Apple: καινούργιο mouse, μαγικό

Με στοιχεία χρήσης του... iPhone το νέο Magic Mouse

Οι φίλοι και οι φίλες που έχουν ακούσει τους ομηρικούς, συχνά ξεκαρδιστικούς καυγάδες ανάμεσα στους Mac lovers και τους PC lovers, ξέρουν ότι ένα επιχείρημα σχεδόν ποτέ δεν παραλείπουν οι δεύτεροι να... "καρφώσουν" στους πρώτους: "Ναι, καλά, ανακαλύψτε το δεξί πλήκτρο του mouse... και μετά μιλάμε!". Ε, αυτό το επιχείρημα μόλις εξανεμίστηκε, καθώς η Apple - της οποίας τα mouse ήταν όντως από τα χειρότερα της αγοράς - όχι απλώς έκανε την υπέρβαση, αλλά δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι επαναπροσδιόρισε χθες τα απανταχού... τρωκτικά, με το Magic Mouse. Και, έτσι γι' αλλαγή, δεν αναφερόμαστε στο προσεγμένο design ενός προϊόντος της, αλλά στο πώς μπορεί εν δυνάμει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αξιοπούμε αυτά τα περιφερειακά.

Το Magic Mouse δεν έχει πλήκτρα. Όλο το πάνω τμήμα της επιφάνειάς του είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα - όπως η οθόνη των iPhone για παράδειγμα - και ο χρήστης μπορεί να πατήσει οπουδήποτε πάνω σε αυτήν την επιφάνεια, και μάλιστα σε πολλαπλά σημεία. Στο κέντρο της και στην πάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας αυτής βρίσκονται τα... "εικονικά" δύο βασικά πλήκτρα (αριστερό και δεξί) από τα παραδοσιακά mouse, από κει και πέρα όμως ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τα πολλαπλά σημεία αφής με διάφορους τρόπους. Με απλή μετακίνηση του δείκτη πάνω ή κάτω, δεξιά ή αριστερά, είναι εφικτή η μετακίνηση μέσα σε Web σελίδες ή φωτογραφίες, ενώ το άγγιγμα δύο δακτύλων ταυτόχρονα ερμηνεύεται π.χ. ως μετάβαση στην επόμενη σελίδα ενός εγγράφου. Δεν είναι πολύ διαφορετική η συλλογιστική από αυτήν που αξιοποιούσε ήδη η Apple στo trackpad των laptop της, με τη διαφορά ότι αυτή τη λειτουργικότητα μπορεί να την αγοράσει κανείς πια και για τους υπάρχοντες desktop υπολογιστές της.

Το Magic Mouse είναι βέβαια αρκούντως καλαίσθητο, ως... είθισται πια για προϊόν της Apple, με λιτές και "καθαρές" γραμμές. Για την ασύρματη σύνδεσή του με τον όποιο υπολογιστή Mac - δεν είναι συμβατό με Windows... ακόμη - χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth και η Apple υποστηρίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα επί τρεις μήνες με ένα ζεύγος τυπικών μπαταριών ΑΑ. Το λογισμικό ελέγχου του μπορεί να παραμετροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το πώς θα χρησιμοποιούνται τα διαφορετικά "αγγίγματα" στην επιφάνεια του Magic Mouse από τις εφαρμογές. Η Apple θα προσφέρει από δω και στο εξής το νέο της mouse με κάθε καινούργιο Mac, οι κάτοχοι των παλαιότερων ωστόσο θα μπορούν να το αποκτήσουν και χωριστά, στην τιμή των 70 ευρώ περίπου. Για τις πρακτικές μας εντυπώσεις, επιφυλασσόμαστε αναφοράς - ελπίζουμε πολύ πολύ σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ