HP: Και στα tablets με WebOS

Νέος ανταγωνιστής του iPad, το καλοκαίρι

Ήταν ένα καλό... χαστούκι υπενθύμισης αυτό που συνέβη πριν από μερικές ώρες στο San Fransisco: ενώ το ενδιαφέρον όλων μας είχε εστιαστεί στο iPad 2 της Apple και σε όποιους αντιπάλους του φέρουν στο προσκήνιο ανεξάρτητοι κατασκευαστές αξιοποιώντας το Android 3.0, η Hewlett-Packard "έβγαλε λαγό από το καπέλο της" αξιοποιώντας αντίστοιχα την τεχνογνωσία της Palm και το δικό της λειτουργικό, το περίφημο WebOS. Και ξαφνικά, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε σε λίγο καιρό τρίτο διεκδικητή των χρημάτων μας για το πρώτο ή το επόμενο tablet μας!

Η αλήθεια είναι πως η HP δεν είχε βγει ποτέ από το παιχνίδι αυτής της νέας, πολλά υποσχόμενης κατηγορίας - επέλεξε να το προσεγγίσει διαφορετικά όμως. Αντί να κατασκευάσει tablet βασισμένο σε Windows 7, όπως παραδοσιακά θα έκανε, εξαγόρασε την Palm: μία εταιρεία που δημιούργησε μεν ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές στο πρόσωπο του WebOS, είχε όμως πρόβλημα στην εμπορική διάθεση και προώθηση των προϊόντων της (όπως αποδείχθηκε με το Palm Pre). To WebOS σε συσκευές της HP, όμως...; Αυτό θα είχε εντελώς διαφορετικές προοπτικές. Και τις έχει.

Στην συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ώρες στο San Fransisco, η HP επέδειξε το TouchPad, το πρώτο της tablet που στηρίζεται στο WebOS. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ ενδιαφέροντα: επεξεργαστής δύο πυρήνων στα 1.2 GHz, 1 GB μνήμης, οθόνη 10 ιντσών ανάλογη του iPad (1024x768 pixels), κάμερα των 1.3 Megapixel στην πρόσοψη, όλων των ειδών οι αισθητήρες και φυσικά πλήρης ασύρματη διασύνδεση. To TouchPad είναι κατά τι βαρύτερο του παρόντος iPad αλλά κατά τι λεπτότερο επίσης. Θα διατίθεται, αναμενόμενα, τόσο σε διαφορετικές χωρητικότητες (16 και 32 GB) όσο και με δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή όχι.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της παρουσίασης είναι οι εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις που απέσπασε το WebOS σε χρήση στο TouchPad. Πρόκειται για ένα γρήγορο, μοντέρνο λειτουργικό με αληθινή δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα (multitasking) που καταφέρνει να είναι καλαίσθητο και εύχρηστο χωρίς να στερείται δυνατοτήτων. Στο event της HP, δε, επιδείχθηκε Web browisng με πλήρη υποστήριξη Flash αλλά και άψογη αναπαραγωγή video ανάλυσης 720p/1080p σε πλήρη οθόνη - όλα ενδεικτικά του πόσο ικανό, εν τέλει, είναι το WebOS. Χωρίς μάλιστα να έχει απόλυτα βελτιστοποιηθεί ακόμη για το συγκεκριμένο hardware.

Η έκδοση 3.0 του λειτουργικού που θα στηρίξει το TouchPad θα στηρίξει και δύο νέα κινητά της HP (τα Veer και Pre 3), με τα οποία μάλιστα μπορεί να ανταλλάξει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο αν η μία συσκευή απλώς... αγγίξει την άλλη (!). To μόνο που απομένει να μάθουμε είναι η τιμή πώλησης του TouchPad - καθώς και οι προθέσεις της HP όσον αφορά την στήριξη ανεξάρτητων εταιρειών ανάπτυξης apps - για να έχουμε μια ιδέα του πώς θα σταθεί απέναντι στο iPad 2 και τα Android tablets το καλοκαίρι. Όπως πάντα, λοιπόν, εν αναμονή. Με εντονότερο ενδιαφέρον όμως αυτή τη φορά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ