AΤΙ 5970: ο... βασιλιάς του μήνα

Νέα κάρτα γραφικών της ATI/AMD, η top των Χριστουγέννων

Σε... πείσμα του κάθε αναλυτή σε ρόλο "Κασσάνδρας" (που κάθε χρόνο προβλέπει την εμπορική αποτυχία των hi-end καρτών γραφικών για PC λόγω υψηλού κόστους και μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας), η AMD επιβεβαίωσε και έμπρακτα τις φήμες που την ήθελαν τον περασμένο μήνα να κυκλοφορεί μία κάρτα γραφικών ακόμη ισχυρότερη από την ήδη εξαιρετική ATI 5870. Πρόκειται για την ATI 5970, η οποία αξιοποιεί μεν τον ίδιο πυρήνα με την 5870, αλλά... εις διπλούν: υιοθετώντας την ίδια προσέγγιση με τις παλαιότερες HD 3870 X2 και HD 4870 X2, η νέα κάρτα συνενώνει δύο chip αντί για ένα, σε κατά τι χαμηλότερες συχνότητες λειτουργίας απ' ότι η 5870 αλλά, φυσικά, ενσωματώνοντας τη διπλάσια μνήμη (2 GB).

Το αποτέλεσμα; Εκρηκτικό! Όλες οι μετρήσεις που έχουν αναδεικνύουν την 5970 ως αδιαφιλονίκητα ισχυρότερη όλων των καρτών γραφικών αυτή τη στιγμή για PC, συμπεριλαμβανομένων και όλων των συνδυασμών SLI της nVidia. Ως "διπλή", βέβαια, η 5970 καταναλώνει σημαντικά περισσότερο ρεύμα από την 5870, σε κατάσταση αδράνειας όμως (π.χ. στο desktop των Windows) σχεδόν την ίδια, κάτι σημαντικό. Είναι μεγαλύτερη σε μήκος από τις μικρότερες αδελφές της, βέβαια, οπότε χρειάζεται ευρύχωρο case, από τις δοκιμές όμως διαπιστώθηκε ότι ψύχεται επαρκώς για να προσφέρει και αρκετό περιθώριο για overclocking - πάντοτε με το αντίστοιχο τίμημα στην κατανάλωση ρεύματος.

Με αυτά και με κείνα, η AMD έχει φέτος την αγορά των καρτών γραφικών πραγματικά δική της, από το μέσο τμήμα της αγοράς (ATI 5770) μέχρι το ανώτερο (ATI 5870) και το ανώτατο (ATI 5970). Όλες της οι κάρτες γραφικών υποστηρίζουν την DirectX 11, οπότε είναι ασφαλείς επιλογές για το μέλλον. Και με το πολυσυζητημένο επόμενο chipset της nVidia, το Fermi, ακόμη τρεις μήνες μακριά στην καλύτερη περίπτωση, η AMD έχει την ολοφάνερη ευκαιρία μιας επικερδούς εορταστικής περιόδου στο κοινό των PC gamers. Το απολύτως κορυφαίο βέβαια πάντοτε κοστίζει, γι' αυτό και δεν περιμένουμε την ΑΤΙ 5970 να διατεθεί στην ελληνική αγορά κάτω από τα 549 ευρώ όταν κυκλοφορήσει, όμως... όσοι πραγματικά τη χρειάζονται - υψηλές αναλύσεις και όλα τα εφέ βελτιστοποίησης ενεργά σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο - δεν πτοούνται από κάτι τέτοια! Σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ