Honor 10

To δέκα το καλό, το δέκα το καλύτερο

Τα στοιχεία που η ίδια η Honor προωθεί ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του 10 είναι το design, οι δυνατότητες που προσφέρει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τον κεντρικό επεξεργαστή του, καθώς και το φωτογραφικό του σύστημα. Στην καθημερινή λειτουργία του Honor 10 το τμήμα του επεξεργαστή που υποστηρίζει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχει - η αλήθεια είναι - υποβοηθητικό ρόλο: κάνει π.χ. έξυπνη διαχείριση ενέργειας για να κρατά την αυτονομία της συσκευής σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα ή βελτιστοποιεί την λειτουργία της σε βάθος χρόνου "παρακολουθώντας" πώς την χρησιμοποιεί ο χρήστης και επιταχύνοντας τα apps που αυτός αξιοποιεί συχνότερα. Περιθώριο πάντως εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης στο Honor 10 - ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι αυτό μπορεί ν' αναβαθμίζει το σχετικό λογισμικό του μέσω Internet - υπάρχει ολοφάνερα πολύ μεγαλύτερο και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και πώς θα το αξιοποιήσει η Honor.

O ένας τομέας στον οποίο κάθε χρήστης του Honor 10 θα διαπιστώσει αμέσως και έμπρακτα τί μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην λειτουργία ενός smartphone είναι ο φωτογραφικός. Η "διπλή" κύρια κάμερα της συσκευής επιλέγει "στον αυτόματο" τις σωστές ρυθμίσεις σχεδόν σε όλες τις πιθανές συνθήκες "αναγνωρίζοντας" το κύριο θέμα του κάδρου και συλλαμβάνει ενίοτε αληθινά αριστουργήματα με έξοχη λεπτομέρεια, υφή και βάθος. Όσοι προτιμούν την περισσότερο "φυσική" όψη στις φωτογραφίες θα υποστηρίξουν πως το Honor 10 έχει την τάση να υπερτονίζει κάποια χρώματα για εντυπωσιακότερο συνολικό αποτέλεσμα (και θα έχουν δίκιο), η αλήθεια όμως είναι πως αυτό ακριβώς το look είναι που... "μαζεύει τα πιο πολλά Likes" στο Instagram και στο Facebook, η Honor ξέρει λοιπόν πολύ καλά τί κάνει (υπάρχει πάντοτε και η επιλογή απενεργοποίησης της λειτουργίας ΑΙ για τους έμπειρους). Υπέροχες selfies μπορεί να περιμένει κανείς και από την κάμερα της πρόσοψης, ενώ η σύλληψη video - έως 4Κ στα 30 καρέ - κινείται μεν "ένα επίπεδο πιο κάτω" σε ποιότητα, αλλά με τον πήχυ τόσο ψηλά, είναι φυσικά και αυτή πάρα πολύ καλή.

Έχοντας καταμετρήσει όλα όσα αναφέραμε στις προηγούμενες παραγράφους για την νέα πρόταση της Honor, θα μπορούσε να πιστέψει κανείς πως... βρήκαμε το τέλειο κινητό. Τέλειο κινητό φυσικά δεν υφίσταται, οπότε το Honor 10 χαρακτηρίζεται κι αυτό από κάποιες ατέλειες - απλώς η κατασκευάστριά του έχει κάνει τόσες σωστές επιλογές στα υπόλοιπα, ώστε τα στοιχεία αυτά να μην αμαυρίζουν την συνολική του εικόνα. Το 10 δεν είναι, για παράδειγμα, αδιάβροχο. Για κάποιους αυτό έχει σημασία, γι' άλλους όχι. Δεν προσφέρει δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου - γι' αυτό και προτείνουμε την αγορά του μοντέλου των 128 GB απευθείας, ώστε να μην τίθεται θέμα π.χ. με την τακτική σύλληψη πολλών φωτογραφιών και video σε υψηλή ανάλυση - ενώ με το μοναδικό ηχείο στην κάτω πλευρά του προφανώς δεν μπορεί ν' αποδώσει τον ήχο μουσικής ή video στερεοφωνικά.

Όμως υπάρχει ένα στοιχείο του Honor 10 που... "σβήνει με μια κίνηση" τα παραπάνω και φέρνει πίσω στο προσκήνιο όλα τα θετικά του, προσθέτοντας μάλιστα σε αυτά νέα διάσταση και σημασία: η τιμή πώλησής του. Με κόστος απόκτησης τα μόλις €479 για το μοντέλο των 64 GB και τα €529 για το μοντέλο των 128 GB, η νέα πρόταση της Honor όντως επιτυγχάνει αυτό που υποστηρίξαμε αρχικά: το 90% των πρακτικών δυνατοτήτων που χαρακτηρίζουν τα κορυφαία smartphones της αγοράς σήμερα, με το 60% ή και 50% των χρημάτων. Το γεγονός αυτό τοποθετεί το Honor 10 σε... "κατηγορία δική του" και όχι με τον μεταφορικό τρόπο που το χρησιμοποιούμε γλωσσικά: σε καθημερινή χρήση δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτε από τα iPhone ή τα Galaxy S αυτού του κόσμου, προσφέροντας παράλληλα πολλά περισσότερα από αυτά που συνηθίζαμε να ζητάμε από "κινητό των €500". Μέσα στην χρονιά ενδεχομένως θα υπάρξουν κι άλλα smartphones που θα στοχεύσουν αυτόν τον πολύ υψηλό δείκτη αξίας/κόστους. Το Honor 10 είναι όμως το πρώτο που τον επιτυγχάνει και τού αξίζουν τα εύσημα γι' αυτό. Και η προσοχή οποιουδήποτε κοιτά για νέο κινητό αυτόν τον καιρό!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ