iPod Touch 32GB

Ενδιαφέρων, μα για λίγους

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Apple

Καλώς ή κακώς, ο "βασιλιάς" πρέπει να αποδεικνύει σε μόνιμη βάση ότι είναι άξιος του "θρόνου" του και, αν μη τί άλλο, ο iPod της Apple βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και πολύ καιρό. Στην Ελλάδα βέβαια λόγω αυξημένου κόστους, μηδενικής προώθησης και χαμηλής διαθεσιμότητας, οι iPod δεν χαίρουν της ίδιας εμπορικής επιτυχίας με αυτή που απολαμβάνουν στο εξωτερικό, δεν παύουν όμως να θεωρούνται (έστω και αν κάτι τέτοιο είναι συζητήσιμο) τα "καλύτερα φορητά player" για προσωπική χρήση. Είχαμε πριν από μερικές ημέρες την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πιο πρόσφατο (και κορυφαίο στην προϊοντική γκάμα της Apple) μοντέλο iPod, το Touch των 32 GB, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν όντως ο... "θρόνος" παραμένει ακλόνητος και αν η αγορά του συγκεκριμένου μοντέλου μπορεί, κατά συνέπεια, να προταθεί ανεπιφύλακτα.

Η έκδοση με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν η καλύτερη δυνατή, υπό την έννοια πως ενσωμάτωνε εξ αρχής τόσο τις πέντε νέες εφαρμογές της Apple (τις Mail, Maps, Stocks, Notes και Weather, τις οποίες οι κάτοχοι παλαιότερων iPod Touch και iPhone έπρεπε να πληρώσουν!), όσο και την έκδοση firmware 1.1.4 που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και βελτιώνει τη σταθερότητα και την αυτονομία της συσκευής. Όλα τα θετικά στοιχεία του αρχικού iPod Touch είναι παρόντα: η οθόνη αφής και το σύστημα χειρισμού καθιστούν τη χρήση του πάρα πολύ εύκολη (έστω κι αν ο αρχικός... εντυπωσιασμός "ξεθωριάζει" πολύ γρήγορα), η δοκιμασμένη διάρθρωση των menu και η δυνατότητα παραμετροποίησής τους διευκολύνει περαιτέρω την αξιοποίηση όλων των λειτουργιών, η οθόνη των 3.5 ιντσών είναι αρκετά μεγάλη ώστε η θέαση των video clips να έχει επιτέλους (σχετικό) νόημα. Η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ υψηλή, το μινιμαλιστικό design του κορυφαίο, ενώ η ιδιότητα του Touch να αναβαθμίζεται μέσω firmware και να εμπλουτίζει έτσι τη γκάμα των δυνατοτήτων του παραμένει σημαντικό πλεονέκτημα.

Τα αρνητικά και τα "θέματα" που ήδη γνωρίζαμε από τον iPod Touch των 8 GB, όμως, συνεχίζουν επίσης να υφίστανται. Η οθόνη του είναι μεν εντυπωσιακή, αλλά όχι τόσο φωτεινή και ευκρινής όσο έχουμε συναντήσει σε άλλα players (ναι, όχι μόνο στο iPhone). Δεν υπάρχει εξωτερικό ρυθμιστικό για τον ήχο - κοινώς, αν έχει κανείς τον Touch στην τσέπη του, ακούει μουσική και κάποιος του μιλήσει, κάτι όχι ακριβώς... ασύνηθες, θα πρέπει να βγάλει την συσκευή από την τσέπη, να την "ξεκλειδώσει" και να χαμηλώσει την ένταση για να μιλήσει με άνεση. Και η "εξάρτηση" της συσκευής από την απαράδεκτη εφαρμογή του iTunes - ειδικά την έκδοση για Windows - παραμένει δυσάρεστη, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τον κάτοχό του να καταφύγει στην αγορά κάποιου άλλου utility, ώστε να διαχειριστεί τη μουσική του χωρίς τους άκρως εκνευριστικούς περιορισμούς του προγράμματος της Apple.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του συγκεκριμένου μοντέλου, ωστόσο, είναι η τιμή πώλησής του. Τα 500 και πλέον ευρώ που ζητά η Apple για το καλύτερό της media player είναι απλώς υπερβολικά πολλά, βάσει οποιωνδήποτε μέτρων και σταθμών. Θα πρέπει να αξιοποιεί κανείς πραγματικά κάθε μία από τις δυνατότητες αυτού του iPod Touch για να δικαιολογήσει αυτό το ποσό και, ειλικρινά, ελάχιστες φορές έχουμε συναντήσει στον περίγυρό μας (που υποτίθεται πως είναι εξοικειωμένος με τα gadgets πολύ περισσότερο από τον "μέσο καταναλωτή") ανθρώπους που και μουσική ακούν πολλές ώρες καθημερινά, και για εκτενή χρήση mobile Internet ενδιαφέρονται (όπου μπορούν να βρουν Wi-Fi hotspot, βέβαια). Με αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατο να προτείνει κανείς "ελαφρά τη καρδία" για αγορά τον "μεγάλο" iPod Touch. Με μία μείωση τιμής και περισσότερες μη Δικτυακές εφαρμογές στο οπλοστάσιο του ίσως...

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ