Intel: Ορίστε οι νέοι Atom

Οι επεξεργαστές που στήριξαν τα netbooks, έκδοση 2.0

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η κατηγορία των πάμφθηνων, πανομοιότυπων αλλά εν τέλει... good enough για πάρα πολύ κόσμο φορητών Η/Υ, των γνωστών netbooks, σημείωσε και το 2009 εντυπωσιακή εμπορική πορεία - παρά τους περιορισμούς στις επιδόσεις και τις δυνατότητες. Το περιθώριο της αγοράς, δε, για νέες τέτοιες συσκευές και στο 2010 φαίνεται ακόμη μεγάλο, εξ ου και οι προσπάθειες των Intel και nVidia να τοποθετηθούν κατάλληλα από νωρίς. Η δεύτερη θα παρουσιάσει τον διάδοχο του Ion σύντομα, ενώ η πρώτη έχει ήδη προγραμματίσει την κυκλοφορία της νέας γενιάς Atom, των επεξεργαστών που θα αντικαταστήσουν τους... θρυλικούς - ή διαβόητους! - όλων των netbook και nettop υπολογιστών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή από όλους τους γνωστούς κατασκευαστές.

Οι νέοι επεξεργαστές έχουν τους κωδικούς αριθμούς N450 για τα netbooks και D410/D510 για τα nettops και, από συγκεκριμένες απόψεις, είναι όντως σημαντικό βήμα μπροστά για την Intel. Ο N450 είναι 60% μικρότερος σε μέγεθος και καταναλώνει 20% λιγότερο ρεύμα για τη λειτουργία του - οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους D410/D510 είναι 70% και 50% (!). Όλα τα chips ενσωματώνουν πια και τον ελεγκτή μνήμης και βασικό υποσύστημα γραφικών, κάτι που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν ακόμη μικρότερες, ελαφρύτερες και με μεγαλύτερη αυτονομία συσκευές, είτε αυτές προορίζονται για χρήση εν κινήσει, είτε ως εισαγωγικά PC γραφείου.

Το πρόβλημα - γιατί πάντοτε δείχνει να υπάρχει και ένα τέτοιο...; - είναι ότι οι νέοι Atom δεν έχουν καμία διάθεση να σημειώσουν σημαντικό βήμα μπροστά στις επιδόσεις. Είναι χρονισμένοι ακόμη χαμηλά (1.6 GHz), τα δύο πρώτα από τα τρία προαναφερθέντα μοντέλα είναι και πάλι ενός πυρήνα, έχουν περιορισμένη βοηθητική ενσωματωμένη μνήμη (512 ΚΒ) και αξιοποιούν πρακτικά μόνο 2 GB μνήμης. Σε επεξεργαστική ισχύ ξεπερνούν εύκολα τους προκατόχους τους N270/Ν280 και 230/330, όμως ο συνδυασμός του chipset της nVidia, του Ion, με παλαιότερους Atom συνεχίζει να είναι - σύμφωνα με τα πρώτα τεστ - σημαντικά καλύτερος σε καθημερινές εργασίες και εφαρμογές.

Άποψή μας, λοιπόν, είναι πως η Intel θα έπρεπε να είχε επιδείξει περισσότερη διάθεση για ώθηση των "μικρών" της επεξεργαστών στο επόμενο επίπεδο ισχύος: οι παρόντες Atom αποδεικνύονται από μόνοι τους ήδη ανεπαρκείς για πολλά πράγματα σε παρούσες συσκευές. Aν πρόκειται το νέο κύμα τέτοιων συσκευών να σημειώσει πρόοδο το 2010, θα περιμέναμε και οι κεντρικοί τους επεξεργαστές να βοηθήσουν στο μέτρο που απαιτείται. Ως έχουν οι νέοι Atom θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη αυτονομία των netbooks, αλλά όχι σε πολλά περισσότερα. Όπως πάντα... ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ