Apple iPad Mini

Από τα μικρά, το συνολικά καλύτερο

Είδος: Tablet
Τιμή: €339,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: Amazon UK

To πρόσφατο ταξίδι μας για την εκδήλωση της HP και την ανακοίνωση της υπηρεσίας HP Connected Music είχε ένα... απρόσμενο bonus: περνώντας από ένα εκ των δύο Apple Stores στο Παρίσι μπήκαμε απλώς για να δούμε αν όντως το iPad Mini, το νέο tablet της Apple, είχε εξαντληθεί και στην Ευρώπη πέραν των ΗΠΑ. Όπως αποδείχθηκε, οι Γάλλοι είναι μάλλον λιγότερο... fanboys από τους Αμερικανούς, καθώς το iPad Mini είναι εν αφθονία διαθέσιμο στο Παρίσι. Και μην ξέροντας πότε σκοπεύει η Apple να διαθέσει το νέο της προϊόν στη δική μας αγορά - η Ελλάδα δεν έχει συμπεριληφθεί στο "πρώτο κύμα" χωρών που το προσφέρουν - είπαμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να δώσουμε μία σαφή εικόνα του iPad Mini πριν από βρει το δρόμο του στα εδώ μαγαζιά. Μετά από μία εβδομάδα συμβίωσης μαζί του, λοιπόν, οι εντυπώσεις μας γι' αυτό και η συνολική μας γνώμη, ακολουθούν.

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στους πάντες - δεν βρέθηκε ούτε ένας φίλος ή φίλη κάτοχος προηγούμενου iPad που να μην το σχολιάσει - είναι το πόσο λεπτό και πόσο ελαφρύ είναι το Mini. Είναι σχεδόν σαν να μην... κρατά τίποτε κανείς όταν το χειρίζεται: είναι λεπτότερο από το iPhone 5 και έχουμε στην κατοχή μας smartphones βαρύτερα απ' αυτό! Το δεύτερο πράγμα είναι η οθόνη του: ναι, δεν είναι Retina όπως του iPad 3/4, είναι όμως το ίδιο ποιοτικής απόδοσης στα χρώματα, φωτεινή και κατά τι περισσότερο ευκρινής από του iPad 2: επειδή "στριμώχνει" τoν ίδιο αριθμό pixel σε μικρότερη διαγώνιο, αυτά δεν ξεχωρίζουν τόσο πολύ όσο στα δύο πρώτα iPad. Η οθόνη του είναι, με άλλα λόγια, καλύτερη απ' ότι την περιμέναμε - αν και προσβλέπουμε ανυπόμονα στη μέρα που η Apple θα ανακοινώσει Retina iPad Mini (έχοντας φροντίσει ανάλογα για το υποσύστημα γραφικών και την αυτονομία των 10 ωρών βέβαια).

Όσον αφορά στις επιδόσεις, αυτές είναι ακριβώς ό,τι αναμέναμε: το iPad Mini εμπεριέχει τα ίδια υποσυστήματα με το iPad 2 (στη βελτιωμένη δεύτερη έκδοσή του) και παραμένει "σβέλτο" σε όλες τις συνήθεις, καθημερινές αποστολές. Η επίσκεψη σε Web sites, τα Twitter, Facebook, Pinterest, η απεικόνιση ροής άρθρων με το Flipboard, όλα λειτουργούν άψογα. Το ίδιο ισχύει και για όλων σχεδόν των ειδών τις εφαρμογές γραφικών και ήχου, καθώς και για τη συντριπτική πλειοψηφία των games του App Store. Δεν συναντήσαμε, κατά βάση, κάποιο app για iPad που αρνήθηκε να λειτουργήσει σωστά στο Mini - ασφαλώς σημαντικό στοιχείο που θα επηρεάσει την απόφαση όσων ψάχνουν το πρώτο τους tablet.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στα πλέον εξελιγμένα games (που έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τους επεξεργαστές των iPad 3/4 και iPhone 4S/5), το iPad Mini αντιμετωπίζει ήδη κάποια μικρά προβλήματα κι ενδέχεται να μην μπορεί να τα αποδώσει ικανοποιητικά κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά τα games ωστόσο είναι πάρα πολύ λίγα στον αριθμό και δεν νομίζουμε πως επαρκούν για να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα του iPad Mini σε αυτόν τον σημαντικό τομέα ψυχαγωγίας. Έχει νόημα, άλλωστε, οι δημιουργοί games να κρατήσουν ως minimum απαιτήσεις συστήματος αυτές του iPad Mini για πολύ καιρό, τόσο επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός iPad 2 στην αγορά, όσο κι επειδή μόλις κυκλοφόρησε ο iPod Touch με τα ίδια ακριβώς υποσυστήματα. Δεν θα τεθεί θέμα "ανεπαρκούς hardware" για το iPad Mini σε games για πολύ, πολύ καιρό λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ