που έχει τη μορφή... συμβατικού ηλεκτρονικού ρολογιού (για λόγους "καμουφλάζ"). Όλα τα προϊόντα πλην του τελευταίου διατίθενται εδώ και μερικές ημέρες στην ελληνική αγορά, με την κάμερα-ρολόι να ακολουθεί σε λίγο καιρό.

Η πρωτοποριακή πλευρά των προϊόντων της Logitech δεν εντοπίζεται π.χ. στην πολύ υψηλή ανάλυση της εικόνας ή στους εντυπωσιακά μεγάλους χώρους που μπορεί να καλύψει με την ανίχνευση κίνησης που προσφέρει. Είναι η απόλυτη, επιπέδου... κυριολεκτικά plug'n'play ευκολία στην εγκατάσταση και τη χρήση της. Ο κάτοχος ενός Master System τοποθετεί την πρώτη κάμερα οπουδήποτε θέλει (προσφέρονται διάφοροι τρόποι στήριξης) και την συνδέει με το ρεύμα. Τοποθετεί σε οποιαδήποτε άλλη πρίζα του σπιτιού τον δέκτη, συνδέοντάς τον παράλληλα με το όποιο PC ελέγχου μέσω μιας συνηθισμένης θύρας USB. Εγκαθιστά στον Η/Υ και το λογισμικό και... αυτόν ήταν (!): στην οθόνη του PC εμφανίζεται αμέσως ένα παράθυρο που προβάλλει ό,τι "βλέπει" η κάμερα. Ούτε περίπλοκες συνδέσεις, ούτε νέα καλωδίωση, ούτε λεπτομερειακές ρυθμίσεις στις παραμέτρους κάποιου τοπικού δικτύου. Εν πολλοίς, αν κάποιος μπορεί να βάλει ένα CD σε ένα drive και να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα ή ένα παιχνίδι, μπορεί να "στήσει" και ένα σύστημα Digital Video Security της Logitech.

H όλη φιλοσοφία της "ευχρηστίας πρώτα απ' όλα" χαρακτηρίζει και το σχετικό software. Αυτό "αντιλαμβάνεται" αυτόματα την προσθήκη δεύτερης, τρίτης κλπ. κάμερας στο σύστημα (μέχρι έξι μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, εσωτερικές και εξωτερικές μαζί αν αυτό είναι επιθυμητό, με την προϋπόθεση ότι θα υπάγονται στο ίδιο ηλεκτροδοτικό οικιακό δίκτυο), ξεκινά μόνο του την εγγραφή video στον σκληρό δίσκο του PC αμέσως μόλις ο ανιχνευτής κίνησης εντοπίσει κάτι στο πεδίο του, στέλνει ταυτόχρονα και ειδοποιήσεις σε μορφή e-mail ή SMS στην περίπτωση αυτή της ανίχνευσης. Το ίδιο λογισμικό προσφέρει ικανοποιητικότατες δυνατότητες ανεύρεσης συγκεκριμένων αποσπασμάτων video από όσα έχει αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο του PC τις προηγούμενες ημέρες ή εβδομάδες. Το καλύτερο όλων: ο κάτοχος του συστήματος μπορεί να βλέπει live ό,τι καλύπτει η κάθε κάμερα, από οποιοδήποτε PC, μέσω Internet. Έτσι μπορεί να έχει άνετα κανείς π.χ. εποπτεία του σπιτιού του όπου η baby sitter προσέχει το παιδί του όταν είναι στο γραφείο (ή αντίστοιχα να "βλέπει" τον εργασιακό του χώρο όταν είναι στο σπίτι), χρησιμοποιώντας απλώς μια Δικτυακή σύνδεση και έναν Web browser.

Η Logitech πωλεί ξεχωριστά - σε μορφή ουσιαστικά υπηρεσίας και όχι αμιγώς λογισμικού - μία περισσότερο προηγμένη "έκδοση" του παραπάνω software, η οποία προσφέρει π.χ. την αποθήκευση των video στο Internet και όχι μόνο στο σκληρό δίσκο του PC ελέγχου, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της οπτικής γωνίας κάθε κάμερας, καθώς και την παρακολούθηση του οπτικού πεδίου της live μέσω... κινητού τηλεφώνου. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι εξ ορισμού δυνατότητες του συνοδευτικού software είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς για το 90% του κοινού στο οποίο απευθύνεται η πρόταση της ελβετικής εταιρείας: το video των 640x480 pixel είναι ευκρινέστατο ακόμη και σε κακές συνθήκες φωτισμού (χάρις στους αισθητήρες φωτεινότητας των καμερών) και το οπτικό πεδίο που καλύπτεται αρκετά ευρύ (80 μοίρες) ώστε να μην απαιτεί πολλές κάμερες για έναν χώρο, όσο μεγάλος κι αν είναι. Για όσους και όσες άλλωστε έχουν περισσότερη τεχνογνωσία να αξιοποιήσουν, υπάρχει ένας αριθμός επιλογών να ρυθμίσουν λεπτομερώς, από τον ρυθμό "σάρωσης" των καμερών μέχρι την ποιότητα συμπίεσης του εγγραφόμενου video.

Το δεύτερο σημαντικότερο πλεονέκτημα, πάντως, της όλης πρότασης της Logitech - μετά την πολύ μεγάλη ευχρηστία της δηλαδή - αφορά στο γεγονός ότι είναι η πιο προσιτή τιμολογιακά για τα όσα προσφέρει. Τα δύο Master System κοστίζουν 250 ευρώ έκαστο και οι πρόσθετες εσωτερικές ή εξωτερικές κάμερες από 200 ευρώ η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει με περίπου 1000 ευρώ ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης τριών εσωτερικών και δύο εξωτερικών χώρων (με ένα Master System και 4 πρόσθετες κάμερες), ελεγχόμενο από τον ίδιο - κάτι ανήκουστο για τα δεδομένα αυτής της αγοράς. Για εκείνους και εκείνες, λοιπόν, που θέλουν να "στήσουν" γρήγορα, απλά και μάλλον ανέξοδα ένα σύστημα ασφαλείας σε οικιακό ή εργασιακό χώρο, το Digital Video Security απλώς... παραείναι "καλή περίπτωση" για να μην εξεταστεί. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ