Google OS: προ των πυλών

Των πυλών του 2010, δηλαδή - τα νέα στοιχεία;

Οι προθέσεις της Google, μίας από τις εταιρείες που αληθινά διαμορφώνουν το τοπίο του Internet με τις αποφάσεις και τις κινήσεις τους τα τελευταία χρόνια, είχαν γίνει γνωστές από το καλοκαίρι ή και ακόμη νωρίτερα: αντιπαράθεση με τη Microsoft, ανάμεσα στα άλλα, και στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων. Γι' αυτό που αποκαλούμε Google OS είχαμε μόνο μια γενική ιδέα μέχρι πρόσφατα, η Google όμως παρουσίασε αναλυτικότερα από ποτέ χθες το όραμά της γι' αυτό - και οι λεπτομέρειες είναι αρκετές για να φέρουν νέα δεδομένα στην αγορά, παρά το γεγονός ότι προϊόντα βασισμένα σε αυτό δεν πρόκειται να δούμε στα καταστήματα, σύμφωνα με την ίδια την αμερικανική εταιρεία, πριν από 10 μήνες το λιγότερο.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, από την χθεσινή παρουσίαση της Google μπορεί να κρατήσει κανείς τα εξής. Το όλο "λειτουργικό" είναι όντως ένα σώμα κώδικα που παρακάμπτει πολλά από τα τυπικά στάδια εκκίνησης π.χ. των Windows, ένα "κέλυφος" μέσα στον οποίο εκτελείται αυτόματα μία ειδική έκδοση του browser της Google, ο Chrome. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Αποτέλεσμα: εκκίνηση στην οθόνη login σε 7 δευτερόλεπτα, χρήση εφαρμογών στα επόμενα 4. Όλα τα προγράμματα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι χρήστες είναι εφαρμογές Web, τίποτε δεν θα "εγκαθίσταται" με την τυπική έννοια, τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται στον εκάστοτε Η/Υ που εκτελεί Google OS θα είναι τα λιγότερα δυνατά. Ακόμη και οι ρυθμίσεις που περιέχουν τις προτιμήσεις του χρήστη συνδέονται με το acccount του Gmail του, οπότε οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει... οποιοδήποτε PC εκτελεί Google OS, με απλό login.

Άλλα σημαντικά στοιχεία: ο ειδικά σχεδιασμένος browser του Google OS - αυτό που θα βλέπει μπροστά του ο χρήστης ουσιαστικά - θα μπορεί να αξιοποιήσει επεξεργαστές με πολλαπλούς πυρήνες αλλά και κάρτες γραφικών για να επιταχύνει τις λειτουργίες του. Αρχεία που χρησιμοποιεί ο χρήστης δεν θα μπορούν να ανοίγονται μόνο με εφαρμογές της Google (π.χ. Google Docs) αλλά και άλλες υπηρεσίες ή προγράμματα (π.χ. MS Office Online) με την προϋπόθεση να είναι αμιγώς online. Και ναι, το όλο σύστημα επιτρέπει την εκτέλεση πολλαπλών Web εφαρμογών ταυτόχρονα και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους, ασχέτως αν αυτές "ζουν" μέσα στο παράθυρο του Chrome.

Όλα αυτά πολύ ενδιαφέροντα, βέβαια, όμως... αρνούμαστε να ενθουσιαστούμε ακόμη - κι όχι επειδή βρισκόμαστε ένα χρόνο μακριά από την επίσημη εμφάνιση του Google OS 1.0. Αρνούμαστε να ενθουσιαστούμε γιατί το νέο λειτουργικό, αν και υποτίθεται προσπάθεια που στηρίζεται από την κοινότητα του "ανοιχτού λογισμικού" (open software), δεν θα είναι διαθέσιμο σε όλους για download και εγκατάσταση. Θα διατίθεται μόνο προεγκατεστημένο σε ειδικά διαμορφωμένα netbooks και μικρά laptops, επειδή - όπως υποστηρίζει η Google - ο τρόπος που το Google OS λειτουργεί είναι άμεσα συνδεδεμένος με το hardware στο οποίο εκτελείται. Μέχρι να δούμε πώς αυτό υλοποιείται και αποδίδει πρακτικά, λοιπόν, κρατάμε... μικρό καλάθι. Κι ας εκπλαγούμε με τα πολλά... κεράσια, όταν έλθει η ώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ