Canon HF10

Υψηλή ευκρίνεια, υψηλή ποιότητα

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Canon

Οι βιντεοκάμερες είναι η... δεύτερη πιο "hot" κατηγορία συσκευών υψηλής ευκρίνειας αυτή τη στιγμή - η πιο "hot" είναι φυσικά οι τηλεοράσεις, ελέω Euro (ασχέτως αν όχι σε... hi-def, αλλά ούτε σε... 16:9 δεν θα τα παρακολουθήσει πάλι τα ματς ο "Ευρωπαίος" Έλληνας χάρις στην κρατική τηλεόραση). Αλλά και οι δεύτερες, ως... δικαιολογία για τις πρώτες μπορούν να χρησιμεύσουν, με άνεση μάλιστα: "Μα, αγάπη μου, τώρα που έχουμε panel υψηλής ευκρίνειας, σε συμβατική ευκρίνεια θα απαθανατίσουμε τις διακοπές μας στην εξωτική ____ ...;" (συμπληρώνουμε καταλλήλως και με χιούμορ). Καμία απορία λοιπόν που αυτήν την εποχή έχουμε μια σειρά από νέες βιντεοκάμερες στην αγορά, ανάμεσα στις οποίες η HF10 της Canon ξεχωρίζει, έστω και με το ανάλογο τίμημα.

Η HF10 είναι η πρώτη απόπειρα της Canon για μία βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας με αποθηκευτικό μέσο χωρίς κινητά μέρη (σκληρό δίσκο ή DVD): η συσκευή ενσωματώνει τόσο μνήμη Flash - και μάλιστα γενναίο ποσό, 16 GB - όσο και υποδοχή καρτών μνήμης SD ή SDHC, που εξασφαλίζουν μεγάλη ταχύτητα εγγραφής και χωρητικότητα έως και 16 GB επιπλέον. Ο εξ ορισμού χώρος αρκεί για εγγραφή υλικού 6 ωρών στην κατώτερη δυνατή ποιότητα και περίπου 2.5 στην ανώτερη, αξιοποιώντας το πρότυπο AVCHD για την εγγραφή του video σε αρχεία. Το φορμά αυτό προσφέρει την πλήρη ανάλυση των 1920x1080 pixel σε υψηλό ρυθμό διαμεταγωγής των δεδομένων (17 Mbps για τους γνωρίζοντες) και σχετικά χαμηλή συμπίεση, διατηρώντας εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό της οπτικής πληροφορίας που συλλαμβάνεται από το φακό, ανέπαφη. Το μόνο "πρόβλημα" σε όλα αυτά: αν θέλει κανείς να επεξεργαστεί τα αρχεία video που προκύπτουν από την HF10 με μεγάλη λεπτομέρεια, καλό θα ήταν να... "εξοπλιστεί" με ένα ικανό PC. Για "τα βασικά", πάντως, το συνοδευτικό software που προσφέρει η Canon κρίνεται - για την πλειοψηφία των χρηστών - αρκετό.

Τα αποτελέσματα που μπορεί να αποδώσει η HF10 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε περιπτώσεις αληθινά ως... "υπεράνω κριτικής" (πάντοτε με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε καταναλωτική και όχι επαγγελματική κάμερα). Σε συνθήκες ευνοϊκού φωτισμού η συσκευή συλλαμβάνει απίθανα πολλές λεπτομέρειες, ομαλές διαβαθμίσεις στα παρεμφερή και "δύσκολα" χρώματα, αλλά και τους σωστούς τόνους στις γνωστές "προβληματικές" γκάμες (όπως αυτή του ανθρώπινου δέρματος). Η ανάλυση και ο ποιοτικός φακός βοηθούν πάρα πολύ στην ποιότητα της εικόνας, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα κάτω από κακές συνθήκες φωτισμού: ο κόκκος είναι παρών αλλά όχι τόσο ενοχλητικός όσο συνήθως, παρ' ότι το flash είναι μάλλον αδύναμο. Ο ήχος που συλλαμβάνεται από το ενσωματωμένο μικρόφωνο είναι δύο καναλιών αλλά διαυγέστατος (για τους απαιτητικούς συνδέεται και εξωτερικό μικρόφωνο μεγαλύτερης εμβέλειας), ενώ ακόμη και οι... φωτογραφίες που συλλαμβάνει η HF10, στα 3.2 megapixel, είναι ανέλπιστα καλές για πρόταση του είδους.

Το όλο "πακέτο" της Canon εμφανίζεται πληρέστατο σε όλα τα στοιχεία του. Από τον όμορφο σχεδιασμό, το μικρό βάρος και το βολικό "κράτημα", μέχρι την ευκρινή οθόνη προεπισκόπησης, την ικανοποιητικότατη αυτονομία, τη διασύνδεση μέσω HDMI με τηλεοράσεις και μέσω USB 2.0 με PC, η HF10 "τα έχει όλα". Κι όταν ένα προϊόν "τα έχει όλα" και... το ξέρει, το κόστος είναι πάντοτε αυξημένο. Η συγκεκριμένη βιντεοκάμερα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού η προτεινόμενη λιανική τιμή των 1200 ευρώ μπορεί να μειωθεί σε έναν βαθμό με έρευνα αγοράς, όχι όμως πολύ - και ο,τιδήποτε άνω των 1000 ευρώ έχει να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό, κυρίως από προϊόντα των Sony και Panasonic. Η HF10 καταφέρνει να ξεχωρίσει χάρις στα έξοχα αποτελέσματά της (που προσφέρει και χωρίς την ανάγκη λεπτομερών ρυθμίσεων, έστω κι αν οι τελευταίες είναι παρούσες για τους "μυημένους") και το ασυνήθιστα προσεγμένο σύνολο που συνθέτει ως προϊόν. Ο νοών, νοείτω...

Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ