Επεξεργαστές Ivy Bridge: επιτέλους, εδώ

Μαζί τους μία νέα γενιά PC που θέτει σε πλεονεκτική θέση την Intel

Μετά από... επίσημη προαναγγελία 2 ημερών - κατά τις οποίες η Intel είχε μεν ανακοινώσει την κυκλοφορία των νέων της προϊόντων, αλλά ούτε διαθέσιμα μπορούσε να τα βρει κανείς, ούτε αξιολόγησή τους είχε δημοσιευτεί - φαίνεται πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την είσοδο των επεξεργαστών Ivy Bridge στην αγορά. Πρόκειται για τους επεξεργαστές που διαδέχονται τους άκρως επιτυχημένους Sandy Bridge, όπως τα παρόντα μοντέλα Core i5 και Core i7 - καθώς και τους πρώτους που αξιοποιούν τον "3D" σχεδιασμό Trigate, για τον οποίο μάθαμε για πρώτη φορά πέρυσι τέτοιο καιρό. Είναι, δε, οι πρώτοι επεξεργαστές όχι μόνο της Intel, αλλά οποιασδήποτε εταιρείας, που αξιοποιούν μέθοδο κατασκευής στα 22nm, την λεπτομερέστερη στον κόσμο. Οι πρώτες αντιδράσεις, λοιπόν;

Σύμφωνα με τον - σχετικά μικρό για την ώρα - αριθμό από εξειδικευμένα Web sites που έκαναν τις απαραίτητες τεχνικές μετρήσεις των νέων Core i7 3770, των πρώτων Ivy Bridge δηλαδή, η πρώτη εικόνα που έχουμε από τους νέους επεξεργαστές της Intel είναι θετική, αλλά όχι ενθουσιώδης. Συγκεκριμένα: πρακτικά δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της αμερικανικής εταιρείας για "20% περισσότερη ισχύ με 20% λιγότερη κατανάλωση". Η διαφορά στην ισχύ κυμαίνεται κατά μέσο όρο από το 8% έως το 12%, ενώ η κατανάλωση είναι ακριβώς η ίδια με αυτή των Sandy Bridge σε αδρανή κατάσταση και κατά 10% μικρότερη (από 95 Watt σε 77) σε κατάσταση πλήρους φόρτου λειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, σαφέστατα σημαντικότερα ωφέλη έχουν να περιμένουν οι χρήστες από το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών των Ivy Bridge (το HD4000) σε σχέση με αυτό των Sandy Bridge (HD3000). Το πρώτο είναι πλέον απόλυτα ικανό να αποκωδικοποιήσει οποιουδήποτε είδους υλικό video σε υψηλή ευκρίνεια, αλλά και να το επεξεργαστεί για τη βελτιστοποίηση της εικόνας (post processing), κάτι που είχε πρακτικά καταστεί ανέφικτο με το δεύτερο. Το πολύ ενδιαφέρον αυτό χαρακτηριστικό των Ivy Bridge τους καθιστά επεξεργαστές που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις όσων χρησιμοποιούν Media Center PC - αναμένουμε να δούμε και μερικά πολύ κομψά τέτοια από κατασκευαστές όπως η Acer ή η Dell.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ