Intel Compute Stick

Εντυπωσιακά μικρό, χρήσιμο... υπό όρους

Είδος: Desktop
Τιμή: €169,99

Εταιρία: Intel
Διανομή: Infoquest

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί τις συζητήσεις στα Δικτυακά μέσα ενημέρωσης για την εξέλιξη των PC τα τελευταία χρόνια έχει ασφαλώς προσέξει πως σχεδόν όλες εστιάζουν στον παραγκωνισμό τους από τα tablets/smartphones, στην μετάλλαξή τους σε υβριδικά laptop/tablet, στο... "αμφίβολό" τους μέλλον όσον αφορά στις κατ' εξοχήν τυπικές χρήσεις τους - και σ' όλο αυτό το μεσοδιάστημα ελάχιστοι... "αντιλήφθηκαν" πως η Intel είχε προχωρήσει ήδη στην ουσιαστική μεταμόρφωση αυτών των PC σε κάτι διαφορετικό! Πρώτα το έκανε με τα λιλιπούτεια "κυβάκια" PC, τα περίφημα NUC (Next Generation Computing) που καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο γραφείο και πρόσφατα πέρασε στην... επόμενη φάση, συρρικνώνοντάς τα ώστε να χωρούν άνετα σε τσέπη! Για το λιλιπούτειο αυτό Compute Stick της Intel είχαμε γράψει όταν είχε πρωτακουστεί, εδώ και κάποιες εβδομάδες όμως το χρησιμοποιούμε σε διάφορες "αποστολές". Ποιές είναι οι πρακτικές εντυπώσεις μας;

Αν στον όρο "πρακτικές εντυπώσεις" συμπεριλάβει κανείς και το... αρχικό σοκ που παθαίνουν όλοι - αλλά όλοι ανεξαιρέτως - όσοι βλέπουν για πρώτη φορά το μέγεθός του, τότε το Compute Stick αναπόφευκτα σημειώνει μέσο όρο υψηλό: το μυαλό απλώς... αρνείται ν' αποδεχθεί τα πρώτα λεπτά ότι ένα κανονικό, κανονικότατο PC "χωρά" μέσα σε περίβλημα όχι πολύ μεγαλύτερο από... "στικάκια" USB που χρησιμοποιούσαμε κάποτε! Το αποδέχεται γρήγορα όταν το ενεργοποιούμε, βέβαια, οπότε και υπενθυμίζει με την σχετικά αργή του εκκίνηση πως ναι, έχουμε να κάνουμε με PC και δη με PC που στηρίζεται σε Windows (περισσότερα γι' αυτό στη συνέχεια). Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του Compute Stick παραμένει εντυπωσιακό, πάντως, έστω κι αν τελικά δεν είναι τόσο "βολικό" με οποιαδήποτε θύρα HDMI τηλεόρασης όσο το μέγεθός του υποννοεί: απαιτεί δική του τροφοδοσία, μικρή μεν αλλά σε πρίζα, οπότε αμέσως-αμέσως δεν είναι στην ίδια κατηγορία του "το συνδέω και το ξεχνάω" όπως π.χ. το Chromecast, που τροφοδοτείται από θύρα USB της τηλεόρασης.


Εκεί τελειώνουν οι οποιοσδήποτε αντιπαραβολές με το Chromecast έχουν νόημα, βέβαια, γιατί το Compute Stick δεν απαιτεί ειδικά apps και την... καλοσύνη της Google να τις δημιουργήσει: είναι ένα ολοκληρωμένο PC με 32 GB αποθηκευτικού χώρου (τα Windows 10 μετά από εγκατάσταση και βελτιστοποίηση αφήνουν διαθέσιμα τα 24) επεκτάσιμου μέσω κάρτας microSD σε έως και 128 GB επιπλέον, με 2 GB μνήμης λειτουργίας (επαρκές για περισσότερα απ' όσα ακούγεται αρχικά) και επεξεργαστή Atom κάπως... αργούτσικο μεν, αλλά τετραπύρηνο. Αυτά περίπου τα χαρακτηριστικά είχε το θρυλικό Vaio X, το... Ultraportable της Sony πριν υπάρξουν Ultraportables (χειμώνας 2009) και το χρησιμοποιούμε ακόμη χωρίς πρόβλημα για μια σειρά από πράγματα. Φέτος όμως έχουμε 2015, όχι 2009. Πώς ανταποκρίνεται το Compute Stick στις λειτουργίες για τις οποίες θα ενδιαφερόταν να το αποκτήσει ένας καταναλωτής και να το συνδέσει σε μία τηλεόραση ή monitor σε ρόλο Η/Υ; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι: εξαρτάται. Από πολλά. Και εξηγούμε αναλυτικά.

Ένας οικιακός χρήστης θα ενδιαφερόταν να καταβάλλει μόλις €170 για να αγοράσει και να συνδέσει ένα Intel Compute Stick είτε στην τηλεόραση του σαλονιού, είτε σε κάποια οθόνη H/Y με θύρα HDMI, για τέσσερις συγκεκριμένες χρήσεις που μπορούμε να σκεφτούμε: για Web browsing/social media, για όχι πολύ απαιτητική δουλειά, για αναπαραγωγή multimedia υλικού και ίσως για casual games. Την τελευταία αυτή χρήση την αποκλείσαμε γρήγορα, καθώς σχετικές δοκιμές ακόμη και με τους λιγότερο απαιτητικούς τίτλους της βιβλιοθήκης PC games μας από την υπηρεσία Steam μάς... έπεισαν και πρακτικά γι' αυτό που περιμέναμε: το υποσύστημα γραφικών του Compute Stick δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αποδώσει γραφικά ανάλυσης 1080p (αυτή είναι η υψηλότερη δυνατή ανάλυση που προσφέρει και δεν έχει νόημα στην τηλεόραση να παίζουμε σε... window!) σε ο,τιδήποτε. Ένα το κρατούμενο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ