Core i9: Πρωταθλητής καθ' οδόν

Σημαντικά ταχύτερος από τους σημερινούς i7, εδώ μέχρι το Μάρτη

Αν και βρίσκεται ακόμη το λιγότερο δύο μήνες μακριά από την ευρεία διάθεσή του στην αγορά, ο επεξεργαστής της Intel που θα διαδεχθεί τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή της αμερικανικής εταιρείας βρήκε πρόσφατα το δρόμο του στα πρώτα εργαστήρια δοκιμών μεγάλων Web sites του εξωτερικού. Πρόκειται για τον πρώτο επεξεργαστή της σειράς που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ως Gulftown, σειρά που θα διαδεχθεί μελλοντικά τη σειρά που σήμερα γνωρίζουμε ως Core i7. Οι Gulftown θα χαρακτηρίζονται από τρία πράγματα: τη νέα μέθοδο κατασκευής των 32 nm, την αυξημένη ειδική μνήμη cache τρίτου επιπέδου, αλλά και περισσότερους από τους 4 πυρήνες που έχουν μέχρι στιγμής όλοι οι i7. Η αμερικανική εταιρεία θα αρχίσει με 6, με στόχο να παρουσιάσει μοντέλα των 8 πυρήνων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Από τα τεστ ενός συγκεκριμένου Web site, του πολωνικού PC Lab - το άρθρο έχει στο μεταξύ αποσυρθεί, προφανώς μετά από παρέμβαση της Intel - αποδεικνύεται αυτό που περιμέναμε ή ελπίζαμε βάσει των όσων έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα η αμερικανική εταιρεία. Οι Gulftown (ή Core i9 όπως πιθανότατα θα λέγονται) προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους σημερινούς Bloomfield, μιλώντας πάντοτε για τις ίδιες συχνότητες λειτουργίας: μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και λιγότερη έκλυση θερμότητας, ως αποτέλεσμα της καλύτερης μεθόδου κατασκευής, αλλά και αύξηση των επιδόσεων κατά 35-40% σχεδόν (!) σε όλες εκείνες τις εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιήσουν τους δύο extra πυρήνες.

Οι Gulftown όταν κυκλοφορήσουν, βέβαια, δεν αναμένεται να είναι... προσιτοί ακριβώς. Ως κορυφαίοι θα κοστίζουν κοντά στα 1000 ευρώ - όπως κοστίζει αυτή τη στιγμή ο Core i7 975 Extreme Edition - ή ακόμη περισσότερο. Το καλό είναι ότι δεν θα απαιτούν νέο motherboard ή/και μνήμες, καθώς οποιοδήποτε με chipset Χ58 μπορεί να τους φιλοξενήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεστ που προαναφέραμε έγιναν σε τέτοια παρόντα motherboards, τα οποία δεν είχαν δεχθεί τα απαραίτητα updates για να χρησιμοποιήσουν το εργαστηριακό δείγμα του Gulftown - οπότε περιμένουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις απ' αυτόν, όταν επισήμως διατεθεί στην αγορά. Εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ