Επεξεργαστές Ivy Bridge: επιτέλους, εδώ

Μαζί τους μία νέα γενιά PC που θέτει σε πλεονεκτική θέση την Intel

Όσον αφορά στα PC games, πάντως, ενώ το HD4000 είναι κατά πολύ ισχυρότερο του HD3000, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις απαιτήσεις των καλύτερων σύγχρονων παραγωγών για Η/Υ, ειδικά σε υψηλές αναλύσεις και τα εφέ βελτιστοποίησης της εικόνας ενεργοποιημένα. Για απλά 3D games και χαμηλές αναλύσεις ένας επεξεργαστής Ivy Bridge από μόνος του πιθανώς αρκεί, αλλά δεν καταργεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη για ξεχωριστή κάρτα γραφικών, ακόμη και μία μεσαίων επιδόσεων.

Όχι ενθαρρυντικά είναι και τα νέα για τους έμπειρους χρήστες PC που σκοπεύουν να υπερχρονίσουν (overclock) έναν Ιvy Bridge: οι νέοι επεξεργαστές αυτορρυθμίζονται (Turbo Boost) σε περισσότερα MHz με πιο έξυπνο τρόπο και συχνότερα σε σχέση με τους Sandy Bridge, δεν είναι όμως τόσο "ανεκτικοί" όσο οι δεύτεροι, ακόμη και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων ψύξης. Από μόνος του ένας Ivy Bridge θα "ανέβει", όταν κρίνει πως χρειάζεται, από τα 3.5 GHz λειτουργίας στα περίπου 4.5 (με την απλή δική του ψύκτρα αέρα), αλλά όχι πολύ πέρα από αυτό.

Η αλήθεια είναι πως οι Ivy Bridge δεν θα πρέπει να κριθούν αυστηρά από τόσο νωρίς, για πολλούς λόγους. Αφενός, δεν έχουμε δει τους ισχυρότερους εξαπύρηνους τέτοιους επεξεργαστές - ο i7 3770 είναι τετραπύρηνος και "μέσου επιπέδου". Αφετέρου, δεν έχουμε διαπιστώσει τί ωφέλη θα φέρουν πρακτικά οι δύο πυρήνων εκδόσεις τους (σε αυτές αναφέρονταν οι καθυστερήσεις που παραδέχθηκε η Intel). Οι εκδόσεις αυτές προορίζονται για χρήση σε φορητές συσκευές - πανάλαφρα laptop και tablet - και έχουν στόχο να προσφέρουν περισσότερη ισχύ από ποτέ σε συνδυασμό με πολύ καλή αυτονομία. Άλλωστε, μπορεί να μην φαίνεται ακριβώς... υποχρεωτική η αναβάθμιση από έναν επεξεργαστή Sandy Bridge, όμως με τον i7 3770 να κοστίζει πρακτικά όσο ο παρών i7 2600, θα ήταν ανόητο να μην προτιμήσει κανείς τον δεύτερο κι όχι τον πρώτο αν αγοράζει καινούργιο έτοιμο ή ειδικά διαμορφωμένο PC. Καλή αρχή, λοιπόν, και... βλέπουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ