Intel Compute Stick

Εντυπωσιακά μικρό, χρήσιμο... υπό όρους

Δύο: για απλό Web browsing και περιπλάνηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης το Compute Stick είναι επαρκέστατο... με την προϋπόθεση να μην έχει κανείς ενεργά 50 tabs σε ένα παράθυρο του Chrome. Τότε το προϊόν της Intel συναντά τα όριά του γρήγορα (αλλά ένας απλός χρήστης δεν θα είχε ενεργά πιο πολλά από 5-6 tabs ούτως ή άλλως). Για όχι απαιτητική δουλειά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν εγκαταστήσαμε το Microsoft Office, όμως με το Office Online και το Google Docs δεν αντιμετωπίζει κανείς προβλήματα - με δεδομένους τους περιορισμούς για πολύ "βαριά" χρήση των browsers βέβαια. Εκτελέσαμε με επιτυχία και άνεση, δε, και μία σειρά από δοκιμασμένα κι αγαπημένα apps και απλοϊκά 2D games από το Store των Windows 10, και πάλι ωστόσο ένα-ένα. Η μνήμη λειτουργίας των 2 GB και ο αργός σε ταχύτητες αποθηκευτικός χώρος δεν επιτρέπουν υψηλότερες απαιτήσεις.

Εκεί που μάς περίμενε μία μικρή απογοήτευση, ομολογούμε, ήταν στο θέμα της αναπαραγωγής πολυμέσων. Εν έτει 2015 περιμέναμε πως, τουλάχιστον, τα αρχεία video ανάλυσης 1080p θα αναπαράγονταν χωρίς πρόβλημα - για υλικό 4Κ βέβαια ούτε λόγος αφού δεν υποστηρίζεται καν ως ανάλυση... αλλά δεν είχαμε τόσο υψηλές προσδοκίες ούτως ή άλλως) Στην πράξη όμως τα clip 1080p άλλοτε αναπαράγονταν ομαλά, άλλοτε όχι. Το περίεργο είναι πως το ίδιο συνέβαινε και με τα clip ανάλυσης 720p, επίσης... άλλοτε ναι κι άλλοτε όχι, γεγονός που "πρόδιδε" περισσότερο μη αποδοτικούς drivers γραφικών παρά κάτι άλλο. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο πριν από αρκετές ημέρες τελικά εγκαταστήσαμε τα Windows 10 στο Intel Compute Stick (πωλείται με τα Windows 8.1 with Bing προεγκατεστημένα), με την ελπίδα οι νεότεροι drivers να βελτιώσουν τα πράγματα. Τα βελτίωσαν - ολοφάνερα αλλά όχι θεαματικά. Κάτι που σημαίνει, φυσικά, πως η Intel μπορεί να προσφέρει ακόμη καλύτερους drivers γραφικών για το προϊόν της στο μέλλον (ήδη βελτίωσε αυτούς για το υποσύστημα ήχου και τη διασύνδεση Bluetooth).


Τα υπόλοιπα προβλήματα που αναφέρουν συνήθως άλλοι συνάδελφοι - την μία και μοναδική θύρα USB, την χαμηλής απόδοσης ασύρματη σύνδεση Wi-Fi όταν είναι συνδεδεμένο ασύρματα και κάποιο περιφερειακό πληκτρολόγιο ή mouse μέσω Bluetooth - δεν τα αντιμετωπίσαμε, ακριβώς επειδή είμασταν... προετοιμασμένοι: απλώς συνδέσαμε στην μία του USB ένα Microsoft All-in-One Media Keyboard, πληκτρολόγιο που φέρει επιφάνεια αφής αντί για mouse, και... όλα ΟΚ. Είναι, ωστόσο, κι αυτοί περιορισμοί που θα πρέπει να ληφθούν στα υπ' όψιν, ειδικά αν σκοπεύει κανείς να χρησιμοποιήσει την θύρα USB για αποθηκευτικό χώρο. Εκεί μία κάρτα microSD - με προσαρμογέα για μεγαλύτερη, "κανονική" θύρα SD - έλυσε το πρόβλημα για μας, όμως παραμένει ένα extra κόστος για τον επίδοξο χρήστη του προϊόντος αυτού, όσο μικρό κι αν τυγχάνει το συγκεκριμένο.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, για το Intel Compute Stick έχουμε να πούμε τρία πράγματα. Πρώτον, είναι το πιο ενδιαφέρον "πειραματικού" τύπου PC με το οποίο είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε εδώ και πάρα, πάρα πολύ καιρό - το χαμηλό του κόστος το καθιστά σχετικά εύκολη αγορά, ακόμη και για να διαπιστώσει κανείς μέχρι πού μπορεί να το ωθήσει με βελτιστοποίηση των Windows και αλλαγές στο BIOS! Δεύτερον, για απλές Δικτυακές εργασίες στο σπίτι προτείνεται, μεν, αλλά ως "υποκατάστατο" ενός π.χ. Media Center PC όχι, λόγω των όσων διαπιστώσαμε στις δοκιμές μας. Είναι, ωστόσο, ουκ ολίγα τα πιθανά σενάρια χρήσης του τα εταιρικά, ειδικά σε επιχειρήσεις που στηρίζονται στις Δικτυακές υπηρεσίες των Google και Microsoft. Τρίτο και ίσως πιο σημαντικό: το Compute Stick είναι ολοφάνερα ένα προϊόν που δίνει μία πρώτη γεύση "των πραγμάτων που θα έλθουν" και αξίζει αναγνώρισης ακόμη και μόνο γι' αυτό. Ήδη η Intel έχει κάνει αναφορά σε πιθανό Compute Stick με επεξεργαστή Skylake (άρα σημαντικά καλύτερο υποσύστημα γραφικών) για τα μέσα του 2016. Τότε και ακόμη παραπέρα... ποιός ξέρει; Ανυπομονούμε να το μάθουμε!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ