Nikon D300

"Βασίλισσα"... και φαίνεται!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Nikon

Μπορεί άλλες εταιρείες στο χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας (που κάποτε δεν σχετίζονταν καν με αυτόν...) να "ακούγονται περισσότερο" τους τελευταίους 12-18 μήνες από την Nikon, εννοείται όμως ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμήσει κανείς την ιστορική της πορεία βάσει αυτού του γεγονότος. Παρουσιάζοντας λιγότερα, αλλά περισσότερο εξελιγμένα και επικεντρωμένα στο κοινό τους προϊόντα, η Nikon έχει "βρει τις ισορροπίες" που άλλοι έχουν χάσει - και απόδειξη του συγκεκριμένου είναι η νεοεμφανισθείσα στην ελληνική αγορά D300, η οποία διεκδικεί με πολλές αξιώσεις τον τίτλο της ιδανικής επιλογής για τον απαιτητικό ερασιτέχνη ή και τον ημι-επαγγελματία της ψηφιακής φωτογραφίας.

Κάθε σημαντικό στοιχείο της D300 είναι επιπέδου εντυπωσιακά υψηλού: ο φακός είναι εξαιρετικής ποιότητας, η ανάλυση των 12.2 megapixel υπεραρκετή για οποιαδήποτε αποστολή, ενώ η φωτοευαισθησία της είναι ασύγκριτα αποτελεσματική σε υψηλά ISO (αισθητά λιγότερος "θόρυβος" σε κακές συνθήκες φωτισμού). Η μεγαλύτερη πρόοδος όμως έχει σημειωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και επεξεργασίας: αυτό είναι εντελώς νέο, φέρει την ονομασία Expeed και ευθύνεται τόσο για την υψηλή ποιότητα κάθε φωτογραφίας, όσο και για διακριτά πλεονεκτήματα της D300, όπως την σύλληψη 6 διαδοχικών καρέ ανά δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση (!).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πρακτικά κανένα περιθώριο για παράπονο: η οθόνη προεπισκόπησης των 3 ιντσών έχει απίθανα υψηλή ανάλυση (οπότε η εικόνα της είναι πάρα πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα), η θύρα HDMI επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με panel υψηλής ευκρίνειας, η θύρα USB 2.0 την ταχύτατη σύνδεση με Η/Υ, ενώ το συνοδευτικό λογισμικό υπερκαλύπτει τις ανάγκες μεταφοράς των αρχείων και βασικής επεξεργασίας. Η ποιότητα κατασκευής και η αυτονομία της D300 είναι, επίσης, πολύ υψηλού επιπέδου για τα δεδομένα προϊόντος της κατηγορίας αυτής.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό (που φέρει τα ονόματα των Canon και Sony ουσιαστικά) είναι αλήθεια ότι η D300 φαντάζει κατά τι ακριβή στα 1600 ευρώ περίπου. Η... "πικρή αλήθεια" όμως είναι ότι σε αυτής της κατηγορίας τις φωτογραφικές όντως "ό,τι πληρώνει παίρνει" κανείς και η πρόταση της Nikon αξίζει τα 200 ή και 300 ευρώ της διαφοράς βάσει τόσο του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της, όσο και βάσει της ολοκληρωμένης εικόνας που δίνει ως προϊόν. Δεν μπορεί λοιπόν παρά να τη συστήσει κανείς ανεπιφύλακτα σε κάθε "έχοντα" και "έχουσα" δεν θα διστάσει να κάνει την "επένδυση". Ο νοών, νοείτω!


Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ