Samsung Galaxy S9

Αν και εξελικτικό, και πάλι κορυφαίο

Η Samsung στην αποκάλυψη του Galaxy S9 έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον φωτογραφικό τομέα και εκεί... έχουμε - και ταυτόχρονα δεν έχουμε! - ενστάσεις. Έχουμε γιατί αυτή η πολυσυζητημένη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα σε διάφραγμα f/1.5 και f/2.4 δεν "έκανε την διαφορά" που ελπίζαμε ή προωθεί ο κορεατικός κολοσσός: ναι, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το κινητό επιλέγει το πρώτο και ο αισθητήρας λαμβάνει έτσι περισσότερο φως, όμως ποιοτικά το τελικό αποτέλεσμα δεν απέχει τόσο από εκείνο που έχουμε ήδη από τα δύο άλλα κορυφαία "φωτογραφικά" κινητά (το iPhone 8/X και το Pixel 2). Σε ευνοϊκές συνθήκες φωτογράφησης, δε, η (ηθελημένη) εναλλαγή ανάμεσα στα δύο διαφράγματα δεν επιφέρει παρά ανεπαίσθητη διαφορά στην οξύτητα ή λεπτομέρεια του τελικού αποτελέσματος.

Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε ενστάσεις γιατί οι φωτογραφίες που συλλαμβάνει το Galaxy S9 "στον αυτόματο" παραμένουν από τις καλύτερες που μπορεί να έχει κανείς από κινητό σήμερα - ενεργοποιώντας, δε, την επιλογή "Pro" για να έχει πρόσβαση σε κάθε επιλογή και ρύθμιση της κύριας κάμερας, ακόμη και ένας βετεράνος φωτογράφος ενίοτε θα εκπλαγεί από το τί μπορεί να αποδώσει φωτογραφικά το κινητό της Samsung. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η εταιρεία με το οποιοδήποτε επόμενο Galaxy S είναι να μειώσει το πόσο "παρεμβατικό" είναι το σύστημα ψηφιακής επεξεργασίας και θα έχει ακόμη υψηλότερου επιπέδου αποτέλεσμα. Η κάμερα της πρόσοψης παραμένει η ίδια και είναι, κατά την γνώμη μας, υπεραρκετή για τον ρόλο που καλείται να παίξει (βιντεοκλήσεις και σύλληψη selfies).

Όσον αφορά στην σύλληψη video οι εντυπώσεις μας είναι επίσης ανάμικτες. Από την μία πλευρά αυτή η περίφημη δυνατότητα εγγραφής κινούμενης εικόνας στα 960 καρέ - σε... υπερslow motion δηλαδή - μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, από την άλλη η χρήση της πρακτικά δεν είναι τόσο απλή. Δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι, δε, για το αν και κατά πόσο έχει κάποια αξία ή αν απλώς θ' αποδειχθεί άλλο ένα εφέ δίχως ενδιαφέρον μετά από λίγο καιρό. Πολύ μεγαλύτερης σημασίας είναι η σύλληψη video ανάλυσης 4Κ στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, καθώς και ο μηχανισμός σταθεροποίησης λειτουργεί σωστά και η συνολική ποιότητα του υλικού είναι υψηλή για τα δεδομένα των κινητών.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί... ναι: το Galaxy S9 θα μπορούσε για μία ακόμη φορά να χαρακτηριστεί ως "το καλύτερο κινητό που κατασκεύασε ποτέ η Samsung" και το θέμα να λάβει τέλος εκεί. O κορεατικός κολοσσός κράτησε αναλλοίωτα όλα όσα πάντοτε συνιστούσαν πλεονέκτημα για τα τελευταία Galaxy S - αντοχή σε νερό και σκόνη, γρήγορη/ασύρματη φόρτιση, μεγάλη επεξεργαστική δύναμη, πολυτελής κατασκευή - και διόρθωσε τα προβλήματα του περυσινού μοντέλου. Σε μία μάλλον... ανέλπιστη εξέλιξη των πραγμάτων, δε, το S9 είναι σε όλα καλύτερο από το S8 και ταυτόχρονα φθηνότερο (€869 αντί για €929), οπότε όσοι κάτοχοι Galaxy S7 "και πίσω" θα επιλέξουν να "περάσουν" στο S9 "βγαίνουν κερδισμένοι" κατά μία έννοια. Δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε όμως ότι, όσον αφορά στην εξέλιξη των σύγχρονων κινητών που βασίζονται σε Android, μπορούμε - βάσει θέσης της στην αγορά - να ζητήσουμε περισσότερα από την Samsung από το ασφαλές, άτολμο βήμα του S9. Ποιός ξέρει; Ίσως το Note του φθινοπώρου να είναι το ζητούμενο... άλμα.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ