Sony Cybershot T2

Με χώρο, αλλά και προβλήματα

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές compact
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Sony

Το τμήμα της αγοράς των ψηφιακών φωτογραφικών στο οποίο ο συναγωνισμός μεταξύ των εταιρειών έχει κλιμακωθεί στον θεαματικότερο βαθμό, είναι αυτό των συσκευών "τσέπης", φυσικά: με προτάσεις που συνεχώς εξελίσσονται τεχνολογικά αλλά κρατούν το κόστος στα ίδια περίπου επίπεδα, είναι λογικό κάθε νέος "μνηστήρας" να... υποχρεούται σχεδόν να φέρει κάποιου είδους αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό, προκειμένου να ξεχωρίσει. Η σειρά "T" των Cybershot της Sony έχει αποσπάσει αξιόλογο μερίδιο αγοράς το τελευταίο 24μηνο, φαίνεται ωστόσο να πλησιάζει στα όριά της όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αν κρίνει κανείς από την νέα T2. Το γεγονός ίσως έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και η ίδια η ιαπωνική εταιρεία, εξ ου και οι "παράπλευρες" αρετές με τις οποίες έχει "προικίσει" η Sony το νέο της μοντέλο.

Όπως και οι σχετικά πρόσφατες T20 και T200, έτσι και η T2 προσφέρει την συνήθη πια ανάλυση των 8.1 Megapixels, τον φακό Vario-Tessar της Carl Zeiss και το οπτικό zoom 3x των Cybershot αυτής της κατηγορίας - σε συνδυασμό με κάποιες από τις ήδη γνωστές λειτουργίες των προκατόχων της, όπως τον εντοπισμό προσώπων στο ενεργό κάδρο, τον μηχανισμό σταθεροποίησης και τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με panel υψηλής ευκρίνειας (με την αγορά extra καλωδίου βέβαια). Το design της είναι πιο "τολμηρό", ωστόσο, με έντονα χρώματα όπως το λαχανί, το ροζ και το λευκό να είναι διαθέσιμα πέρα από τα "κλασικά" του ασημί και του μαύρου, ενώ και το πάχος και το βάρος της είναι αισθητά μικρότερο από των T200 και Τ20.

Το σοβαρότερο "επιχείρημα" της Τ2 - που αξίζει ειδικής αναφοράς καθώς είναι όντως αξιόλογο - εντοπίζεται στο γεγονός ότι η νέα αυτή Cybershot ενσωματώνει 4 GB μνήμης εξ ορισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη κι αν ο κάτοχός της ξεχάσει το Memory Stick που συνήθως χρησιμοποιεί για την αποθήκευση των φωτογραφιών ή αν αυτό δεν έχει διαθέσιμο χώρο για περισσότερες, υπάρχει πάντοτε και αυτή η μνήμη είτε ως αξιολογότατο "backup" είτε ακόμη και ως αποκλειστικός αποθηκευτικός χώρος (χωρά άλλωστε εκατοντάδες φωτογραφίες στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση και σχεδόν... μία ώρα video!). Είναι η πρώτη φορά που η Sony ακολουθεί αυτή την προσέγγιση - με... γενναιοδωρία που ομολογούμε ότι δεν περιμέναμε! - και θα αποδειχθεί ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού σε αυτήν (και την προσέγγιση, και τη γενναιοδωρία).

Τα 4 αυτά GB μνήμης είναι όντως πολύ εξυπηρετικά, δεν αρκούν ωστόσο για να ισορροπήσουν την εικόνα της Τ2 σε άλλους, ζωτικής σημασίας τομείς όπου αυτή πάσχει. Το οπτικό zoom των 3x, για παράδειγμα, αποδεικνύεται ανεπαρκές σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως ανεπαρκές αποδεικνύεται και το αδύναμο flash σε λήψεις εσωτερικών χώρων. Ως... είθισται, δε, ούτε αυτό το μοντέλο αποφεύγει τον υπερβολικά πολύ κόκκο στα υψηλά ISO, ακόμη κι αν ο φωτισμός είναι καλός. Η οθόνη αφής που ενσωματώνει γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι δεν προσφέρει την ταχύτητα ή ακρίβεια στο χειρισμό που θα περίμενε κανείς, ενώ το κόστος της Τ2 - θεωρητικά άνω των 325 ευρώ, πρακτικά κάτω των 300 με μια μικρή έρευνα αγοράς - την "φέρνει αντιμέτωπη" όχι μόνο με ποιοτικότερα μοντέλα του ανταγωνισμού, αλλά για οριακά περισσότερα χρήματα και με ποιοτικότερα μοντέλα... της ίδιας της ιαπωνικής εταιρείας! Με αυτά ως δεδομένα, είναι δύσκολο να συστηθεί ανεπιφύλακτα η αγορά μιας Τ2 αυτή τη στιγμή, παρ' εκτός κι αν ψάχνει κανείς... "Sony και καλά" ψηφιακή φωτογραφική σε ροζ ή λαχανί. Τότε... πάσο!

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ