Philips GoGear 2840

Μικρό στο μάτι...!

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Philips

Με τόσες διαφορετικές χωρητικότητες να είναι πλέον διαθέσιμες στην προϊοντική κατηγορία των MP3 player κάθε είδους, λογικό ήταν να διακριθούν και διαφορετικά "είδη χρηστών" για τις συσκευές αυτές. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οι μουσικόφιλοι που αισθάνονται πως έχει νόημα να μεταφέρουν παντού... σχεδόν όλη τους τη συλλογή, σε περίπτωση που θέλουν να ακούσουν κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι. Υπάρχουν άλλοι που "καταναλώνουν" τη μουσική, υπό την έννοια ότι τείνουν να βαρεθούν γρήγορα τις νέες κυκλοφορίες, οπότε... "σβήνουν/γράφουν" τακτικά, ανανεώνοντας συνεχώς το περιεχόμενο του MP3 player που χρησιμοποιούν. Το πιο μεγάλο τμήμα του κοινού, ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνες των τελευταίων ετών, βρίσκεται "κάπου στη μέση": θέλει ένα MP3 player που να χωρά 20-30 αγαπημένα του album και να διαθέτει αρκετό χώρο για "σβήσιμο/γράψιμο" νέων κυκλοφοριών. Για το κοινό αυτό τα 4 GB χώρου είναι ιδανικά - και το νέο, λιλιπούτειο GoGear της Philips πρακτικά ιδανικό γι' αυτό το κοινό.

Ομολογουμένως, επειδή ο χαρακτηρισμός "ιδανικό" δεν θα έπρεπε να αποδίδεται "ελαφρά τη καρδία" σε ο,τιδήποτε, εξηγούμαστε: το νέο GoGear δεν προβάλλει φωτογραφίες, δεν αναπαράγει video, δεν συνδέεται με το Internet. Η μόνη λειτουργία του SA2840, αυτή στην οποία επικεντρώνεται, είναι η αναπαραγωγή μουσικής - και εκεί είναι υποδειγματικό, έχοντας να επιδείξει απίθανη ποιότητα ήχου για το μέγεθός του. Το μέγεθός του...; Ναι, στοιχείο που αποτελεί σαφέστατα ένα από τα σημαντικότερά του "ατού": με όγκο μόλις 41x41x15 χιλιοστά και βάρος μικρότερο των... τριάντα γραμμαρίων (!), το μικρότερο GoGear που υπάρχει και παντού χωρά, και κανέναν δεν "βαραίνει". Και καταφέρνει να δείχνει πανέμορφο, χάρις στις λιτές, σαφείς γραμμές του.

Έχοντας πάντως διδαχθεί από την... ταλαιπωρία που έχουν υποστεί εκατομμύρια κάτοχοι συσκευών ψηφιακής μουσικής στο παρελθόν, η Philips δεν παρέλειψε να "προικίσει" το SA2840 με οθόνη, παρά το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος. Είναι μεν μονόχρωμη και προβάλλει μόνο χαρακτήρες σε τέσσερις γραμμές, αλλά όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο κάτοχος του GoGear διακρίνονται καθαρά χάρις στην τεχνολογία OLED της οθόνης, η οποία χαρακτηρίζεται από ικανοποιητικότατη αντίθεση. Η ολλανδική εταιρεία κατόρθωσε να "στριμώξει" ακόμη και ένα... μικρόφωνο στο μικροσκοπικό της player, ώστε αυτό να μπορεί να εγγράφει φωνητικές σημειώσεις του κατόχου της σε φορμά WAV, καθώς και ραδιοφωνικό δέκτη FM.

Μιλώντας για φορμά, το συγκεκριμένο GoGear υποστηρίζει φυσικά τα επικρατέστερα δύο για την αναπαραγωγή μουσικής, τα MP3 και WMA, όχι όμως και το φορμά ACC της Apple και του iTunes. Η "προτίμησή" του στα PC και όχι στα Mac - που αντικαθρεπτίζεται στο συνοδευτικό λογισμικό για Windows και μόνο - είναι μάλλον δικαιολογημένη, αφού όλοι σχεδόν οι κάτοχοι των δεύτερων είναι... ασυγχώρητα φανατικοί οπαδοί των iPod. Η σύνδεση μέσω USB 2.0 εξασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά μουσικής στη συσκευή, της οποίας το firmware είναι μάλιστα αναβαθμίσιμο. Η αναμφίβολα το ίδιο... μικροσκοπική επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τέλος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική, αφού προσφέρει περισσότερες από 20 ώρες αυτονομίας.

Το καλύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του SA2840, ωστόσο, δεν είναι ούτε το μικρό του μέγεθος, ούτε η ποιότητα ήχου που μπορεί να αποδώσει: είναι η τιμή πώλησής του, η οποία - στα 79 ευρώ ή και... 60 με τη σχετική έρευνα αγοράς - είναι κάτι παραπάνω από προσιτή. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται, δε, όλα τα συνήθη συνοδευτικά, από τα ακουστικά (καλής ποιότητας για αυτό το επίπεδο τιμής) μέχρι το καλώδιο USB για σύνδεση με Η/Υ. Πραγματική... κλοπή, αν σκεφτεί κανείς ότι το player αυτό προσφέρει ο,τιδήποτε μπορεί να ζητήσει ένας τυπικός ακροατής μουσικής που απλώς επιθυμεί μία συσκευή για αυτή τη δουλειά και καμία άλλη, έχοντας ωστόσο απαιτήσεις όσον αφορά στο design και την ποιότητα κατασκευής. Η καλύτερη... αυθόρμητη αγορά που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε εν όψει διακοπών - αν μπορέσει να βρει το λιλιπούτειο GoGear εύκολα, δηλαδή, καθώς τα θέματα διαθεσιμότητας συγκεκριμένων προϊόντων της Philips στη χώρα μας είναι δυστυχώς δεδομένα. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και το Internet.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ