Asus Eee Pad Transformer Prime

Από τα Android, το καλύτερο

Είδος: Tablet
Τιμή: €599,00

Εταιρία: Asus
Διανομή: Multirama

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι τα tablet συνεχίζουν να είναι μία από τις πλέον... hot κατηγορίες τεχνολογικών προϊόντων και πως, για τις εταιρείες που θα αποσπάσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς, "κρύβονται" από αξιοπρεπή έως θεαματικά κέρδη. Η Apple δικαίως έχει περίοπτη θέση (ή και πρακτικό... μονοπώλιο) μέχρι στιγμής με τα iPad, όχι μόνο επειδή αυτά είναι πολύ καλά προϊόντα, αλλά και επειδή ο ανταγωνισμός το 2011 απέτυχε να προσφέρει σοβαρές προτάσεις: τα tablet στηριγμένα στο Android 3.0/3.1 και "θέματα" είχαν, και υψηλές σχετικά τιμές, και όχι τίποτε το εξόχως χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον. Το 2012, ωστόσο, ενδέχεται να σημειωθούν σημαντικά βήματα μπροστά από τα tablet με Android, για περισσότερους του ενός λόγους - απτή απόδειξη, δε, το έξοχο Transformer Prime της Asus, για το οποίο στις επόμενες παραγράφους παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας.

Το Prime δεν κρύβει την επιθυμία του να... μιμηθεί τα iPad και ταυτόχρονα να διαφοροποιηθεί από αυτά. Η πρόσοψή του θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα tablet της Apple, μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς πως η πρόταση της Asus έχει σχεδιαστεί για να την κρατά κανείς κυρίως οριζόντια και όχι κάθετα. Η πίσω πλευρά του, με τους χαραγμένους ομόκεντρους κύκλους, ούτε μας ξένισε αλλά ούτε μας εντυπωσίασε - σίγουρα πάντως δεν αρκεί για να "κάνει τη διαφορά". Είναι λεπτό και ελαφρύτατο, ποιοτικής κατασκευής - η συναρμογή των τμημάτων του είναι - και το "κράτημά" του σταθερό, καθώς η συσκευή είναι "ζυγισμένη" σωστά. Με λίγα λόγια, είναι πιθανώς το πλέον ευπαρουσίαστο tablet με Android αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και το πιο όμορφο tablet της αγοράς.

Δύο είναι τα στοιχεία που, αμέσως-αμέσως, φέρνουν το Prime σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον προκάτοχό του και (για την ώρα) σε όλα τα άλλα tablet με Android. Ένα: το Tegra 3, το νέο chipset της nVidia για φορητές συσκευές που όντως φέρνει περισσότερη ισχύ και δυνατότητες στα tablet του 2012 σε σχέση με τα περυσινά. Δύο: η δυνατότητα τοποθέτησης του Prime σε ειδικό περιφερειακό, το οποίο φέρει πληκτρολόγιο κι επιπλέον θύρες επέκτασης. Σε συνδυασμό μ' αυτό το Prime γίνεται πρακτικά πλήρες laptop, με την αυτονομία του να εκτοξεύεται παράλληλα στις θεωρητικές 18 ώρες από τις πρακτικές 7 ή 8. O συνδυασμός της σημαντικής επεξεργαστικής δύναμης και της άνετης εισαγωγής κειμένου καθιστά το Prime, για πρώτη φορά ίσως, αληθινή εναλλακτική σε ένα laptop συγκρίσιμης φορητότητας (αν και το κόστος του πρώτου παραμένει συνολικά μεγαλύτερο). Για συγκεκριμένα σενάρια χρήσης, ωστόσο, πρόκειται όντως για ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ