Sony HDR-TG3E

Τόση ομορφιά, τόση... ταλαιπωρία

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Sony

Όπως μπορεί να βεβαιώσει οποιοσδήποτε παρακολουθεί την αγορά της τεχνολογίας για κάποια χρόνια, "δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα" όταν αναφέρεται σε προϊόντα που φιλοδοξούν να πρωτοτυπήσουν ή να είναι τα πρώτα που "εξερευνούν νέα όρια" στις κατηγορίες τους. Ως ένα βαθμό, λογικοί έως αναμενόμενοι οι "συμβιβασμοί": στο 99% των περιπτώσεων πρέπει όντως να γίνει αυτή η παραδοχή, αν θέλει κανείς να έχει συνεχώς "την τελευταία λέξη" της τεχνολογίας στην κατοχή του. Αλλά... υπάρχει και ένα όριο σε όλα αυτά. Και η νέα, sexy, πρωτοποριακή, πανέμορφη βιντεοκάμερα της Sony, η HDR-TG3E, το ξεπερνά κατά πολύ το όριο αυτό, ζητώντας να γίνουν υπερβολικά πολλοί συμβιβασμοί για να συμβιώσει κανείς μαζί της. Και είναι κρίμα.

Είναι κρίμα γιατί είναι απίστευτα εύκολο να... ερωτευτεί κανείς αυτή τη βιντεοκάμερα μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά που θα την πρωταντικρύσει. Είναι υπέροχα σχεδιασμένη, συμπαγής, μικρή σε διαστάσεις και βάρος (έχουμε δει... μεγαλύτερα κινητά τηλέφωνα), με "λιτό και απέριττο" στυλ που - όταν είναι κλειστή - αποπνέει την αίσθηση του... "αντικειμένου του πόθου" που συνδέει κανείς με τα προϊόντα της Apple συνήθως (έστω κι αν η Apple δεν αγαπά και τόσο το κράμα τιτανίου ως υλικό κατασκευής). Επίσης, είναι κρίμα γιατί όταν η TG3E συνδεθεί με οθόνη FullHD μέσω HDMI, μπορεί να θαυμάσει κανείς κινούμενη εικόνα και φωτογραφίες ποιότητας που ομολογούμε ότι δεν περιμέναμε να συλλάβουμε με βιντεοκάμερα σχεδόν... "τσέπης". Ποιότητας αρκετά υψηλής για σχεδόν όλες τις "καθημερινές αποστολές" μιας συσκευής όπως αυτή, αν οι συνθήκες φωτισμού είναι ευνοϊκές και ο κάτοχός της έχει εξοικειωθεί με τη χρήση της.

Είναι το... μεσοδιάστημα, από την "πρώτη ματιά" μέχρι την σύνδεση για θέαση σε panel υψηλής ευκρίνειας, αυτό που αμαυρώνει τελικά την εικόνα της TG3E. Είναι η οθόνη προεπισκόπησης που, όντας αφής, χρησιμοποιείται μεν για το χειρισμό, αλλά... ταλαιπωρώντας το χρήστη με τα δυσνόητα και αντιλογικά δομημένα menu, τα δύσχρηστα σημεία επιλογών στο κάτω της μέρος και τις αντανακλάσεις κάτω από το φως του ήλιου (η φωτεινότητα στο maximum λύνει αυτό το πρόβλημα, αλλά εξαντλεί τη μπαταρία "εν ριπή οφθαλμού"). Είναι η μέθοδος αποθήκευσης, αποκλειστικά σε Memory Stick Pro Duo, η οποία περιορίζει την εγγραφή υλικού στα... 25 λεπτά σε maximum ποιότητα με την συνοδευτική κάρτα μνήμης των 4 GB: ο χρήστης πρέπει είτε να αγοράσει μεγαλύτερη κάρτα, είτε να μεταφέρει μαζί του και... laptop για να συγκεντρώνει εκεί βαθμιαία "το υλικό της ημέρας". Είναι η χαμηλή αυτονομία, που κυμαίνεται στα 45-60 λεπτά το πολύ και επιβάλλει ουσιαστικά επαναφόρτιση της μπαταρίας δύο και τρεις φορές μέσα π.χ. σε μία ημέρα διακοπών.

Ακόμη κι αν είναι διατεθειμένος να παραβλέψει κανείς, ωστόσο, τα παραπάνω και... σε πείσμα τις δυσχρηστίας της TG3E επιχειρήσει να αποσπάσει από αυτήν ποιοτικό video και φωτογραφίες, θα αντιμετωπίσει περαιτέρω "θέματα". Η κινούμενη εικόνα ανάλυσης 1920x1080 μπορεί να είναι όντως πάρα πολύ εντυπωσιακή όταν ο φωτισμός της λήψης είναι καλός και η εστίαση σωστή. Σε χαμηλό όμως φωτισμό, γοργή κίνηση και άλλες "δύσκολες" συνθήκες η ποιότητα της εικόνας μειώνεται αισθητά, αποκτώντας κόκκο, ασάφεια και "καμμένα" χρώματα. Οι φωτογραφίες των 5 megapixel που μπορεί να συλλάβει, επίσης, δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα, ακόμη και συγκριτικά με χαμηλότερης ανάλυσης ψηφιακές φωτογραφικές. Στα υπόψιν, τέλος, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι το συνοδευτικό λογισμικό που προσφέρει η Sony κατά βάση απλώς "περνά" το υλικό σε PC ή Mac, δεν παρέχει εργαλεία επεξεργασίας: γι' αυτό, λόγω της μορφής των αρχείων στην οποία αποθηκεύει η συγκεκριμένη βιντεοκάμερα, χρειάζεται ξεχωριστή εφαρμογή, που φυσικά κοστίζει έξτρα.

Από όλα τα παραπάνω, θα αποκόμιζε κανείς ιδιαίτερα εύκολα την εντύπωση ότι η TG3E είναι ένα κακό προϊόν. Αυτό είναι εν μέρει μόνο σωστό, δεν παύει ωστόσο να ισχύει στα μάτια όλων εκείνων που τοποθετούν την ευχρηστία πάνω από το εντυπωσιακό περίβλημα. Οι "θυσίες" που έχουν γίνει στο βωμό του όμορφου design και του μικρού μεγέθους για τη συγκεκριμένη βιντεοκάμερα "κάνουν δύσκολη" τη ζωή του καταναλωτή που θα την προτιμήσει, τελικά, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά και την μάλλον υψηλή τιμή πώλησης του εν λόγω μοντέλου (από 850 έως 900 ευρώ), και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι με π.χ. 1000 ευρώ παραπάνω αγοράζει πολύ καλύτερη βιντεοκάμερα από τη Sony ή άλλους κατασκευαστές, είναι δύσκολο να διακρίνει σαφείς λόγους για να την χαρακτηρίσει ως προτεινόμενη αγορά. Για όσους και όσες τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα, είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν το χρόνο που απαιτείται για να προσαρμοστούν στις ιδιοτροπίες της (και γνωρίζουν εξ αρχής ότι θα βιντεοσκοπούν κυρίως την ημέρα), ίσως. Για όλους τους υπόλοιπους...

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ