Google και στις τηλεοράσεις

Συμμαχία της με Intel, Sony και Logitech για την TV του αύριο

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως από τις τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρείες, πριν από κάποιες ημέρες η Google, η Intel, η Sony και η Logitech ήλθαν σε συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος παροχής και διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου για τηλεοράσεις. Αυτό ονομάζεται Google TV και θα αναλάβει να φέρει το Διαδίκτυο πιο κοντά στους καταναλωτές, είτε σε μορφή εξωτερικής συσκευής που θα συνδέεται με τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας επόμενης γενιάς είτε σε μορφή κατάλληλη για ενσωμάτωση σ' αυτές. Με τη χρήση του συστήματος αυτού - που θα βασίζεται στο λειτουργικό Android και θα αξιοποιεί μία σειρά από εφαρμογές - ο θεατής θα έχει πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα πληροφοριών που βρίσκονται στο Internet, απευθείας και χωρίς την ανάγκη κάποιου player ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τη Google και την Intel να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στο χώρο της τηλεόρασης, ενώ από την άλλη πλευρά η Sony ευελπιστεί να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, προωθώντας την εν λόγω τεχνολογία σε νέες τηλεοράσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google εμπλέκεται με την αγορά της τηλεόρασης: πριν τρία χρόνια είχε ξεκινήσει να προσφέρει το Google TV Ads, ένα πρόγραμμα προώθησης διαφήμισης σε δορυφορικά συστήματα και δίκτυα οπτικών ινών, το οποίο όμως ποτέ δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Στόχος του Google TV είναι να δημιουργηθεί ένα εύκολο στη χρήση, καλαίσθητο, κατανοητό περιβάλλον, όπου ο χρήστης-τηλεθεατής θα μπορεί με απλές εντολές να διαχειριστεί το λογαριασμό του στο Twitter ή στο Netflix, να μπορεί να αναζητήσει videos εύκολα στη βάση δεδομένων του YouTube και γενικώς να αξιοποιεί παρόμοιες Δικτυακές υπηρεσίες. Το εγχείρημα στοχεύει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός τύπου Application Store, όπου ο ίδιος ο καταναλωτής θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν ή να αγοράζει τις εφαρμογές που επιθυμεί, ώστε να παραμετροποιεί το περιβάλλον της Google TV όπως γίνεται στα σύγχρονα smartphones. Μέσα στους επόμενους μήνες η Google θα διαθέσει σε τρίτους προγραμματιστές τα απαραίτητα προγραμματιστικά εργαλεία, ώστε το όλο σύστημα να είναι έτοιμο ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Από τα παραπάνω βέβαια προκύπτει η βεβαιότητα σχεδόν ότι τηλεόραση με το Google TV δεν πρόκειται εύκολα να δούμε πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Εξάλλου στο εγχείρημα συμμετέχει και η Logitech με "αποστολή" να σχεδιάσει και να παράξει τα σχετικά περιφερειακά - τηλεχειριστήρια, ασύρματα πληκτρολόγια κλπ. - οπότε στην εξίσωση συνυπολογίζεται και η δική της εμπλοκή. Το θέμα προβλέπεται να εξελιχθεί σε άκρως ενδιαφέρον, πάντως, τους επόμενους μήνες, οπότε... μείνετε συντονισμένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ