Nokia 8800 Arte

Είναι πολλά τα λεφτά... Arte"

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: HMD Global

Από τη στιγμή που, για πολύ κόσμο, το κινητό τηλέφωνο έπαψε να είναι "απλώς" μια συσκευή επικοινωνίας και άρχισε να λογίζεται ως απαραίτητο "αξεσουάρ", οι κατασκευάστριες εταιρείες άρχισαν να πειραματίζονται με την ιδέα των "fashion phones", προτάσεων προσανατολισμένων περισσότερο στην... δεύτερη πλευρά και λιγότερο στην πρώτη. Ακόμη και με αυτές τις παραδοχές, ωστόσο, ένα fashion phone κόστους 1100 ευρώ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δικαιολογεί αυτήν του την απαίτηση - όχι μόνο γιατί η τιμή αυτή είναι υψηλή με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά, αλλά και επειδή η αγορά δεν στερείται προτάσεων επώνυμων, πολύ πιο κοντά στην έννοια του fashion symbol. Και το νέο 8800 Arte της Nokia αποτυγχάνει να δικαιολογήσει αυτή την απαίτηση.

H Nokia, βεβαίως, θα διαφωνήσει - και είναι γεγονός ότι, τα πρώτα λεπτά της επαφής του με το Arte, οποιοσδήποτε θα αντιληφθεί για ποιούς λόγους... "έχει τα δίκια της". Η ποιότητα κατασκευής του νέου 8800 είναι πέρα από κάθε υποψία αμφισβήτησης: το μαύρο, ανοξείδωτο ατσάλι στο περίβλημά του προκαλεί αυτήν την ασύγκριτη αίσθηση της πολυτέλειας αμέσως, όπως προκαλεί την αίσθηση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας το σχετικά αυξημένο βάρος του. Το Arte είναι λεπτό και ταυτόχρονα... "μασίφ" με έναν τρόπο που μόνο αν κρατήσει κανείς στο χέρι του καταλαβαίνει, έστω κι αν σε έναν βαθμό αυτός είναι ορατός και από την άψογη συναρμογή των τμημάτων του περιβλήματος. Η απουσία πολλών πλήκτρων στο εξωτερικό του, άλλωστε, συμβάλλει στην minimal, classy εντύπωση που αποπνέει συνολικά.

Ως κινητό τηλέφωνο per se, το νέο 8800 έχει να επιδείξει "όλα τα βασικά": προσφέρει συμβατότητα με δίκτυα 3G για γοργή μεταφορά δεδομένων (από την άλλη, δεν φέρει κύκλωμα Wi-Fi), έχει ενσωματωμένη κάμερα (των 3.2 megapixel, αλλά χωρίς flash και μέτριας ποιότητας αποτελεσματικότητα γενικά), καθώς και υποστήριξη Bluetooth (και του προτύπου AD2P για στερεοφωνική ακρόαση μουσικής με ασύρματα ακουστικά). Το πρόβλημα είναι ότι, όταν ο χρόνος της πρώτης επαφής και της θετικής εντύπωσης που αρχικά προκαλεί το 8800 Arte, τελειώνει, αυτό που μένει είναι μία σειρά από προβλήματα, αβλεψίες και αδυναμίες που δεν υπάρχει καμία των περιπτώσεων να περάσουν απαρατήρητες από τον/την κάτοχο της συσκευής, όσο κι αν αυτός/αυτή αγαπά το design και τα πολυτελή υλικά του. Η οθόνη τεχνολογίας OLED είναι ευκρινέστατη σε "εσωτερικό" φωτισμό, αλλά σε εξωτερικούς χώρους - και ας μην ξεχνάμε, σε ηλιόλουστη χώρα ζούμε - είναι πάρα πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος τα περιεχόμενά της χωρίς να... πειραματιστεί κατ' επανάληψη με τις γωνίες θέασης (ή να σκιάσει την οθόνη με το χέρι του!). Η μικρή διαγώνιός της άλλωστε, μόλις 2 ίντσες, προφανώς δεν βοηθά καθόλου σε αυτό. Η μνήμη του 1 GB, τέλος, ακούγεται αρκετή μεν, όμως είναι όλη όση θα έχει στη διάθεσή του για πάντα ο χρήστης του Arte, καθώς δεν υπάρχει υποδοχή για οποιαδήποτε κάρτα μνήμης (και ως συνήθως, όσο περισσότερα εγγράφει κανείς στην εσωτερική μνήμη ενός Nokia, τόσο πιο αργό γίνεται αυτό στη λειτουργία).

Είναι αλήθεια ότι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, παρουσιάσεις όπως αυτή δεν πρόκειται να... αποκαρδιώσουν το target group στο οποίο απευθύνεται το Arte: τους χρήστες εκείνους που δίνουν πολύ περισσότερη σημασία στο design, στη σπανιότητα, στο prestige και - ναι - στην... υψηλή τιμή πώλησης ενός κινητού, παρά στις τεχνικές προδιαγραφές, τις δυνατότητες και την ευχρηστία του. Για το ολιγάριθμο αυτό κοινό, το νέο 8800 είναι ένα ακόμη "αντικείμενο του πόθου", το οποίο θα αποκτηθεί και θα προσφέρει στον αγοραστή του την ικανοποίηση της κατοχής του και μόνο, μέχρι να εμφανιστεί το... επόμενο τέτοιο αντικείμενο. Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, όμως, η τιμή πώλησης του Arte παραμένει αδικαιολόγητα υψηλή, ειδικά όταν υπάρχουν στην αγορά εξίσου ή και περισσότερο καλαίσθητα και ποιοτικά κινητά στην αγορά, με σημαντικά λιγότερα χρήματα. Οι... συλλέκτες περιορισμένων εκδόσεων κινητών Nokia, μπορούν να πλησιάσουν άφοβα - οι υπόλοιποι, μπορούν να προσπεράσουν διακριτικά!

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ