Nokia N82

Η εξέλιξη των ειδών

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: HMD Global

Λογικό ήταν: με την τεχνολογική εξέλιξη όλων των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν μία σύγχρονη φορητή συσκευή, οι κατηγορίες των "μουσικών κινητών", των "φωτογραφικών κινητών", των "επαγγελματικών κινητών" κλπ. κλπ. έχουν αρχίσει να συγκλίνουν σε προϊόντα που προσφέρουν... περίπου τα πάντα, χωρίς τους συμβιβασμούς που κάποτε αποδέχονταν οι περισσότεροι καταναλωτές. Το νέο N82 της Nokia είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της "σύγκλισης", καθώς ενσωματώνει χαρακτηριστικά των N73, Ν80 και N95 με τρόπο σχεδόν ιδανικό - και μάλιστα σε τιμή που δεν είναι χαμηλή, αλλά κρίνεται λογικότατη για τα όσα προσφέρει η συσκευή.

Από πλευράς design, το N82 δεν είναι "φαντεζί", παραμένει όμως καλαίσθητο και σίγουρα εντυπωσιακό για εκπρόσωπο της κατηγορίας των candybar (που προτιμούν να μην "κρύβουν" τα πλήκτρα κάτω από την οθόνη), με "λιτές και απέρριτες" γραμμές και "τεχνολογικό" χρώμα τιτανίου. Η οθόνη του κινείται στο επίπεδο των περισσότερων άλλων μοντέλων της σειράς "Ν" (κοινώς πολύ υψηλό), οι επιλογές διασύνδεσης που προσφέρει τόσο με το Internet όσο και διάφορα περιφερειακά είναι απλώς... όλες (ταχύτατο 3G, Wi-Fi και Bluetooth με υποστήριξη για ασύρματα στερεοφωνικά ακουστικά), ενώ όλα τα αυτονόητα "συνοδευτικά" (από το ραδιόφωνο μέχρι την σύνδεση USB) είναι παρόντα.

Δύο είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά που το N82 "κληρονομεί" από την "ναυαρχίδα" της Nokia, το N95, προς μεγάλη ικανοποίηση όσων δεν επιθυμούσαν να καταβάλλουν το υψηλό ποσό που το δεύτερο ζητά: η χρήση δέκτη GPS και των σχετικών χαρτών για πλοήγηση, αλλά και ο φωτογραφικός φακός Carl Zeiss που - σε συνδυασμό με το flash τεχνολογίας xenon και την ανάλυση των 5 megapixels - προσφέρει άριστα αποτελέσματα σε φωτογραφίες και πολύ καλά σε video (πάντοτε για τα δεδομένα κινητού). Δεν λείπουν μάλιστα και δυνατότητες σπάνιες για κινητό, όπως αυτή της σύνδεσης του N82 με τηλεόραση, για προβολή φωτογραφιών και clips. Η κάρτα μνήμης των 2 GB από την οποία συνοδεύεται, άλλωστε, προσφέρει άφθονο αποθηκευτικό χώρο για αναπαραγωγή μουσικής και σύλληψη φωτογραφιών ή video.

Μοναδικό μειονέκτημα ίσως του N82 (πέρα από τη συνιστώμενη τιμή που ξεπερνά τα 500 ευρώ και το κατατάσσει όχι στα ακριβότερα, αλλά σίγουρα όχι και στα πλέον προσιτά κινητά) αποτελούν τα μικρά του πλήκτρα: αν και απολύτως εύχρηστα για ανθρώπους με... φυσιολογικού μεγέθους χέρια, θα κάνουν "δύσκολη τη ζωή" όσων έχουν δάχτυλα μεγαλύτερα από το σύνηθες. Συν τοις άλλοις, αντικειμενικά τα μικρά πλήκτρα δεν είναι "του γούστου" όλων, είτε έχουν πρόβλημα με τη χρήση τους, είτε όχι. Θα συνιστούσαμε λοιπόν σαφώς... "προσωπική επαφή" με το N82 πριν την αγορά του, είναι ωστόσο πάρα πολύ δύσκολο να μην συστήσει κανείς το συγκεκριμένο κινητό βάσει δυνατοτήτων και μόνο. Όσοι (της Nokia) πιστοί...

Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ